| 

Απάντηση: ΤΗΘΥΣ-28.06.2007: 'Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση'

θανο αγορι μου εννοειται οτι πρεπει να σκεφτεσαι για να μπορεις να βουτας με ασφαλεια αλλα δεν γινεται να διδαξεις στο ow ολα τα ζητηματα της καταδυτικης θεωριας. Και αυτο στο λεω ως ενας ανθρωπος που εχει κανει διπλωματικη στην διδακτικη και εχει διδαξει ντουζινες ανθρωπων στη φυσικη και μαθηματικα και χιλιαδες στην καταδυση. 

αλλα γιατι δεν βλεπεις την τρομολαγνεια που παει να περασει η GUE  για να εδραιωθει σε μια αγορα που τελικα δεν ανηκει? 

για μενα πιο τρομακτικο ειναι να εθιζεις τον κοσμο σε καταδυσεις στα 120μ και μεσα σε σπηλαια 4χιλιομετρων...εκει πνιγεται ο κοσμος θανο γιατι δεν το βλεπεις? απο την αλλη παλι δε μπορω να σου πω να μην το κανεις, κανε το. Το εγραψα και παλιοτερα, ο ανθρωπινος πολιτισμος βασιζεται στους τολμηρους. 

Τι λεω λαθος και δεν μπορω να στο εξηγησω? 

Οταν μαλιστα ο ριτσαρντ πεταξε οτι σε 8 μερες (οταν θα διδαξουν απο την αρχη καταδυση) θα κανουν nitrox, σωστικα, θεωρια και πρακτικη στο πρωτο επιπεδο εκπαιδευσης μου σηκωθηκαν τα μαλλια (οσα εχω)... 

Κι οταν πηγα να το κουβεντιασω μαζι του γιατι μπορει να καταλαβα κατι λαθος δεν τα καταφερα...και εμεινα με την απορια 

Θανο σου εξηγω αυτο που βλεπω απο εξω..η φιλοσοφια dir οπως σας την περνανε (ή την αντιλαμβανεστε) δημιουργει ενα ελιτισμο και μια απαξιωση προς τους ολους τους υπολοιπους που για μενα ειναι τρομερα επικινδυνη. Επικινδυνη σε συνολικο κοινωνιολογικο επιπεδο και οχι σε στενα καταδυτικο. 

Ο λογος που ασχολουμαι ( και θελω να με πιστεψεις σε αυτο) δεν ειναι εμπορικος τελικα, ειναι καθαρα φιλοσοφικος.... 

Αλλωστε στα ιδιαιτερα φυσικης, η ωρα κοστιζει 50 ευρω. Στην καταδυση ποσο? 3 και 60  

Δεν εχω το παραμικρο προβλημα με τους tekkies, απλα βρισκω την ομορφια της καταδυσης σε αλλο επιπεδο, μεσα στην απολυτη χαλαροτητα και ηρεμια... κατι που δεν υπαρχει οταν καταδυεσαι στην αβυσσο και αγωνιζεσαι να εφαρμοσεις πεντακοσια διαφορετικα πραγματα για να επιβιωσεις. Απο την αλλη παλι, η αδρεναλινη ειναι αυτη που μας φτιαχνει σε πολλες εκφανσεις της ζωης μας. ΘΑΝΟ εχω τουλαχιστον 100 καταδυσεις trimix και μπορει πανω απο 300 technical και εκπαιδευτηκα μονος μου (μεσω της θεωριας της ANDI   και την παρακολουθηση και αρωγη των πιο εμπειρων ζευγαριων μου, βεβαια).Εχω ζησει κουφες καταστασεις μεσα στο βυθο και ευτυχως ζω για να τις διηγουμαι. Αυτα δεν στα λεω γιατι ειμαι ψωνιο, στα λεω για να σου εξηγησω οτι ξερω τι παιζεται , ξερω ποια η ομορφια του πραγματος και ποια η επικινδυνοτητα... 

Θανο η καταδυση ειναι η ζωη μου, πολλες φορες αναρωτιεμαι αν θα αξιωθω να βουταω μεχρι τα 98 μου (οπως η lennie rifenstahl), και πιστεψε με , τοτε κανενα dir  δε θα μου διασφαλιζει την επιτυχη επιστροφη μου στην επιφανεια...κι ομως ελπιζω οτι θα μπορω να βουταω 

τελειως φιλικα 
Γιωργος 

|