Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 15-04-09, 10:19
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Τα φωτα σας για τις εποχες

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο sid Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν και λαθραναγνωστης εδω και πολυ καιρο αυτο ειναι το πρωτο μου μηνυμα και θελω τα φωτα σας.
Μερικα χρονια πριν βουτηξα στην Χαλκιδικη στην ακτη Καλογριας.Η ημερομηνια ηταν 7 Φεβρουαριου.Μπαινοντας μεσα στο νερο ειδα οτι ηταν γεματο με απειρα πραγματακια που κολυμπουσαν μπροστα μου.Φανταζομαι οτι ηταν ζωοπλαγκτον και ειχα την αισθηση οτι κολυμπουσα μεσα σε σουπα.Αοτα ολα σε βαθος το πολυ πεντε μετρων.Στο νερο επισης υπηρχανε πολλα ασκιδια τα οποια περιειχανε μια κοκκινη μπιλια και σε πολλες πςριπτωσεις σχηματιζανε μια αλυσιδα.Επισης το αλλο που μου εκανε εντυπωση ειναι καποια αλλα ζωυφια που μοιαζανε με σερπαντινες τα οποια ητανε τουλαχιστον 1,5 μετρο σε μηκος.Ενοιωθα οτι κολυμπουσα και γυρω μου υπηρχανε μονιμως πυροτεχνηματα.Μπορει καποιος να μου πει τι ειναι αυτοι οι οργανισμοι οσο μπορει να καταλαβει απο την περιγραφη μου?Γενικα ειχες την εντυπωση οτι ολη η φυση ηταν σε εξαρση παντου υπηρχε κινηση,κατι τετοιο δεν εχω ξαναδει σε ελληνικη θαλλασα.Η περιοδος που βουτηξα παιζει ρολο με ολα αυτα που ειδα?Δυστηχως την επομενη εβδομαδα που ξαναβουτηξα αυτη η εξαρση ζωης ειχε μειωθει στο ελαχιστο.
sid καλωσήρθες στο φόρουμ του Συλλόγου Τηθύς!

Πράγματι, η Άνοιξη είναι μια εποχή με εκρηκτικές αναπτύξεις των οργανισμών του πλαγκτού (οι βροχές της εποχής αλλά και το λιώσιμο των ορεινών πάγων μεταφέρουν πολλά θρεπτικά που "λιπαίνουν" τις ακτές μας και πυροδοτούν όλες αυτές τις "ανθήσεις").
Η έναρξη της ανοιξιάτικης σεζόν στη θάλασσα δεν εχει βέβαια μια σταθερή ημερομηνία, μπορεί να "παίζει" ανάλογα με τις βροχές ή τις θερμοκρασίες που έχουν προηγηθεί. Ο Φεβρουάριος αλλά κυρίως ο Μάρτης είναι κλασικοί μήνες τέτοιων εξάρσεων.

Παρατηρώ ότι γνωρίζεις ήδη ότι οι σάλπες είναι ασκίδια
Τώρα αυτό που λες για σερπαντίνες, μου φέρνει δύο πιθανές εκδοχές στο μυαλό (όχι ότι αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες...)

Ρίξε μια ματιά στο κτενοφόρο Ζώνη της Αφροδίτης (Cestus veneris) και στο σιφωνοφόρο Praya sp.
Υπόψη ότι το τελευταίο -σε αντίθεση με τη Ζώνη και τις σάλπες- τσιμπάει....

Ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σου!