Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 24-04-09, 14:24
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Απάντηση: Γιατί υπάρχει διακριση μεταξύ κύριου και εφεδρικού 2ου σταδίου;

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM Εμφάνιση μηνυμάτων
Thx neokles. Πάντως (ξεφεύγοντας λίγο από το αρχικό θέμα),...

θα ήθελες να πάρεις την πρώτη σου αναπνοή από ένα χταπόδι που μπορεί να έχει μέσα άμμο, χαλίκια ή να μπάζει νερό ;
Δεν πειράζει εγώ πληρώνομαι με τα replies!

Κατ'εμέ αν τηρεί κανείς τα βασικά στην κατάδυση, όταν τελειώσει ο αέρας δεν υπάρχει κανένας πανικός. Το δικό μου χταπόδι δεν σέρνεται ποτέ, και δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από νερό. Όταν βάζουμε ρυθμιστή στο στόμα μας έτσι κι αλλιώς εκπνέουμε ή πατάμε το μπουτόν (sic!!). Αν μπάζει νερά (πχ επειδή γύρισε η ανεπίστροφη όταν έπεσα στο νερό), τότε θα με συγχωρέσει το ζευγάρι αλλά θα προτιμήσω να κρατήσω τον ρυθμιστή μου που δουλεύει παρά το χταπόδι που μπάζει νερό... δηλαδή αυτός δεν έχει αέρα εγώ θα πνιγώ;

Φυσικά και ο τρόπος που λες (το έχω δει live από τον άψογο DIR κο Μυλωνάκη) είναι επίσης ασφαλής (άλλωστε διδάσκεται από σοβαρούς οργανισμούς και αν έλεγα το αντίθετο θα ήμουν τουλάχιστον γραφικός).

Κατά τα άλλα συμφωνώ και επαυξάνω. Το εφεδρικό πρέπει να είναι ελεύθερο (όχι σε τσέπες, όχι κουμπομένο), αλλά και να μην βγαίνει (και σέρνεται) με το παραμικρό, να έχει ο σωλήνας αρκετό μήκος, να μπορώ να το βρώ και εγώ με μια απλή κίνηση στην περίπτωση που έρθει ο πανικόβλητος και πάρει το δικό μου ή θέλω να το δώσω, να μπορώ να το ξαναβάλω στην θέση του ή στο κάτω κάτω να βλέπω ότι είναι εκεί και μας "φιλαει"

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι δύτες που ξεκίνησαν την καταδυση στην εποχή του εφεδρικού 2ου σταδίου τείνουν να ζητάνε το "χταπόδι" ακόμα και σε πανικό, ενώ οι παλαιότεροι δύτες σε κοιτάνε περισσότερο "στο στόμα".

Τέλος η εκπαίδευση της συντροφικής αναπνοής (ένα 2ο στάδιο) στο OW της PADI έχει γίνει πλέον προαιρετική (optional skill).
Απάντηση με παράθεση