Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Zin
Απλά διαβάζοντας αυτό το ποστ εγώ (ίσως λάθος) πήρα (μεταξύ άλλων) το μύνημα οτι οι multilevel μου "δίνουν την ψευδαίσθηση οτι καταδύομαι με ασφαλεια"...
|
Αποκόπτοντας ένα τόσο μικρό μέρος των συμπερασμάτων, νομίζω ότι το νόημα χάνεται και τελικά γίνεται ανακριβές αυτό που λες.
Οι πίνακες που μαθαίνουμε στο πρώτο αστέρι, μας δίνουν τους χρόνους που πρέπει να τηρήσουμε εφαρμόζοντας ένα σχετικά τετράγωνο profile: δηλ. συνυπολογίζοντας στο χρόνο βουτιάς τον χρόνο καθόδου και τον χρόνο ανόδου και υποθέτοντας ότι μόλις ξεκινήσουμε να αναδυόμαστε θα συνεχίσουμε την ανάδυση μέχρι να φτάσουμε στο βάθος προληπτικής στάσης.
Ένα Dive-Computer τώρα, μας δίνει την ευκαιρία να αυξήσουμε τον συνολικό χρόνο βουτιάς, γιατί υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσοστό αζώτου που έχει αποροφήσει ο οργανισμός μας αναλόγως το χρόνο που παραμένουμε σε κάθε βάθος και μας επιτρέπει να κάνουμε μια Multi-level βουτιά που είναι σαφώς ασφαλής και ίσως πιο ασφαλής απο ένα τετράγωνο profile (όταν μιλάμε πάντα για βάθη αναψυχής 20-25 μέτρα, βουτάμε κατευθείαν στο βαθύτερο σημείο και δεν το παρακάνουμε με πολύ αργούς ρυθμούς ανόδου).
Τα περισσότερα Dive-Computer μας αναφέρουν συνεχώς, πόσο χρόνο έχουμε ακόμη στο βάθος που βρισκομάστε (κάποια ένδειξη χρέωσης αζώτου δηλ.) πριν χρειαστεί να κάνουμε υποχρεωτική (όχι προληπτική) στάση αποσυμπίεσης.
Αν εμείς υπερεκτιμήσουμε την αξία και την ακρίβεια αυτής της πληροφορίας που μας δίνει το Dive Computer, πιθανόν να ακολουθήσουμε ένα προφίλ βουτιάς ('jo-jo', μεγάλοι χρόνοι στο βαθύ μέρος της βουτιάς, κλπ) ώστε το Dive Computer να μας δίνει συνεχώς ένδειξη "είσαι λίγο πριν να χρειαστείς στάσεις αποσυμπίεσης".
Αυτό το τελευταίο, είναι που είναι επικίνδυνο (και όχι η multilevel βουτιά από μόνη της)
Ως γνωστόν όλα αυτά τα μοντέλα υπολογισμού που βασίζονται και τα Dive Computer είναι στατιστικά υπολογισμένα και όχι προσωπικά κομμένα και ραμένα στα μέτρα μας. Αν τώρα λάβει κανείς υπ' όψιν του και τις ειδικές συνθήκες που διαφοροποιούνται από βουτιά σε βουτιά (π.χ. ο δύτης να μην είναι σωστά ενυδατωμένος, να είναι κουρασμένος ή ξενυχτισμένος, κλπ. κλπ) καταλαβαίνουμε ότι το να κινούμαστε διαρκώς στα όρια του στατιστικού μοντέλου του Dive Computer μπορεί πολύ εύκολα να μας βγάλει εκτός ορίων με ανεπιθύμητα αποτελέσματα.