Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 30-09-08, 12:54
Το avatar του χρήστη Χρηστος Ευθυμιου
Χρηστος Ευθυμιου Χρηστος Ευθυμιου is offline
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Άλιμος
Απάντηση: PADI manuals: Aνάδυση 18m/min to 2008?

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Πρόσφατα (2008) έκανε το σχολείο OW της PADI ένας φίλος και μου έδειξε το ελληνικό Open Water manual όπου είδα με μεγάλη έκπληξη ότι αναγραφόταν ως μέγιστος ρυθμός ανόδου τα 18μ/λεπτό αντί του ευρέως αποδεκτού 10μ/λεπτό μέγιστο.
Φυσικά ο εκπαιδευτής τους είπε το σωστό 10μ/λεπτό.
Δεν έδωσα και πολύ σημασία και θεώρησα ότι θα είναι καμμιά παλιά ελληνική μετάφραση.

Πρόσφατα όμως έπεσαν στα χέρια μου:

α) Το video "PADI - Deep Diving"

β) Το "PADI Open Water Diver Course Instructor Guide"

τα οποία επιμένουν στα 18μ/λεπτό

Συγκεκριμένα στο "Open Water Diver Course Instructor Guide" το οποίο έχει τίτλο:

στην σελίδα 3-28 αναφέρει:

Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάδυσης 18μ/λεπτό δεν θεωρείται ασφαλής και έχει αναπροσαρμοστεί στα 10μ/λεπτό εδώ και τουλάχιστον 10-12 χρόνια, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τι συμβαίνει και δεν έχουν ενημερωθεί τα manuals της PADI?
Δεν γνωρίζω γιατί η PADI συνεχίζει στα εγχειρίδια να δίνει ταχύτητα ανόδου 18m/min.

Η ταχύτητα ανόδου μειώθηκε για πρώτη φορά από την Γερμανική ομοσπονδία το 1992 ταυτόχρονα με την χρήση του πίνακα DECO 92 του DR. Max Hahn. Τo 1993 ακολούθησε η US Navy και σταδιακά οι υπόλοιποι οργανισμοί.

Πριν από καιρό υπήρξαν κάποιες προτάσεις να μειωθεί η ταχύτητα ανόδου στα 7m/min. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι σήμερα.