Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 10-09-08, 10:33
Το avatar του χρήστη Andreas Triantopoulos
Andreas Triantopoulos Andreas Triantopoulos is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Πληρωμένες βουτιές;;;

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Ανδρέα όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά. Σύμφωνα με πρόσφατα συμβάντα, υπάρχουν μεγάλοι παροχείς που ούτε καν σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό δεν έχουν.
Δεν πιστεύω ότι είναι εποικοδομητικό να πιανόμαστε από ένα κακό περιστατικό και να γενικεύουμε. Δεν είναι όλα τα καταδυτικά ίδια και είναι λάθος να τα βάζουμε όλα στον ίδιο ντορβά.

Παράθεση:
Καλή επιλογή του buddy μας και βουτιά μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας και ανάλογα τη γνώση της περιοχής αποδεικνύονται (δυστυχώς) πολύ πιο αποτελεσματικά από τις "εν δυνάμει" πρώτες βοήθειες ενός παροχέα στη σημερινή Ελλάδα.
Δεν θα διαφωνήσω αλλά επέτρεψε με να σου πώ ότι το παραπάνω είναι τελείως θεωρητικά. Να σου θυμίσω σχετικές συζητήσεις εδώ αλλά και στο abyss οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι καταδυτικές πρακτικές του μέσου έλληνα δύτης μόνο safe δεν είναι. Το 60,9% των ερωτηθέντων στο poll του abyss καταδύεται σε βάθη εκτός ορίων... και δεν είναι όλοι τεχνικοί δύτες. Μεγάλο ποσοστό κάνει solo με μονή κλπ.
Άρα τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν για σένα προσωπικά αλλά όχι για την πλειοψηφία.

Επίσης ο Divemaster ή Εκπαιδευτής του κάθε καταδυτικού είναι σε καλύτερη κατάσταση να προσφέρει πρώτες βοήθειες μόνο και μόνο από την (αναγκαστική) τριβή με σχολεία πρώτων βοηθειών. Οι υπόλοιποι απλά έκαναν ένα Medic First Aid ή EFR πριν από 2 χρόνια και νομίζεις ότι θυμούνται τίποτα?

Παράθεση:
Οι καταδύσεις που κάνω εγώ - και φαντάζομαι οι περισσότεροι δύτες αναψυχής - είναι τόσο ρηχές που με πιάνει τρόμος γιατί βρίσκεται από πάνω μου σκάφος (ο Χ κύριος με το ταχύπλοο που αγνοεί τη σημαδούρα)
Το ποσοστό των αυτοδυτών που κάνει τεχνικές καταδύσεις είναι ακόμη μικρό και είναι σαφές ότι συνήθως μιλάμε για βουτιά από ακτή στη κλίμακα των 25-30 μέτρων βάθους - καμμιά σχέση με τεχνική κατάδυση..
Για δές αυτό http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=726.0

60,9% των δυτών βουτάει κάτω από 40μ!!!! Τι μου λές τώρα!!!

Παράθεση:
Το να ντύνεσαι γρήγορα μέσα στο άγχος για να πας να κάνεις 35 λεπτά βουτιά με σκάφος σου προσφέρει peace of mind και κοινωνική δραστηριότητα?.
Σε λάθος καταδυτικό πάς... Και βέβαια υπάρχουν τα "να στα αρπάξουμε" καταδυτικά, αλλά δεν είναι όλα έτσι.

Παράθεση:
Για μένα peace of mind είναι να ξέρω με ποιους βουτάω και κοινωνική δραστηριότητα είναι να βρεθώ με 3-4 φίλους στην ακτή και να ντυθώ χαλαρά πίνοντας το καφεδάκι μου και συζητώντας, πράγμα το οποίο θα ξανακάνω και μετά τη βουτιά συζητώντας γι αυτά που είδαμε
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά α) το καφεδάκι με λιωμένοπάγο take away στα βράχια, β) ντύσιμο στην άμμο και στα χώματα, γ) βρεμένες στολές και εξοπλισμοί στο αυτοκίνητο, δ) κουβάλημα στα βράχια, ε) ντούς στο σπίτι μετά από ώρες με τα αλάτια... α και μην ξεχάσω, πίσω να γεμίσω τις φιάλες....Ταλαιπωρία μου κάνει και όχι "χαλαρά" αγαπητέ Φοίβο.

Προτιμώ να είμαι σε ένα ωραίο χώρο, με showers και ζεστό νερό, κάπου να κάτσω, να πιώ καφέ της προκοπής, να πλύνω και να κρεμάσω τα πραγματά μου, να μην κουβαλάω σαν χαμάλης... Να έχω χρόνο πριν και μετά να γνωρίσω ανθρώπους (εκτός των 3-4 φίλων μου που έχουμε αναλύσει τα πάντα) να μάθω τιποτα καινούργιο από αυτούς, και να φύγω καθαρός και στεγνός με το αυτοκίνητο μου, χωρίς να έχω να κουβαλήσω τα πάντα σπίτι να τα πλύνω κλπ.

Παράθεση:
Το να λέμε ότι μια (μή τεχνική) κατάδυση αναψυχής από ακτή στα 25-30 μέτρα max, είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να χρειάζεται συνοδεία καταδυτικού κέντρου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, για μένα αποτελεί κινδυνολογία και ανασφάλεια κι αποτελεί επίσης τον τρόπο που προσπαθούν όλα τα καταδυτικά κέντρα να κρατήσουν τους μαθητές τους κάτω από τις φτρούγς τους μετά την εκπαίδευση.
Δυστυχώς αυτού του είδους η θέση είναι που δημιουργεί προβλήματα. Σου έχουν φύγει δύτες ξαφνικά και χωρίς λόγο από τα 25-30 μέτρα με εκρηκτική? Εμένα μου έχει συμβεί δίς. Κινδυνολογία? Η ψυχούλα μου το ξέρει πως αισθανόμουνα ανεβαίνοντας από τα 30 για να δώ εάν ζούνε ή όχι. Σου έχει λιποθυμήσει δύτης (έμπειρος εκπαιδευτής) στα 40? Έχεις δεί βαρότραυμα (σοβαρό) από ανάδυση από τα 10μ?
Επέιδή λοιπόν έχουν δεί τα ματάκια μου μερικά πράγματα, επιλέγω να υπάρχει βάρκα από πάνω...

Παράθεση:
Ας απογαλακτιστούμε επιτέλους
Θεωρείς ότι χρειάζομαι να απογαλακτιστώ?

Το πρόβλημα είναι ότι εάν εμείς οι δύτες δεν υποστηρίζουμε τα καταδυτικά, τα καταδυτικά με λίγο κόσμο θα παραμένουν καλύβες, με substandard service και ακριβές τιμές. Ακρίβως αυτό το attitude είναι που κρατά πίσω την ανάπτυξη των καταδυτικών, οι δύτες που με 20 βουτιές απογαλακτίζονται και ταλαιπωρούνται κουβαλώντας στα βράχια και κάνουν βουτίτσες στα 50μ μονομπούκαλοι... και βέβαια μετά από λίγο τα παρατάνε και γυρνάνε στην καφετέρια...