Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 09-10-08, 13:56
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline

Περιοχή: Κύπρος
Απάντηση: Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

Φοίβο εύστοχος ο προβληματισμός σου.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Σώτο, άντε να κάνω εγώ το συνήγορο του διαβόλου

α. Η μπαταρία πρέπει να πεταχτεί και να μείνει στο νερό για να γίνει τοξική. Το cyalume αν σου σπάσει στο νερό δεν μπορείς να το μαζέψεις (εκτός αν εξατάζουμε μόνο την τοξικοτητα σε ανθρώπους). Ομολογουμένως βέβαια δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει σπάσει κάποιο σε διάρκεια κατάδυσης. Ο μόνος τόπος που έχω δει πεταμένα cyalum στους τόπους που καταδύομαι είναι στο εσωτερικό του Zenobia. Τα τοποθετούν οι ναυαγιοκαταδύτες και "ξεχνάνε" να τα μαζέψουν στην έξοδο. Αλλού δεν έχω δει που μάλλον δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι αξιοσημείωτο. Είναι νομίζω πρόβλημα γνώσης / άγνοιας. Αν κάποιος τους μιλήσει για αυτό το θέμα μάλλον δεν θα ξαναδούμε ξεχασμένα cyalume πουθενά και σε κανένα ναυάγιο. Σε ότι αφορά στην τοξικότητα του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση των άλλων όντων που ζουν στον πλανήτη (υδροβίων και χερσαίων) αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Έχω όμως την εντύπωση πως και με τα cyalume δεν είναι το πρόβλημα στο αν τα χρησιμοποιούμε ή όχι. Όπως έγραψε και η Μαρία με την οποία συμφωνώ είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε και η μέριμνα μας ώστε τα οποιαδήποτε τοξικά να μην καταλήγουν σε ζωντανούς οργανισμούς. Από ότι μπορώ να φανταστώ η χρήση των cyalume δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ρύπους για το περιβάλλον. Η μήπως αποτελεί και κάτι χάνω? Άντε για να δώσω και την έκταση του προβλήματος μας προκαλώ να σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι η μόλυνση του νερού από τα ξεχασμένα άντε και σπασμένα cyalume σε σχέση με τη μόλυνση που έχει προκαλέσει ένα ναυάγιο με πετρέλαια, χρωστικές κλπ κλπ. Πόσα cyalume άραγε θα πρέπει να σπάσουμε στην Σαντορίνη για να φτάσουμε ένα επίπεδο μόλυνσης παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε το sea diamond?

β. Οι μπαταρίες μπορούν να είναι επαναφορτιζόμενες και άρα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον με το να τις χρησιμοποιήσεις π.χ. 500 φορές πριν τις πετάξεις. Τo cyalume είναι μιας χρήσης με ότι σημαίνει αυτό όσον αφορά πρακτικές ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης. Αντιπαραθέτω το γεγονός ότι έχω σαν δύτης χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερες μπαταρίες από cyalume. Εδώ φαίνεται να ισχύει το ότι η συνήθεια είναι εκείνη που καθορίζει τον βαθμό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και όχι το ίδιο το προιόν και τα χαρακτηριστικά του. Ναί?

γ. Μια συσκευή με μπαταρίες δεν είναι μιας χρήσης, άρα οι πιθανότητες να την πετάξεις στο νερό μαζί με τις μπαταρίες είναι πολύ μικρότερες. Σωστά.

δ. και κυριότερο: Οι μπαταρίες το ξέρουμε (ελπίζω) πως είναι τοξικές. Για το cyalume πόσοι το ξέραμε? Και αυτό σωστό.

(εγώ πάντως το έμαθα τώρα σ' αυτό εδώ το θέμα ).

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Σώτος Χριστοδούλου : 09-10-08 στις 14:04.
Απάντηση με παράθεση