Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, από αυτές όπου όλοι έχουν δίκιο αλλά κανείς δεν ξέρει πώς να το διεκδικήσει.
Οπωσδήποτε κάποιοι ωφελούνται από όλη αυτή την ιστορία, αλλά αυτοί
σίγουρα δεν είναι οι αυτοδύτες αναψυχής.
Τι πιο εύκολο όμως από το να σε φωνάζουν ελέφαντα κι εσύ να τρέχεις πανικόβλητος να αποδείξεις ότι δεν είσαι (συχνά μάλιστα τόσο άκομψα πάνω στον πανικό σου που να αφήνεις πίσω σου όντως πατημασιές ελέφαντα...)
Υπάρχουν κάμποσα τινά σε όλη αυτή την ιστορία:
- Οι θάλασσες αυτή τη στιγμή είναι πράγματι ελεύθερες αλλά τα υπάρχοντα ΦΕΚ προφανώς και δεν αντιστοιχούν σε όλες τις εναπομείνασες θαλάσσιες αρχαιότητες.
- Η εφορεία εναλίων -που όλοι ξέρουμε απλά να κατηγορούμε ότι δεν κάνει τη δουλειά της- έχει μεθοδικά και σκόπιμα απαξιωθεί, τόσο θεωρητικά στην αντίληψη του κόσμου (καλή ώρα), όσο και στην πράξη σαν θεσμικό όργανο. Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία της είναι αστείος, το ανθρώπινο δυναμικό της είναι αστείο, η γραφειοκρατία στην οποία υποχρεώνεται να υποκύπτει είναι αστεία. Είναι αδύνατο να υπάρξει έρευνα με τέτοιες προϋποθέσεις. Ένας πραγματικός ερευνητής όταν θέλει να κάνει κάτι, πρέπει να περιμένει (κάνα μήνα στη χειρότερη) να του το εγκρίνει ένας διευθυντής ή ένας επι τούτου πρόεδρος. Οι υπάλληλοι Εναλίων πρέπει να περιμένουν να τους το υπογράψει ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Μπορείτε να αντιληφθείτε τι μέγγενη είναι αυτό για κάποιον από τον οποίο κατά τ'άλλα απαιτείται να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση και να είναι σε θέση να λαμβάνει γρήγορες, άμεσες και λειτουργικές αποφάσεις; ΚΟΛΑΣΗ! Ακόμα και αν ένας ξένος ερευνητής ήθελε να φέρει πρόγραμμα με ένα σκασμό λεφτά για υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα, είναι τέτοιοι οι ρυθμοί απόκρισης που το υπάρχον καθεστώς έχει επιβάλλει στην Εφορεία, που στην πραγματικότητα κάνουν τη συνεργασία με οποιονδήποτε εξωτερικό φορέα ΑΔΥΝΑΤΗ. Αλλά βέβαια το κράτος δεν σκοτίζεται και ιδιαίτερα να βρει αυτά τα
απαιτούμενα κονδύλια μόνο του. Ψηφίζει έναν νόμο χι, που οκ, εμένα με βόλεψε, αλλά όπως πάντα έτσι και αυτός ο κωλονόμος, είναι ΛΕΙΨΟΣ, ΣΤΡΑΒΟΣ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΟΣ, δεν πλαισιώνεται από τίποτα, δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα. Ναι, όντως, ξέφραγο αμπέλι το κάνανε, μπορεί και κάποιοι συγκεκριμένοι να επωφελούνται αυτοί τη στιγμή (σίγουρα πάντως ετοιμάζοντας θαλάσσια οικοπεδάκια προς πώληση/μίσθωση

), ίσως ΑΥΤΟΙ οι ίδιοι που υπέγραψαν τον λειψό νόμο, και δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να υποστηρίξουν τη σωστή του υλοποίηση (φτιάχνω μετρό αλλά όχι πάρκινγκ -και είμαι μάγκας)
Μην πυροβολείτε την Εναλίων παιδιά.... Αυτή είναι ήδη νεκρή, τσάμπα το βόλι.
Αλλού είναι ο στόχος.
Εντωμεταξύ η καταδυτική κοινότητα προσπαθεί η δόλια....
- καλλιεργεί συνειδήσεις (κανείς μας δεν ήταν τόσο ευαισθητοποιημένος πριν γίνει κοινωνός κάποιας από τις πολυάριθμες ιντερνετικές συζητήσεις)
- ανακαλύπτει ναυάγια και τα παραδίδει στην εφορεία μαζί με όλη την ιστορική τους έρευνα πακέτο (με προσωπικό μεράκι και
τεράστια έξοδα, ακόμα και για τα εκτός έδρας της Εναλίων που πρέπει να παρίσταται για να εποπτεύει αυτούς που την πληρώνουν για να κάνουν τη δουλειά της!

)
- υπάρχει, κινείται, ελέγχει συνειδητά και ασυνείδητα οτιδήποτε γίνεται εκεί από κάτω... και αν τυχόν υποπέσει οτιδήποτε περίεργο στην αντίληψή της, εξανίσταται, γίνεται φρουρός και κέρβερος.
Κι αντί να την αγκαλιάσουν οι Δελαπόρτες και οι απανταχού φώκιες, πέφτουν να τη φάνε....
Δεν τους αδικώ, ζουν σε άλλους καιρούς. Και είναι ήδη νεκροί.
Παιδιά, αρχαιοκάπηλοι υπάρχουν. Αλλά φοβάμαι ότι είναι πολυ πιο υψηλά ιστάμενοι από ότι νομίζουμε. Κάτι αντίστοιχο των τύπων που ψαρεύουν ακόμα με τη μπουκάλα.... Μας έχουν ρημάξει, αφήνοντάς μας ταυτόχρονα (ω τι βολικός ο δύστυχος, αφελής και ανέμελος αυτοδύτης) να γινόμαστε ο εύκολος στόχος της κοινής γνώμης.
(Α, τίποτα, απλά συνόψιζα τα προβλήματα τόση ώρα. Λύσεις δεν έχω. Αλλά όταν ακούω να μου λένε ότι "βία ασκούν αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους" μου' ρχεται να φτιάξω κάνα Nitrox μολότωφ

)