Το θέμα για την επικινδυνότητα του πηγαδιού, αν πρέπει να επισκευαστούν τα κάγκελα κι αν πρέπει να μπει καινούργια πινακίδα στα -30m ή να κατασκευαστεί πινακίδα ξηράς έχει συζητηθεί
άπειρες φορές αλλά έχει μείνει πάντα στα πλαίσια μιας φιλολογικής συζήτησης χωρίς καμμία δράση.
Προσωπικά είμαι ενάντια στο να αρχίσουμε να βάζουμε κάγκελα στους εαυτούς μας. Είμαστε μεγάλα παιδιά. Όποιοι έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία σπηλαιοκατάδυσης (και υπάρχουν αρκετοί) θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επισκεφτούν το σπήλαιο και πέραν των -30 που το σιφώνι γυρίζει οριζόντια.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι
η προειδοποίηση, εγώ όταν με πρωτοπήγε φίλος αυτοδύτης στο πηγάδι, δεν γνώριζα καν:
α) Ότι το πηγάδι συνεχίζεται οριζόντια μετά τα -30
β) Ότι υπάρχει ελαφρύ ρεύμα προς τα μέσα το οποίο μάλιστα στην πρώτη στένωση γίνεται τόσο έντονο ώστε απαιτεί σχοινιά για να ξαναβγείς (σημειωτέον ότι δεν έχω πάει σ' αυτό το σημείο, ούτε κι έχω καμμιά διάθεση να πάω).
γ) ΟΤΙ Η ΣΠΗΛΑΙΟΚΑΤΑΔΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Μπορεί όλοι εμείς να έχουμε διαβάσει τα σχετικά με το πηγάδι κάμποσες φορές και να ξέρουμε ότι έχει πεθάνει κόσμος εκεί, αλλά κάθε χρόνο εκπαιδεύονται δεκάδες αυτοδύτες και το πηγάδι αποτελεί γι αυτούς έναν κοντινό και δελεαστικό προορισμό.
Προτείνω λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα εύκολα:
α) Να κατασκευάσουμε μια ταμπελα ακριβώς ίδια μ΄αυτήν που χάθηκε και να την τοποθετήσουμε ξανά στα -30:
"Πέρα απο το σημείο αυτό δεν υπάρχει τίποτα να δεις που να αξίζει περισσότερο από τη ζωή - Χρήστος Μπαρούχας"
Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον Χ.Μπαρούχα αλλά από αυτά που διαβάζω και ακούω, θεωρώ ότι είναι από τα ελάχιστα που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη μνήμη του.
β) Να κατασκευάσουμε δεύτερη ταμπέλα ή να συνδυάσουμε την (α) με την κλασική αγγλική ταμπέλα "STOP / Prevent Your Death / Go no farther" γιατί ας μη ξεχνάμε ότι τουλάχιστον παλιότερα έχουν πεθάνει και τουρίστες στο συγκεκριμένο σπήλαιο και καλό είναι να υπάρχει η κλασική προειδοποίηση στα αγγλικά.
Τα παραπάνω νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα οργανώσουμε σχετικά εύκολα και μπορούν σίγουρα να αποτρέψουν κάποιον από μια εύκολη απόφαση διείσδυσης που θα του στοιχίσει τη ζωή.
Ξέρει κανείς αν χρειάζεται ειδική άδεια γι' αυτή την "επέμβαση"?

Ελπιζω πως οχι...
Από την άλλη, μια πινακίδα ξηράς είναι πιο πολύπλοκη ιστορία, έχει μεγαλύτερο κόστος και σίγουρα περιλαμβάνει πιο γραφειοκρατικές διαδικασίες και συνεννοήσεις, οπότε θα πρότεινα να το αφήσουμε σαν δεύτερη σκέψη.