Lari, πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό το θέμα που θίγεις και μπράβο για την πρωτοβουλία
Δεν ασχολούμαι συστηματικά με ναυαγιοκατάδυση αλλά έχω κι εγώ την ίδια απορία και δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα καμμια απάντηση που να με καλύπτει.
Αν κάποιος βουτάει σε ναυάγιο άνω των 50 ετών και μας λέει και το όνομα του ναυαγίου - τυπικά - είναι έτσι κι αλλιώς παράνομος
(*), οπότε το να δώσει το στίγμα δεν αλλάζει την "παρανομία" του, ούτε του δίνει ελαφρυντικά.
Το μόνο που μπορώ κι εγώ να δω σ' αυτή την νοοτροπία, είναι ένας χαζός παιδικός εγωισμός ("εμείς κουραστήκαμε να το βρούμε, γιατί να σας το δώσουμε") που κρατάει κάθε αυτοδύτη ή ομάδα αποκομένη και ανταγωνιστική προς όλες τις υπόλοιπες.
Αν το δω λίγο πιο πονηρά, κάποιοι κρατάνε κρυφά τα στίγματα για να πάνε να "σηκώσουν" αργότερα κάποια κομμάτια του ναυαγίου που μπορούν να πουληθούν ή να διακοσμήσουν το σαλόνι τους, αλλά αυτό είναι έτσι κι αλλιώς παράνομο.
Η συνήθης δικαιολογία πάντως είναι ότι προστατεύουν το ναυάγιο και ότι είναι διαφορετικό να δώσεις το στίγμα σε κάποιον που το ζητάει (=έλεγχος της διασποράς της πληροφορίας) από το να το γράψεις δημόσια.
Συμφωνώ μαζί σου ότι θα ήταν ευχής έργο να υπήρχαν μαζεμένα τα στίγματα και οι πληροφορίες σε ένα forum όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλά sites του εξωτερικού.
Θα ήθελα παρ' όλα αυτά να ακούσω και κάποια εμπεριστατωμένη άποψη από ανθρώπους που βουτάνε συχνά σε ναυάγια για να δω αν θα καταφέρουν να με πείσουν ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να μη δωθεί το στίγμα δημόσια πέρα από τον μικροεγωϊσμό "εμείς το βρήκαμε, είναι δικό μας".
(*) ΥΓ: Αν δεν υπάρχει ΦΕΚ που να απαγορεύει την κατάδυση στη συγκεκριμένη περιοχή κάποιου ναυαγίου, τότε σύμφωνα με τον νόμο 3409 κανένας δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να καταδυθούμε σ' αυτό. Βέβαια, όλα τα ναυάγια παλαιότητας πέραν των 50 ετών προστατεύονται από τον νόμο περί αρχαιοτήτων ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και οποιαδήποτε επέμβαση, αφαίρεση αντικειμένου, φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση και δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού είναι παράνομη.