Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο  fin

Η "ομορφια" του βυθου δεν θα επρεπε να επηρεαζει σε καμια περιπτωση την τιμη του προιοντος. Μιλαμε για υπηρεσιες καταδυσης αναψυχης. Ο παροχος δεν εχει δωσει φραγκο για την φυσικη κατασταση του υποβρυχιου χωρου και τη διατηρηση της οικολογικης ισοροπιας που ειναι χωρος ΔΗΜΟΣΙΟΣ. 

| 

Νομίζω πως το τραβάμε στα άκρα το πράγμα. 
Πως δεν παίζει ρόλο δηλ. η ομορφιά του βυθού?
Όλες οι βουτιές ίδιες είναι?
Δηλ. αν ένα καταδυτικό έχει άριστες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες και με χρεώσει 50 ευρώ για να βουτήξω στην πισίνα του θα πρέπει να του πω κι ευχαριστώ? 
Στις διακοπές βουτάω με καταδυτικό γιατί υποτίθεται ότι θέλω να αυξήσω τις πιθανότητες να δω κάτι όμορφο - και το όμορφο όπως σωστά το είπες νοείται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πληρώνω λοιπόν ΚΑΙ την εμπειρία του παρόχου στην επιλογή των θέσεων κατάδυσης, να μη σου πω ότι πληρώνω ΚΥΡΙΩΣ αυτό.
Αν είναι να πηγαίνω στην τύχη, βουτάω μόνος μου απ' την ακτή και έχω τις ίδιες πιθανότητες να δω κάτι ενδιαφέρον - ίσως και παραπάνω πιθανότητες γιατί μπορεί να μην έχει βουτήξει κανείς εκεί και να είναι παρθένο το μέρος.
Άρα σαν πελάτης θέλω:
α) Λογικές τιμές: Όχι 50 ευρώ η βουτιά επειδή το καταδυτικό βρίσκεται π.χ. στη Σαντορίνη και τυχαίνει να έχει ακριβό τουρισμό που τα πληρώνει τα 50 χωρίς να μιλάει. Θέλω βουτιά με 25-30 ευρώ και έκπτωση στην περίπτωση που κάνω 5 και πάνω βουτιές.
Τα 40-50 ευρώ να τα δώσω όταν υπάρχει λόγος (υπάρχει π.χ. κάτι εξαιρετικό να δω σε μεγάλη απόσταση, νυχτερινή βουτιά, δηλ. υπηρεσίες που να δικαιολογούν το αυξημένο κόστος) 
β) Να μπορώ να επιλέγω: Αυτή τη λογική του "ξεκινάμε και θα δούμε που θα πάμε" εγώ δε τη κατάλαβα ποτέ. Ο μόνος λόγος για μένα να αλλάξει το σκάφος προορισμό αφού ξεκινήσει, είναι ο καιρός - ο αρχικός προορισμός όμως θα πρέπει να είναι γνωστός. 
Εφόσον συμφωνούμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, αν δεν μου περιγράψει το σημείο βουτιάς (όσο μπορεί να περιγραφεί) και δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ποια μέρα/ώρα βουτάει σε ποιο σημείο, πως θα μπορέσω να επιλέξω τι με ενδιαφέρει?
	Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο  fin

Στη Γερμανια οι καταδυσεις αναψυχης (ποταμια και λιμνες) διεπονται απο συνθηκες που μονο ελληνες επαγγελματιες δυτες επι πληρωμη θα προσελκυονταν να ακολουθησουν. Αυτο δεν εμποδιζει τη Γερμανια να εχει πολαπλασιους δυτες σε σχεση με το πληθυσμο, και μην πιστευεται οτι ειναι τουριστες. 

| 

Σε ένα βαθμό αυτοί οι γερμανοί είναι που την κάνουν τη ζημιά: Τους πάει το καταδυτικό όπου νά 'ναι, κι αυτοί βλέπουν τα γαλάζια νερά, την ορατότητα και τη θερμοκρασία και νομίζουν πως βρίσκονται στον παράδεισο (μου έτυχε φέτος στη Ζάκυνθο).
Όταν λοιπόν το καταδυτικό κέντρο δουλεύει full με γερμανούς όλη τη σαιζόν (που είναι μάλιστα και πολύ πιο τυπικοί και βολικοί σαν δύτες από τους ελληναράδες) άντε τώρα να πας εσύ να του πεις: εγώ φίλε τους ελληνικούς βυθούς τους ξέρω, θέλω να μου δείξεις κάτι όμορφο, κάτι διαφορετικό...
Γιατί να το κάνει?
Αφού το προϊόν του πουλάει σαν τρελλό, γιατί να το βελτιώσει?
Για να πουλήσει στο 1% των πελατών που είναι έλληνες?
Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αυτοί είτε είναι επαγγελματίες με μεράκι είτε βλέπουν μπροστά τον ανταγωνισμό που έρχεται και ξέρουν/θέλουν να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, αλλά πόσοι είναι αυτοί τελικά?
ΥΓ1: Επειδή έγινε συσχετισμός της ποιότητας υπηρεσιών/εξοπλισμού του καταδυτικού κέντρου με την τιμή της βουτιάς. Η προσωπική μου εμπειρία από τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα είναι πως αυτές οι δύο παράμετροι είναι τελείως ασύνδετες: Ο εξοπλισμός/υπηρεσίες είναι "ότι νά 'ναι" και οι τιμές είναι όσο πιο ακριβές αντέχει η τοπική αγορά. 
Γι αυτό είναι και σημαντικό να αλληλοενημερωνόμαστε οι ερασιτέχνες και να επιβραβεύουμε έτσι τον σωστό επαγγελματία όπως και να τιμωρούμε τον ασυνείδητο.

ΥΓ2: και κάτι τελευταίο, γιατί μιλήσανε κάποιοι για αποσβέσεις εξοπλισμού κλπ. 
Τα μεγάλα καταδυτικά κέντρα της Αττικής που είναι ταυτόχρονα και καταδυτικά μαγαζιά (χρηματοδοτούνται δηλ. ΚΑΙ από εμπορική δραστηριότητα) και λειτουργούν σαν καταδυτικοί πάροχοι τόσα χρόνια, δεν έχουν κάνει ακόμη απόσβαση του εξοπλισμού τους?
Ας μου εξηγήσει κάποιος λοιπόν γιατί μια βουτιά με σκάφος στα καταδυτικά αυτά στοιχίζει 50-60 ευρώ και συνήθως ανεξαρτήτως απόστασης προορισμού?
ΥΓ3: Έχω 2 φιάλες και σύντομα σκοπεύω να πάρω και μια τρίτη. Βουτάω όπου γουστάρω κι όποτε γουστάρω από ακτή με 4 ευρώ το γέμισμα και όσο στοιχίσει η βενζίνη μέχρι εκεί. Άν δεν αλλάξουν τα καταδυτικά κέντρα κάτι δραστικό στις τιμές τους ή δεν βρούν κάποιο συνταρακτικό θέμα που να αξίζει επίσκεψη, αποκλείεται να γυρίσω πίσω και να αρχίσω να βουτάω τακτικά με καταδυτικό κέντρο.
ΥΓ4: Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα... αν φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε πολύ κουράγιο