Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 04-07-07, 18:57
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: Περι δημοκρατιας...... και αλλα

Γιώργο είμαι πολύ κουρασμένος με όλα αυτά, αλλά θα σου απαντήσω γιατί με ρωτάς προσωπικά.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
Γνωριζω βεβαια (ειχες και την καλοσυνη να μου το υπενθυμισεις) οτι κωλυομαι να ψηφισω ως μη μελος του συλλογου.

Αυτο ομως δεν αναιρει την ουσια της προτασης μου.
Στην αρχικά σου πρόταση είπες "τα μέλη του forum".
Να υποθέσω ότι τώρα εννοείς "τα μέλη του Συλλόγου", οπότε προχωράω με αυτό το σκεπτικό...

Παράθεση:
απλα επειδη ειμαι υπερμαχος της αμεσης δημοκρατιας και επειδη ανεκαθεν θεωρουσα τον κυβερνοχωρο προσφορο εδαφος εφαρμογης μιας τετοιας δημοκρατιας, προτεινα οτι προτεινα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ο κυβερνοχώρος είναι "στατιστικά" δημοκρατικός κυρίως γιατί επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Από την άλλη έχει αποδειχθεί περίτρανα από πολλά forum ανά τον κόσμο ότι είναι ουτοπικό να πιστεύεις ότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος εφαρμογής της άμμεσης δημοκρατίας - κι αυτή είναι κι η δική μου εμπειρία.

Θα μπορούσα να σου αναπτύξω 100 συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει η άμμεση δημοκρατία σε μια ηλεκτρονική κοινότητα, αλλά έχω κουραστεί πολύ με παρόμοιες συζητήσεις για να το κάνω αυτή τη στιγμή.

Παράθεση:
Βεβαια θα μπορουσε ακομα και οποιαδηποτε πειθαρχικη ποινη να εξεταζεται με παρόμοιο τρόπο.
Αυτό κι αν είναι ουτοπικό αγαπητέ. Ο λόγος που υπάρχουν οι πειθαρχικές ποινές (εκτός του αποκλεισμού) είναι για να επιβάλλονται άμμεσα και να λειτουργούν ρυθμιστικά ως προς την κοινότητα.

Να αναφέρω επίσης μόνο (ιστορικά) τις προγραφές, τους λιθοβολισμούς και την αδιαφορία του σύγχρονου πολίτη (διεθνώς) να πάει στις κάλπες για να εκλέξει κυβέρνηση - πράγμα πολύ πιο σημαντικό από μια ηλεκτρονική κοινότητα.
Γιατί πιστεύεις πως εμείς εδώ είμαστε διαφορετικοί?
Μικρογραφία της κοινωνίας είμαστε και με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε

Κι αν κάτι απ' όλα αυτά που λες, μπορεί να λειτουργήσει με 30 μέλη (του συλλόγου) που είμαστε τώρα, θα σταματήσει σίγουρα να λειτουργεί όταν γίνουμε 150-200.

Αν λάβεις υπόψη σου τις κλίκες (=μα γιατί την πέσανε στο φιλο μου?), τις αντιπαλότητες (=κάποτε μου την είχε πει αυτος ο τύπος, τώρα θα του δείξω εγώ) την κακώς ενοούμενη κοινωνική ευγένεια (=γιατί να μπλέξω τώρα εγώ και να γίνω κακός?) και την αδιαφορία (=εγώ μπήκα εδώ για να κάνω το κέφι μου, σιγά που θα ασχοληθώ) καταλαβαίνεις ότι η άμμεση δημοκρατία αποτελεί μια μεγάλη ουτοπία κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Επίσης να αναφέρω επιγραμματικά: τις διπλοεγγραφές με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος της όποιας ψηφοφορίας (όταν ψηφίζουν όλα τα μέλη του forum κι όχι του συλλόγου), τα συνωμοτικά ΠΜ, τη δυσκολία να καθορίσεις ποιο ποσοστό μελών πρέπει να ψηφίσει ώστε να θεωρηθεί ότι η απόφαση έχει παρθεί με πλειοψηφία κι όλα αυτά για να έχεις τελικά μια απόφαση που θα έχει παρθεί 5 μέρες μετά από τη στιγμή που θα ήταν χρήσιμη, καταλαβαίνεις ότι στις εκλογές του συλλόγου θα πρέπει εκτός από το Δ.Σ. να ψηφίζεται "Ειδική Επιτροπή Διενέργειας και Ελέγχου Ποινικών Ψηφοφοριών".

Επίσης κάτι σημαντικό: Ποιος θα προτείνει την ψηφοφορία που αφορά την επιβολή μιας πειθαρχικής ποινής?
Πάλι δεν πέφτει η ευθύνη στους συντονιστές και το Δ.Σ.?

Αυτό που μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σε μια υγιή κοινότητα, είναι τα μέλη να είναι ενεργά και να αντιδρούν άμμεσα παίρνοντας θέση όταν θεωρούν ότι πλήτεται το καλό κλίμα της κοινότητας από κάποιο μέλος.
Έτσι τα πράγματα αυτορυθμίζονται και χρειάζεται πολύ μικρότερη παρέμβαση από την μεριά των συντονιστών (δηλ. των "κακών μπάτσων") ή του Δ.Σ. στη δική μας περίπτωση.

Έχω δει κοινότητες να αυτο-ρυθμίζονται όπως το περιέγραψα, αλλά μόνο όσον αφορά ήπιες καταστάσεις (όχι trolling) και μόνο όσο είναι σχετικά μικρές (200-300 άτομα). Όταν φτάνουν τα 1000, 1500, 15.000, 30.000 μέλη η κοινότητα καταλήγει δυστυχώς σε μια μάζα διασπασμένη σε κλίκες που τους αφορά μόνο ένα μικρό μέρος των μελών και των τεκταινομένων αδιαφορώντας για το συνολικό κλίμα.

Το μόνο που δίνει διαφορετική πορεία σε μια κοινότητα ή τουλάχιστον παράταση ζωής και καθυστέρηση της διαδικασίας φθοράς είναι η παρουσία ενός εξιόλογου πυρήνα μελών στην εκκίνησή της και η δημιουργία αξιόλογου περιεχομένου.
Κι αυτό ευελπιστώ ότι το έχουμε ήδη πετύχει.

ΥΓ1: Είπα ότι δε θα το αναλύσω αλλά δεν άντεξα τελικά.
ΥΓ2: Αν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι αποτελεσματική η άμμεση δημοκρατία που προτείνεις, η απόφαση ανήκει στο Δ.Σ. του ΤΗΘΥΣ
ΥΓ3: Αν έχεις ακόμη φιλοσοφικές αναζητήσεις περί της άμμεσης δημοκρατίας, πες μου να σου στείλω ένα απόσπασμα του Καραγάτση από τον "Κίτρινο Φάκελο" όπου αναλύει σε 2-3 σελίδες με πολύ καυστικό τρόπο την ακμή και την παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 04-07-07 στις 19:47.
Απάντηση με παράθεση