O τροχός μπορεί να φαίνεται λιγάκι ζόρικος, αλλά δεν είναι περισσότερο από τον πίνακα (ίσα ίσα δεν χρειάζεται να κάνεις και πράξεις).
Το Νο1 πρόβλημα των DC κατά την άποψη μου είναι η περιορισμένη (ή και ανύπαρκτη σε μερικά μοντέλα) λειτουργία προγραμματισμού. Θες να πας ένα ΣΚ στην Μυλοκοπή για camping και καταδύσεις, άντε τώρα να φτιάξεις 4 ή 5 βουτιές μέσα σε 2 μέρες και να υπολογίσεις εκ των προτέρων τι θα πρέπει να κάνεις. Βέβαια με βάση την εμπειρία μας μπορούμε να υπολογίσουμε χονδρικά. Πχ ξέρεις ότι αν κάνεις μια 35ρα (λέμε τώρα) κοντά στην ώρα 0 μπορείς να κάνεις άλλη μία (ίσως λίγο πιο ρηχή) μετά από περίπου 1μιση ώρα. Βέβαια όλα αυτά στο ίσως και στο περίπου και με τα πιο ρηχά να είναι και πιο δύσκολα μια που η αυτονομία μας σε αέρα είναι συνήθως υπέρ-αρκετή για να περάσουμε τα όρια. Το σύνηθες στις βουτιές που κάνουμε (καλώς ή κακώς) είναι να βουτάμε και να αφήνουμε το DC να κάνει κουμάντο. Πάμε και όταν το δούμε να φτάνει στα χ λεπτά πριν την ώρα 0 αρχίζουμε να ανεβαίνουμε. Κακό; Υπό κάποιες προϋποθέσεις όχι, αλλά δεν κάνει αυτό που ρώτησες: Πλάνο .Τι νόημα έχει να κάνεις επαναληπτική σε ένα ναυάγιο που είναι στα 30μ κα στα 25μ το DC σου να σου γράψει ότι έχεις 1 λεπτό ακόμα; Θα μπορούσες να μείνεις μισή ωρίτσα παραπάνω στην επιφάνεια και να κάνεις την βουτιά.
Η προσωπική μου προτίμηση είναι να φτιάχνω το πλάνο με τον τροχό και να το εκτελώ με το DC. Φτιάχνω ένα πλάνο με κάποια σκαλιά μέγιστων βαθών και κάποιων χρόνων παραμονής με βάση το περισσότερο που πρακτικά μπορώ να μείνω. Αν ξέρω και το μέρος που θα γίνει η βουτιά ξέρω και τι σκαλιά μπορώ να κάνω βοηθούμενος από την μορφολογία. Αν πάλι το μέρος είναι άγνωστο το πλάνο γίνεται πιο τετράγωνο με μεγαλύτερες στρογγυλοποιήσεις εις βάρος βέβαια του χρόνου παραμονής. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάχνεις εναλλακτικά πλάνα που θα σου δώσουν χρόνο αν τελικά δεν βρεθούν ποτέ εκείνα τα 30μ που σου είχαν πει και μείνεις στα 24, ή θα σου επιτρέψουν να πας λίγο πιο κάτω που βρήκες κάτι ενδιαφέρον, ή να μείνεις λίγο περισσότερο (επειδή ξεχάστηκες, μπλέχτικες κτλ κτλ). Έτσι ξέρεις ότι θα μείνεις 12 λεπτά στα 30μ και 20 λεπτά στα 18 και 30 λεπτά στα 12 (τυχαία νούμερα). Και πάλι στρογγυλοποιούμε μια που δεν θα διακτινιστείς στα 30μ ούτε χρειάζεται να μείνεις με το βαθύμετρο κολλημένο στα 30, 18 και 12 μέτρα. Σίγουρα όμως από τα λεπτά που θα είχες με τον κλασικό πινακα στα 30μ είσαι πολύ καλλίτερα .Αν τέλος το πλάνο δεν «βγει» θα πρέπει να συνεχίσεις με το DC και από το log να αναθεωρηθούν τα πλάνα των επόμενων βουτιών.
Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε με τους πίνακες της PADI είναι ότι δεν είναι φτιαγμένοι για αποσυμπίεση. Αν μπούμε σε DECO μετά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε βάσει αυτών των πινάκων παρά μόνο αν περάσουν οι χρόνοι επιφανείας που ορίζονται.
Επειδή ήδη επεκτάθηκα και μάλλον κανείς δεν θα διαβάσει πιο κάτω από εδώ βάζω μια τελεία και εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε όσο παίρνει!