Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Κεφαλάς
Καλημερα και απο εμενα παιδια.
Χαιρετω αυτονομους και ελευθερους.
Διαβασα ολα τα posts προσεκτικα, και θα ηθελα να παραθεσω και την δικη μου αποψη πανω στο θεμα "υποβρυχιο ψαρεμα".Πιστευω πως τα πραγματα ειναι πολυ απλα.Ξεκιναμε απο τα βασικα.Οτιδηποτε καταλωνει ο ανθρωπος για να τραφει, ειναι ζωντανο.Αυτο ειναι σιγουρο.Εδω θα ασχοληθω μονο με τα ψαρια.Υπαρχουν 2 τροποι για τον ανθρωπο να καταναλωσει ψαρια :ο αμεσος και ο εμμεσος.
Στον πρωτο τροπο ανηκει το νομιμο και ορθα ασκουμενο υποβρυχιο ψαρεμα, που οπως εχω αναφερει και σε αλλο post ειναι ο μοναδικος οικολογικος τροπος αλιειας, λογω δυνατοτητας επιλογης(βαρος,ειδος,εποχη συγκεκριμενου ειδους αναπαραγωγης κλπ).
Στον δευτερο τροπο ανηκει η αγορα ψαριων απο τα διαφορα σημεια πωλησης τους στην αγορα.Σιγουρα αυτος ο τροπος ειναι λιγοτερο οικολογικος, αφου για να φτασουν τα αλιευματα στην αγορα χρησιμοποιουνται θεμιτα και αθεμιτα μεσα,νομιμα και παρανομα(διχτυα,παραγαδια, ρατες,ανεμοτρατες κλπ).
Τωρα υπαρχει ο θεμελιωδης οικονομικος νομος οπου η προσφορα αγαθων οριζεται απο την ζητηση.Μεγαλυτερη ζητηση ψαριων,μεγαλυτερη προσφορα, περισσοτερη αλιεια.
Προσωπικα δεν αγοραζω ψαρια ποτε.Καταναλωνω αυτα που αλιευω ο ιδιος.
Επισης θεωρω τα ψαρια απαραιτητη τροφη για εμενα και εντελως αναγκαια για την κορη μου που ειναι 17 μηνων.Αρα δεν γινεται εκ των πραγματων να μην καταναλωσω ψαρια.Προτιμω λοιπον να τα προμηθευτω ο ιδιος βλαπτοντας λιγοτερο το περιβαλον.
Τελος η επαφη μου με την θαλασσα, δεν εξαντλειται στο υποβρυχιο ψαρεμα.μια βουτια με τη μασκα, μια βολτα με τη βαρκα,ενα γρηγορο μπανιο μου δινουν την ιδια χαρα.Μικροτερος δεν λυπομουν ποτε για ενα ψαρι που επιανα.Ασθανομουν μονο χαρα.Σημερα τις περισσοτερες φορες μου προκαλει θλιψη το νεκρο ψαρι που βλεπω πανω στη βαρκα,στεγνος πια.Ομως μου προκαλουν περισσοτερη θλιψη οι παγκοι των ψαραδικων και τα κλουβια των ιχθυοτροφιων.Δεν κατακρινω οποιον αγοραζει ψαρια.Αλιμονο.Ομως δεν μπορει να με κατακρινει καποιος που τρωει ψαρια.Ακομα και αυτος που δεν τρωει ψαρια αλλα τρωει στριμωγμενες αγελαδες,στοιβαγμενα κοτοπουλα, καταδικασμενα με την γεννηση τους αρνια(πλησιαζει το μαζικο τους σφαξιμο).Τουλαχιστον ο σαργος των 800γρμ. εχει ζησει ελευθερος και εχει παρει μερος στην διαιωνιση του ειδους του.
Το προβλημα με τους υποβρυχιους κυνηγους, ειναι οι ιδιοι υποβρυχιοι κυνηγοι.Η ερημωση της ρηχης ζωνης, 0-20 μετρα, οφειλεται αποκλειστικα σε αυτους.Τους φταινε ολα εκτος απο τους ιδιους.Οταν αγαπας τη θαλασσα και τη σεβεσαι,οπως πολυ συχνα ακουω στο κυκλο μου,δεν χρειαζεσαι καμια απολυτως απαγορευση και νομο για να την προστατεψεις.Νομος εισαι εσυ ο ιδιος.
Κλεινοντας θα ηθελα να πω οτι φωτογραφιες σαν του φοιβου προκαλουν, και αποψεις σαν του δημητρη διχαζουν και φερνουν αντιθετα αποτελεσματα.
Ευχαριστω και παλι για την φιλοξενια σας!
Φιλικα Γιωργος Κεφαλας
|