Ομολογώ Φοίβε ότι έχεις μοναδικό τρόπο να παρουσιάζεις τις βουτιές σου... ανυπομονώ να πάω στις Πλάκες!!
Ξέρω γιατί γέμισες αυτό το ποστ με σφουγγάρια... προφανώς επειδή σου είχα πει πόσο δύσκολη είναι η αναγνώρισή τους, ε;
Ειδικά όλη αυτή η σειρά των γκριζόμαυρων σπόγγων είναι ιδιαίτερα προβληματική και η αναγνώρισή τους απαιτεί μικροσκοπική εξέταση διαφόρων ανατομικών χαρακτηριστικών για να είναι κανείς σίγουρος....
Αν θες όμως μια τελείως διασθητική άποψη πιστεύω ότι όλα αυτά εδώ

ανήκουν στο ίδιο είδος
Spongia agaricina, γνωστό στους σφουγγαράδες και ως ψαθούρι ή λαγόφυτο.
Δυσκολεύομαι όμως ιδιαίτερα με αυτά:

Θυμίζουν πολύ το λαγόφυτο αλλά σίγουρα το σχήμα τους είναι αρκετά διαφορετικό. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι κάποιο εντελώς άλλο είδος. Από την άλλη τα σφουγγάρια έχουν ούτως ή άλλως τεράστια μορφολογική ποικιλία η οποία μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως ο υδροδυναμισμός, το φως, η ηλικία κλπ.
Θα χρειαζόμασταν λοιπόν έναν πραγματικά ειδικό για να πάρει την ευθύνη αυτής εδώ της αναγνώρισης....
Τέτοιες περίεργες μορφές πάντως (μιλάω γι'αυτούς τους κώνους που προεξέχουν)

έχω ξανασυναντήσει κι εγώ και μάλιστα σε είδη για τα οποία είμαι σχεδόν σίγουρη για το είδος (π.χ.
Ircinia variabilis)
Αν λοιπόν τύχει να περνάει κανένας ειδικός από αυτό το φόρουμ, έχω κι εγώ μία ερώτηση.... Υπάρχει περίπτωση διάφορα είδη σπόγγων να αναπτύσσουν τέτοιους κονδύλους υπό έντονες συνθήκες ιζηματογένεσης (όταν δηλαδή μεγάλες ποσότητες λάσπης εναποτίθενται διαρκώς στον πυθμένα πνίγοντας τους οργανισμούς του βυθού) σαν προσαρμογή για να αποφύγουν το θάψιμο;