Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 04-02-09, 11:41
΄Ακης Γκούμας ΄Ακης Γκούμας is offline

Απάντηση: Προσοχή! Δαγκώνει.....κουτουρού

Το έχω πει πολλές φορές, σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε σάλιο, χρόνο, εκνευρισμούς και εργατοώρες (πολλές ερωταπαντήσεις γράφονται σε ώρα εργασίας...).
Τι έχω πεί:
«Στην Ελλάδα, δεν περάσαμε ποτέ από τα μεσαία (ούτε συζήτηση για τα «επόμενα») στάδια της καπιταλιστικής οργάνωσης του κράτους και των μηχανισμών του».
Τι σημαίνει αυτό?
Πρώτον, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο κακός (κυρίως κακός είναι, βέβαια...) αλλά ενσωματώνει και εξελίσσει(γιατί τους έχει ανάγκη) ένα πλήθος μηχανισμών τυποποίησης. Και αυτό, δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό !
Η τυποποίηση, συναντάται σε λαούς της Αφρικής, σε οικολογικές οργανώσεις, σε αριστερά κόμματα, στην παραγωγή ταινιών και στο πλάσιμο των κουλουριών τύπου Θεσσαλονίκης.
Δεν συναντάται όμως, σε ένα πλήθος άλλων οργανισμών, οργανώσεων, συλλόγων και εταιριών. Αντί για αυτό (προσθέστε εδώ και την αντικειμενική γνώση. Ναι, υπάρχει και τέτοια...)ο καθένας, συμπληρώνει τα κομμάτια που του λείπουν με αυθαίρετη «γνώση», υποκειμενική αντίληψη και – φυσικά – με ένα σωρό άλλα τερτίπια, ψυχολογικής ή ψυχαναλυτικής βάσης.
΄Ετσι, αυτός πορεύεται ευτυχής, μόνο που καταφέρνει να κάνει όλους τους υπόλοιπους δυστυχείς !
Οι οποίοι, βέβαια, προκειμένου να προστατευτούν από το κακό που τους εύρηκε, αντιδρούν αλλά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο...
Τι έχουμε εδώ, λοιπόν, αγαπητοί συνδύτες?
΄Εχουμε έναν σύλλογο, που του πέρασε από το μυαλό η «Προστασία». Καλό ακούγεται μέχρι εδώ.
Σκεφτήκαν κατόπιν, τι πράγμα χρειάζεται προστασία.
«Η φώκια και οι υποβρύχιες αρχαιότητες» έβγαλαν το πόρισμα.
Μέχρι εδώ, και αυτό καλό ακούγεται.
Το δράμα, αρχίζει αμέσως μετά :
΄Οταν πρέπει να προστατεύσεις κάποιον, λογικό είναι να ορίσεις (αφού πρώτα έχεις κάνει πολύπλοκες σκέψεις και αναλύσεις), από ποιόν και πώς. Ε, εδώ, οι καλοί μας φίλοι έπραξαν έτσι όπως αναφέρω άνωθεν: Εμπειρικά, αυθαίρετα και με βάση κάποιους παράγοντες της ψυχαναλυτικής σφαίρας. ΄Ορισαν λάθος εχθρό, ρε παιδιά. ΄Ενα λάθος έκαναν, μόνο που ήταν βασικό και στα αρχικά στάδια !
΄Αποψή μου? Συναντιόμαστε μαζί τους και επαναπροσδιορίζουμε «τον Εχθρό». Για να είναι αυτή τη φορά ο πραγματικός. Και βέβαια, κοινός. Εχθρός, δεν είναι ο δυτάκος που βουτάει και τραβάει χάλια φωτογραφίες δείχνοντάς τις με καμάρι στους φίλους του. Εχθρός είναι ο δύτης – φάντασμα, που είναι αρχαιοκάπηλος. Για να τον βρούμε όμως, δεν είναι αναγκαίο να ρίξουμε 6 εκατομμύρια τόνους δυναμίτη μονομιάς, πιστεύοντας ότι «Ε, που θα πάει... Μαζί με τον φωτογράφο δυτάκο, θα ξεπαστρέψουμε και τους άλλους». Αυτό κάνουν οι φίλοι μας, μόνο που δεν χρησιμοποιούν δυναμίτη αλλά εξώδικα. «Θα καταργήσουμε την κατάδυση, θα κλείσουμε όλα τα καταδυτικά κέντρα, θα εξαφανίσουμε και τις μπουκάλες... άντε μετά να δούμε πώς θα φεύγουν τα κιούπια !». Μμμμ, ναι! Πολύ μεγάλη επιτυχία. ΄Οραμα να σου πετύχει..!!..
Να πάμε λοιπόν και να τους βρούμε.
Θα μας δεχτούν με μια καχυποψία, αλλά θα το κάνουν. Θα τους πούμε λοιπόν, πόσο εκτιμάμε την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας της πανίδας (Physalia, σιδέρωσε το ταγιεράκι και πάρε ψαρωτικό βλέμμα ειδήμονα). Θα μαλακώσουν και θα μας δουν φιλικότερα. Μετά, θα τους χειροκροτήσουμε για την ευαισθησία τους σε θέματα εθνικής κληρονομιάς. Θα βουρκώσουν και θα είναι ένα στάδιο πριν την ολοκληρωτική παράδοση. Εκεί, έρχεται η δουλειά του διαπραγματευτή: Μέχρι εδώ καλά, αγαπητοί μας κύριοι, αλλά είναι κρίμα τόσος κόπος και ευαισθησία να πάει χαμένος, έχοντας κάνει λανθασμένο MarketingPlan. Δεν θα το πολυκαταλάβουν, αλλά θα ψαρώσουν από αυτόν και από μερικούς άλλους όρους που θα τους αραδιάσουμε. Θα βγάλουμε και τις μελέτες του Εθνικού μας οράματος περί ανόδου της οικονομίας μέσω εισαγωγής συναλλάγματος... ο Τουρισμός θα μας σώσει... Ο καταδυτικός τουρισμός είναι το μέλλον... Ας καταρτιστούν μελέτες λοιπόν... Αντιλαμβανόμεθα τας αντιρρήσεις... είμεθα μαζί σας αλλά όχι επί τοιαύτης βάσεως...
Θα τα βρούμε, παιδάκια. Είμαι σίγουρος. Δεν είναι κακοί ανθρώποι. Είπαμε, κάπου στην αρχή το χάσανε το πράγμα και τους πάει έτσι μέχρι τώρα. Ε, θύμωσαν και λίγο, νοιώθουν και οι μόνοι «άσπροι» μέσα στους «μαύρους»... Πολύ θέλει ο άνθρωπος να χάσει τον στόχο του και να πράττει ανάλογα?
Αυτά είχα να πω. Ανάγνωση – γραφή γνωρίζω. Είμαι ΄Έλλην το καυχώμαι – Ξέρω την καταγωγή μου.
Απάντηση με παράθεση