Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #37  
Παλιά 01-07-07, 21:15
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline
 
Εγγραφή: 29-01-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.479
Απάντηση: Προληπτικές Στάσεις

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων
Όταν κάνετε αναφορά σε μελέτες αν είναι δυνατόν να βάζετε και μια παραπομπή για το πού έχει δημοσιευτεί ή αν υπάρχει στο διαδίκτυο να βάζεται ένα link.

Στη μελέτη στην οποία αναφέρετε ο grandbleu δεν βγαίνουν συμπεράσματα τέτοια ώστε να διακαιολογείται τροποποίηση των οδηγιών και αλλαγή των πορτύπων.

Φίλε Grandbleu η αποσπασματική αναφορά που έκανες στη μελέτη της DAN θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την αποκόμηση λανθασμένων εντυπώσεων από άλλους που τυχόν να διαβάζουν αυτό το post. Δεν σου τη βγαίνω! Θεώρησα λογικό μιας και αναφέρεσε στο ότι δεν μπορείς να περιορίζεσαι στις οδηγίες των εκπαιδευτικών οργανισμών από τη στιγμή που η έρευνα τρέχει να σου επισημάνω το εξής: Υπερασπίζεσαι την ορθότητα / ή πλεονέκτημα του ρυθμού ανάδυσης 3μέτρα / λεπτό. Δεν λέω ούτε αν είναι λάθος ούτε αν είναι σωστό! Όμως επικαλείσε και μια μελέτη για να στηρίξεις την άποψή σου η οποία καταλήγει σε εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα. Δεν θα επεκταθώ γιατί η ανάλυση γίνεται στο σχετικό link πιο πάνω.

Προκύπτει επίσης ένα άλλο θέμα. Βλέπωντας την τοποθέτησή σου και αυτή του Δελβερούδη καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο Δελβερούδης έχει δίκαιο. Αν αφήσουμε όλους τους δύτες να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα από τις επιστημονικές μελέτες που διαβάζουν (και που πολλές φορές δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά) τότε υπάρχει κίνδυνος παραπληροφόρησης και παραφιλολογίας. Καλό το ψάξιμο, το θαυμάζω, και το συστείνω ανεπιφύλακτα σε ένα δύτη ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής του, αλλά η σωστή αξιολόγηση αυτού που διαβάζεις θέλει και κάποια βαθύτερη γνώση. Ας αφήσουμε λοιπόν τον περισσότερο κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες των οργανισμών με τους οποίους έχει εκαπιδευτεί και ας συνεχίσουμε εμείς το ψάξιμό μας...

Λείπω εδώ και περίπου μια εβδομάδα και δεν μπόρεσα να απαντήσω εγκαίρως.


Δεν βλέπω πως το δικό μου ποστ με τα αποσπάσματα της μελέτης, της οποίας την πηγή τη δίνω αυτούσια, και με χαρακτηριστική εισαγωγή...

" Ολόκληρο το άρθρο, που είναι πολύ ενδιαφέρον και δεν υποστηρίζει ακριβώς τη μία ή την άλλη άποψη θα το βρείτε εδώ"

οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Γνωρίζω πολύ καλά τι διαβάζω και καταλαβαίνω τα συμπεράσματα της μελέτης που παραθέτω, αλλιώς δεν θα της έκανα την παραπάνω εισαγωγή. Ο κύριος λόγος που βάζω αυτή την παραπομπή είναι γιατί θέλω κυρίως να πω ότι η DAN δεν λέει απλά και ξερά να τηρούμε τα 9m/min, αλλά ψάχνεται στο πεδίο των βαθιών στάσεων.

Ο ρυθμός ανόδου της τάξης των 3m/min που αναφέρει ο Νίκος δεν αφορά όλη τη φάση της ανάδυσης, αλλά από το βάθος της πρώτης βαθιάς προληπτικής στάσης και πάνω, εν είδει στάσης αποσυμπίεσης. 3m/min στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι από τα 15m για να πάω στα 12m θα μου πάρει 1 λεπτό, που θα είναι ουσιαστικά η πρώτη βαθιά μου στάση του ενός λεπτού. Από τα 12 στα 9 πάλι 1 λεπτό, και αυτή είναι η στάση μου στα 12 μέτρα.

Η μελέτη που περιγράφει η DAN αναφέρεται σε σταθερό ρυθμό ανόδου 3m/min, και όχι μεταβλητό, όπως περιγράφει ο Νίκος (και προτείνει η GUE).

Τώρα, σε ότι αφορά το θέμα της πρόσληψης αζώτου κατά τη διάρκεια των βαθιών στάσεων, η συγκεκριμένη πρακτική της πρώτης (μικρής όπως καταλαβαίνετε) βαθιάς στάσης στο 50% του μέγιστου βάθους, αυτό ακριβώς το πρόβλημα προσπαθεί να ξεπεράσει, υπολογίζοντας ταυτόχρονους ρυθμούς αποβολής και εισροής αζώτου στους γρήγορους και αργούς (θεωρητικούς πάντα) ιστούς αντίστοιχα (leading tissue).

H DAN, δια στόματος John Lippmann (DAN S.E. Asia-Pasific) λέει επίσης πάρα πολλά πράγματα που στηρίζουν τις βαθιές στάσεις αποσυμπίεσης, με διαγραμματάκια για προφιλ κατάδυσης με λιγότερες σιωπηλές φυσαλίδες και άλλα πολλά, που στη παρούσα συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα να αναφερθούν. Προσωπικά πιστεύω πάντως, ανεξαρτήτως οργανισμού, ότι και οι recreational divers έχουν πολλά να μάθουν από τις πρακτικές των technical divers, γνώσεις που μπορούν να κάνουν τις δικές τους καταδύσεις πιο ασφαλείς

Από τον καιρό που η Haldenian προσέγγιση στη φυσιολογία της κατάδυσης βάλλεται από τη φυσαλιδοθεωρία (Haldenian models vs Bubble models), οι προσεγγίσεις που γίνονται στον τρόπο που αναδυόμαστε αλλάζουν, έστω και με αργά βήματα.


Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση, αλλά μέσα από το συγκεκριμένο thread δε νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε κάτι γόνιμο, με το να τη λέει ο ένας στον άλλο...Αντεπιχειρήματα υπάρχουν για κάθε ένα από τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα. Και μέσα σε όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν γραφεί και πράγματα που δεν ισχύουν, αλλά δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με αυτά.

Ας κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του, με το Γιώργο θα τα πούμε από κοντά


Βιβλιογραφία:

John Lippmann & Dr. Simon Mitchell, "Deeper into diving: An in-depth review of decompression procedures, and of the physical and physiological aspects of deeper diving". October 2005, J.L. Publications, Melbourne.
__________________
The sea needs a break, NOT a break into! Put an END in OVERFISHING!
Απάντηση με παράθεση