Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 30-11-08, 00:16
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: Διπλό κλείστρο σε μονή φιάλη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM Εμφάνιση μηνυμάτων
Φοίβο, you missed the point (ή εγώ δεν ήμουν αρκετά σαφής). Είναι προφανές το ότι ένα διπλό κλείστρο είναι ασφαλέστερο από το μονό, υπό την βασική προϋπόθεση ότι μπορείς να απομονώσεις τον προβληματικό ρυθμιστή.
(...)
Όταν αρχίσει να χάνει ΕΝΑΣ ρυθμιστής, και δεν μπορείς να τον απομονώσεις, δεν έχει σημασία αν έχεις ένα ή δύο κλείστρα. Η διαρροή είναι η ίδια. Όταν δε, έχεις 2 απόλυτα ίδιους ρυθμιστές, οι πιθανότητες αστοχίας (ceteris paribus), διπλασιάζονται.
Γιώργο βλέποντας ότι ανέφερες "κακές" και "καλές" προτάσεις για διπλά κλείστρα, φαντάστηκα ότι εξέταζες όλη την γκάμα πιθανοτήτων δηλ. και την περίπτωση που μπορεί κάποιος να απομονώσει τον ρυθμιστή αλλά και αυτή που δε τα καταφέρνει, οπότε προσπάθησα με το προηγούμενο μου μήνυμα να ποσοτικοποιήσω αυτές τις πιθανότητες.

Εκεί που συμφωνώ απόλυτα είναι πως είναι πολύ επικίνδυνο κάποιος να βουτάει με διπλό κλείστρο, να μην έχει εξασκηθεί/δοκιμάσει να απομονώσει έναν ρυθμιστή υποβρυχίως και να νομίζει πως απολαμβάνει την ίδια ασφάλεια που θα του παρείχε ένα set διπλές μπουκάλες, κάνοντας αντίστοιχες βαθιές βουτιές με αποσυμπίεση.
Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη ψευδαίσθηση ασφάλειας !

Προσωπικά, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ διπλό κλείστρο όταν αποφάσισα να κάνω solo βουτιές βαθύτερα από τα -12μ και μέχρι τα -25 (για φωτογράφιση) και πάντα χωρίς αποσυμπίεση. Εννοείται βέβαια ότι αυτή είναι μια αυστηρά προσωπική επιλογή που δεν συστήνω σε κανέναν να ακολουθήσει.

= = = = = = = == = = = = = = = = = = =

Τώρα όσον αφορά την ασφάλεια σε συνδυασμό με τον χρόνο αντίδρασης, θα πρέπει να πάρουμε υπ' όψιν μας ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο π.χ. να αρχίσει να χάνει απευθείας το πρώτο στάδιο ή να έχουμε ακατάσχετο free-flow και να χρειάζεται ακαριαία αντίδραση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και κάποιος όχι τόσο εξασκημένος έχει χρόνο ακόμη και να βγάλει το BCD και να απομονώσει τον προβληματικό ρυθμιστή.

Ένα χαζό αλλά ενδιαφέρον video είναι το ακόλουθο, όπου σε περιβάλλον πισίνας κοβει κάποιος (α) τον σωλήνα υψηλής και (β) τον σωλήνα του δεύτερου σταδίου:

Το αξιοπερίεργο είναι ότι κόβοντας τον σωλήνα υψηλής πίεσης της κονσόλας η μπουκάλα αδειάζει μέσα σε περίπου 15 λεπτά ενώ κόβοντας τον σωλήνα του β' σταδίου (ένα βαρβάτο free-flow δηλ.) ο δύτης αρχίζει να έχει προβλήματα αναπνοής μετά από 1 λεπτό ενώ σε 2 λεπτά η μπουκάλα είναι άδεια.

Πριν δω αυτό το video πίστευα ότι η μπουκάλα θα άδειαζε πολύ πιο γρήγορα με βλάβη στο σωλήνα υψηλής, αλλά προφανώς η πολύ μικρή εσωτερική διατομή του σωλήνα υψηλής κάνει πολύ πιο αργή τη διαδικασία.