Θέμα: ΡΟΦΟΣ
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 11-04-09, 14:37
Phoevos Phoevos is offline

Απάντηση: ΡΟΦΟΣ

Καλησπέρα σας.

Λυπάμαι και εγώ για το ροφό και για τη στήρα. Είναι μικρά ψάρια, πολύ μικρά (αν κατάλαβα καλά ο φακός έχει μήκος μια παλάμη) για να πεθάνουν.

Για το ροφό προβληματίστηκα. Βλέπετε είναι σκληρό ψάρι, δύσκολα πεθαίνει απο τραύμα. Πιθανολογώ ότι η πληγή θα πρέπει να ήταν προς τα εμπρός, να βρήκε η βέργα κάπου τη σπονδυλική του στήλη, αλλιώς, αν είχε πιάσει μόνο σάρκα, το ψάρι θα έπρεπε να ζει.

Σας εύχομαι και εγώ ειλικρινά και ολόψυχα, να βρείτε την ευκαιρία (ίσως μέσο θαλάσσιων πάρκων) να κολυμπήσετε μαζί με αυτά τα πλάσματα που θέλετε. Εμείς τα βλέπουμε, αλλά δεν "κολυμπάμε μαζί τους", δεν φτάνουμε τόσο κοντά ώστε να τα ταΐσουμε. Αν και δεν ξέρω αν τελικά αυτή η εικόνα, των δυτών που κολυμπάνε μαζί με άγρια πλάσματα, είναι και τόσο "φυσική". Αυτό μη το εκλάβετε "στραβά" είναι ειλικρινής απορία, μη επιτηδευμένη.

Μου έκανε εντύπωση κάτι που έγραψε ο Γιώργος Δελβερούδης:
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
Προφανως!!!!!

Γιωργο συμφωνω απολυτα μαζι σου...

Μπορει πραγματικα να μην κατανοω τι ειδους χαρα να φερνει το κυνηγι αλλα απο τη στιγμη που μια σημαντικη μεριδα των ανθρωπων το εχει αναγκη ας γινει αυτο ελεγχομενα και σιγουρα οχι σε ολο το ευρος της αγριας φυσης...

Να εισαι σιγουρος οτι δεν χρειαζονται ψαρια απο ιχθυοκαλλιεργιες, φτανει να αφησουμε στην ησυχια τους αυτα που υπαρχουν ηδη...

Θυμαμαι την περιοδο 2002-03 ειχε κλεισει στο ψαρεμα (με ολους τουρ τροπους) μια περιοχη στην Παλαια Καμμενη της Σαντορινης για να δραστηριοποιηθει ενα τουριστικο υποβρυχιο...

σε αυτην την περιοχη πρεπει να εχω πανω απο 100 καταδυσεις πριν το κλεισιμο και καμμια 30αρια μετα

Η διαφορα μεσα σε μια σεζον ηταν μαγικη....(η αληθεια ειναι οτι επεσε λιγο ταισμα στα μικρα, χανους, γυλους, γαιτανουρια)....το σεπτεμβρη ειχε ερθει ενα μονιμο κοπαδι φαγγρια, δεκαδες ροφοι ηταν παντου, καμμια δεκαρια σμερνες , για να μην αναφερθω στα τεραστια κοπαδια καλογριες κ γερμανους......γενικως το μερος θυμιζε θαλασσιο παρκο....

κι ολα αυτα σε 6 μηνες μονο....ειναι κριμα που τοτε δεν τραβαγα βιντεο...

περιττο να πω , οτι στην διαρκεια του χειμωνα το μερος λεηλατηθηκε απο τους ντοπιους ψαραδες με αποτελεσμα την επομενη σεζον να μην εχει μεινει λεπι και γενικα στο νησι να μιλανε ξεδιαντροπα για τις τρομερες ψαριες εκει....

Δυστυχως ο ανθρωπος ως ειδος ειναι επιρρεπης στην απωλεια του μετρου...
(δεν βγαζω τον εαυτο μου απο αυτο, πως θα μπορουσα αλλωστε?)
Μου κάνει εντύπωση, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ροφοί και ψάρια δεν γεννιούνται - φτάνουν σε ικανό μέγεθος - μέσα σε 6 μήνες. Άρα, σκέφτομαι, μήπως υπήρχαν εκεί, ή λίγο παρακάτω, και απλά δεν εμφανίζονταν, παρά μόνο όταν ένιωσαν ασφάλεια? Κατανοώ ότι αυτό σας στερεί ένα μεγάλο μέρος απόλαυσης (βουτάτε για να βλέπετε, απόλυτα σεβαστό), αλλά απο την άλλη ίσως είναι ενδεικτικό ότι τα ψάρια δεν έχουν εξαφανιστεί τελείως, όπως φορές ακούγεται. Ίσως πάλι, τα ψάρια που ήταν εκεί και τώρα δεν είναι, να μην κατέληξαν όλα σε κάποιο πιάτο, απλά να έφυγαν για άλλη περιοχή, πιο ασφαλή.

Σκέψεις μόνο. . .
Απάντηση με παράθεση