Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 05-08-08, 15:48
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline

Περιοχή: Κύπρος
Απάντηση: Σχεδιασμός Μultilevel..

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba Εμφάνιση μηνυμάτων
Νεοκλή, κάποια DC σου δίνουν τη δυνατότητα να δεις στο χρόνο μηδέν σε επαναλληπτική βουτιά αν εισάγεις το χρόνο επιφανείας. Φυσικά και δεν είναι Multilevel προγραμματισμός αυτό.
Μπορεί ακόμα να κάνει κανείς μια SIM κατάδυση (ακόμα και πολυεπίπεδη) με αρκετά κομπιούτερ που έχουν αυτό το function (βλέπε Delta P Technologies, Aeris μοντέλα με Simulator). Επομένως και το DC μπορεί αν έχει τις κατάλληλες λειτουργίες να χρησιμεύσει και σαν dive planner πολυεπίπεδης κατάδυσης.

Η προσωπική μου επιλογή πάντως είναι να κάνω κατάδυση με το DC όταν πρόκειτε για ψυχαγωγική κατάδυση (που δεν ξεπερνάμε τα όρια του χρόνου 0). Μετά από αρκετές καταδύσεις τα πλάνα μου τείνουν πλέον να είναι καρμπόν του ίδιου πλάνου και ξέρω στο περίπου τι κάνω ακόμα και DC να μην έχω. Σε καταδύσεις τεχνικές όπου απαιτούνται περισσότερο πολύπλοκοι σχεδιασμοί χρησιμοποιώ ένα software για εκτύπωση κύριου πλάνου και εφεδρικών πλάνων τα οποία είτε περνάω στο slate με μαρκαδόρο (εδώ βοηθά λίγη αυτοκόλλητη ταινία για να μη λερώνουμε και το slate μας) είτε κολλάω την εκτύπωση στο slate με διάφανη αυτοκόλλητη ταινία, είτε κάνω πλαστικοποίηση τις εκτυπώσεις.

Ένας δύτης που έχει μάθει να χρησιμοποιεί τον πίνακα ούτως ή άλλως έχει ένα μεγάλο περιθώριο ασφαλείας και γνωρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η ασφάλεια αν μείνει πίσω από τα όριά του. Ποτέ δεν πάμε στα όρια μας. Έχωντας λοιπόν αυτό σαν γνώμονα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει με κάποιο συντηρητισμό το πινακάκι RDP για σχεδιασμό πολυεπίπεδης κατάδυσης (αν δεν έχει άλλη επιλογή) χωρίς να ρισκάρει να πάθει νόσο. Μου φαίνεται κάπως υπερβολικό να θεωρείται η μέθοδος που προανέφερα επικίνδυνη επειδή όντως τέτοια χρήση δεν αναφέρεται πουθενά και δεν είναι πιστοποιημένη. Δεν είναι δα και rocket science!

Δεν έχουμε μιλήσει με παραδείγματα. Αν το κάναμε θα ήταν αυταπόδεικτο πλέον ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα (ρόδα ή πίνακας) και ο συντηρητικός δύτης που θεωρώ ότι όλοι οι rec δύτες είναι εξ ορισμού τετοιοι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, δεν έχουν να πάθουν τίποτα αν κάνουν μια πολυεπίπεδη με το πινακάκι αντί με την ρόδα βάζωντας πάντα την δόση του συντηρητισμού τους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνει αυτό κάποιος. Να αναφέρω μερικούς:
  1. Μπορεί για παράδειγμα να θεωρήσει ότι ο χρόνος στο μεγαλύτερο βάθος περιλαμβάνει το χρόνο που περνά από τη στιγμή που έχει ξεπεράσει το πιό πάνω level μέχρι την στιγμή που θα φτάσει ξανά σε αυτό το level.
  2. Επίσης μπορεί να μειώσει τα NDL κατά 3-5 λεπτά στα μεγαλύτερα βάθη κάτω των 20 και κατά 10-15 λεπτά στα μικρότερα βάθη άνω των 20.
  3. Μπορεί επίσης να επιμυκήνει την στάση ασφαλείας στα 5 μέτρα από 3 λεπτά σε 5 ή 10 λεπτά κάνωντας ένα νέο level όπου κάνει απαζώτωση.
  4. Μπορεί επίσης να σχεδιάζει το επόμενο level στα μίσα ή στα μισά και κάτι του προηγούμενου level.
  5. Μπορεί επίσης να θεωρεί το βάθος στο βαθύτερο level όπως λέει και η PADI κατά 4 μέτρα βαθύτερο από το πραγματικό για extra safety λόγω άγχους άν έχει άγχος και φοβάται τη μέθοδο.
  6. Μπορεί επίσης μεταξύ των διάφορων levels να βάζει βαθείες στάσεις ασφαλείας των οποίων τον χρόνο θα τον προσμετρά σαν χρόνο στο βαθύτερο level.
Με λίγα λόγια πολυεπίπεδες καταδύσεις μπορεί να σχεδιαστούν με αρκετή ασφάλεια και χωρίς τη ρόδα της PADI.
Απάντηση με παράθεση