Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 10-02-09, 11:26
Skipper Skipper is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Απάντηση: Multi / Combined Courses.

Νομίζω ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ο συνδυασμός (συνεχόμενων, όχι παράλληλων) σχολείων ενδείνκυται, άρα η ύπαρξη οικονομικής προσφοράς είναι ένα επιπλέον δέλεαρ. Τέτοιος είναι π.χ. ο συνδυασμός EFR και Rescue.

Από την άλλη, σχολεία όπως Open Water και Advanced Open Water, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη "απόσταση". Είναι επικίνδυνο ένας δύτης να είναι πιστοποιημένος και μην έχει και την σχετική εμπειρία. Εδω τα στάνταρντς πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις μου φαίνονται "λίγα", όπως πχ οι 20 βουτιές για να ξεκινήσεις την εκπαίδευση Divemaster.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια σχολεία φαίνεται να ταιριάζουν, αλλά δεν είναι έτσι. Π.χ. το Nitrox και το Advanced Nitrox είναι τελείως διαφορετικά επίπεδα και απευθύνονται σε διαφορετικούς δύτες. Για μένα, δεν πρέπει να συνδυάζονται με κανέναν τρόπο.

Τέλος, οι ειδικότητες είναι μια πονεμένη ιστορία. Θεωρώ ότι πολλές ειδικότητες είναι βασικά skills που πρέπει να μαθαίνονται στο πλαίσιο των κύριων εκπαιδεύσεων. Αυτήν την πολυδιάσπαση που βλέπω στην κατάδυση δεν την έχω δει σε κανένα άλλο σπορ. Δεν έχω δει ποτέ να μιλάμε για "νυκτερινούς" ιστιοπλόους, ή "νυκτερινούς" ορειβάτες, ή "νυκτερινούς" οδηγούς αυτοκινήτου κλπ. παρ' ότι και σ' αυτά τα αθλήματα η νύχτα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες / απαιτήσεις.