Απάντηση: PADI manuals: Aνάδυση 18m/min to 2008?
Ναί όντως η PADI ακολουθεί ακόμα το 18 μ / λεπτό και ίσως να είναι και ο μόνος οργανισμός που εξακολουθεί να το διδάσκει.
Σαν άτομο έχω πειστεί από τα δεδομένα που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μου ότι ο ορθότερος ρυθμός ανάδυσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 μ / λεπτό ακόμα και στις ψυχαγωγικές καταδύστεις όπου δεν υπάρχει υποχρέωση στάσεων αποσυμπίεσης.
Οπότε τίθεται το δίλημμα τι να διδάσκω στα σχολεία της PADI. Όταν λοιπόν γίνεται συζήτηση για τον ρυθμό ανόδου στα σχολεία OWD π.χ. τους αναφέρω το τι ορίζει η PADI αλλά επίσης και ότι άλλοι οργανισμοί συστείνουν τα 9-10 μ / λεπτό το οποίο και προσωπικά ακολουθώ. Θα μου πείτε ότι κάνω violation of standards? Πιστεύω όμως ότι δεν είναι κακό ούτε αθέμιτο να αναφέρει κανείς και την πολιτική που ακολουθείται γενικότερα στο χώρο πάνω σ αυτό το θέμα και ας επιλέξει ο μαθητής το τι είναι σωστό και τι σωστότερο. Θα μου πείτε αυτό είναι άδικο διότι ένας μαθητής δεν είναι σε θέση να επιλέγει. Η πραγματικότητα είναι ότι εσκεμμένα στρέφω την συζήτηση σε τέτοια κατεύθυνση ώστε ο μαθητής φεύγοντας από το σχολείο να θυμάται ότι τα 10 μέτρα ανα λεπτό είναι ορθότερο ρυθμός ανόδου, και αυτό το κάνω και συνειδητοποιημένα.
Ένα άλλο σημείο όπου κάνω violation of standards είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατάδυση μέχρι την πτήση. Από τη στιγμή που όλα σχεδόν τα DC και όλοι οι οργανισμοί ακολουθούν το 24 ώρες δεν θεωρώ λάθος τις απαντήσεις που δίνουν κάποιοι μαθητές για τις 24 ώρες αντί των 18 ωρών που ορίζει η PADI. Τις ονομάζω fail safe απαντήσεις οπότε τις θεωρώ σωστές.
|