Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 06-01-09, 14:53
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Εκπαίδευση για χρήση στεγανής στολής

Ζίνα, η στεγανή είναι πράγματι πολιτισμός που μόνο όποιος βγήκε στεγνός από βουτιά σε βοριά-που-τ'-αρνάκια-παγώνει μπορεί να εκτιμήσει στο έπακρο.

Για να πω την αλήθεια, πριν την αποκτήσω έκανα βουτιές χειμώνα-καλοκαίρι χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Είχα πάει για wet βουτιά ακόμα και ημέρα που χιόνιζε, είχα κάνει ακόμα και βουτιές deco Φεβρουάριο-Μάρτιο, οπότε είχα αναπτύξει μια έντονα μπλαζέ-χαζέ στάση απαξίωσης της χρήσης στεγανής στολής στην Ελλάδα... όλα αυτά βέβαια μέχρι να πειστώ να αγοράσω μία σε ομολογουμένως φιλικότατη (GKAMική ) τιμή.

Οι πρώτες μου στεγανές βουτιές ήταν ένα δράμα. Θες το γεγονός ότι τη θεωρούσα υπερβολή κι έβγαζα άρνηση, θες το γεγονός ότι χρειαζόμουν (νόμιζα) τα διπλάσια κιλά, θες το ότι βουτούσα με φανατικούς semi-wetικούς που δεν συμμερίζονταν τις αγωνίες μου, θες το ότι ένιωθα μετά από τοσα καταδυτικά χρόνια και πάλι ΑΡΧΑΡΙΑ στο νερό, όλα αυτά ήταν κομματάκι εκνευριστικά. Αλλά τελοσπάντων, η επιμονή δικαιώνει έστω και με καθυστέρηση.

Δεν εκπαιδεύτηκα κάπου γιατί είχα καλούς φίλους που ήξερα ότι μπορούσαν να με κατατοπίσουν. Άρχισα όμως έναν αγώνα πειραματισμών που θα μπορούσα (ίσως αλλά δεν ορκίζομαι) να είχα αποφύγει δίπλα σε έναν εκπαιδευτή: Ακύρωσα την απόλαυση 10 περίπου βουτιών για να καταλήξω στο σωστό συνδυασμό κιλών και εσωτερικής... επένδυσης.

Μετά από όλα αυτά, νομίζω ότι έχω πλέον καταλήξει στα εξής:

- Με την αγορά στεγανής εξυπακούεται η αγορά καλού ισοθερμικού διότι ΚΑΝΕΝΑ ρούχο δεν πρόκειται να σε κρατήσει ζεστή (στις πρώτες μου βουτιές φορώντας όλη μου τη ντουλάπα πάνω από ισοθερμικά εσώρουχα, έβγαινα πιο παγωμένη από τους wet )

- Με την αγορά στεγανής εξυπακούεται η αγορά backplate ή τελοσπάντων ενός διαφορετικού συστήματος κατανομής των βαρών σου, διαφορετικά κινδυνεύεις από λουμπάγκο, αν όχι μέσα στο νερό, σίγουρα προς και από το σημείο κατάδυσης.

- Με την αγορά στεγανής πρέπει να είσαι έτοιμη να θυσιάσεις κάμποσες βουτιές σου προκειμένου να σιγουρέψεις τις νέες σου δυνατότητες προτού ξαναβουτήξεις με άνεση στα 10+

Αν είσαι έτοιμη για όλα αυτά, με γεια τον πολιτισμό!!!

ΥΓ. Το ατύχημα που ανέφερε ο Μιχάλης (DSMB Effect Simulation) το είχα όταν πλέον (νόμιζα ότι) είχα μπει στη φάση "οκ, την έχω".
Τουτέστιν, μην ξεχάσεις ποτέ ότι η στεγανή έχει τις ιδιαιτερότητές της και ως εκ τούτου όλοι εμείς οι "πολιτισμένοι" άνθρωποι οφείλουμε να ζούμε πολύ πιο συντηρητικά από τους "απολίτιστους"... είναι κι αυτό μια μεγάλη καταδυτική θυσία που -με κάμποση υπομονή- θα έρθει η ώρα να απολαύσεις