Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 27-04-09, 21:16
Το avatar του χρήστη manthos
manthos manthos is offline

Περιοχή: Βριλήσσια
Απάντηση: Γιατί υπάρχει διακριση μεταξύ κύριου και εφεδρικού 2ου σταδίου;

Αυτό το post μου άρεσε από την αρχή. Νομίζω ότι ο Νεοκλής έθεσε ένα πολύ εύστοχο ερώτημα και το post ξέφυγε τρελλά
Θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου από τρεις διαφορετικές πλευρές.
1. Μια από την πλευρά του πωλητή, αλλά και τεχνικού ρυθμιστών και να πω ότι κάθε κατασκευαστής διαθέτει ρυθμιστές με χταπόδι το οποίο είναι ανάλογο επιδόσεων με το κύριο 2ο στάδιο. Διαθέτουν βέβαια και άλλες εκδόσεις έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε απαίτηση. Οι ίδιοι προτείνουν (ή τουλάχιστον αυτός που εγώ συνεργάζομαι) να γίνεται χρήση εφάμιλλών χταποδιών με το πρωτεύων 2ο στάδιο, έτσι ώστε να μη βρεθούμε ποτέ σε κατάσταση ανεπάρκειας του χταποδιού.
2. Από τη μεριά του δύτη, θα συμφωνούσα με την άποψη ότι δίνεις αυτό που εκείνη τη στιγμή προλαβαίνεις, έχεις εύκολο ή αντανακλαστικά προσφέρεις.
Πιστέψτε με ότι έτυχα κάποιες φορές σε τέτοια περιστατικά (αληθινά όχι εκπαίδευση), ένα μάλιστα ήταν αρκετά σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση αντανακλαστικά έδωσα αυτό που είχα στο στόμα μου κι ας είχα εκπαιδευτεί και κάνει άπειρές φορές το δόσιμο του χταποδιού. Γιατί άραγε;
3. Από την άποψη του εκπαιδευτή θα πω ότι γενικά σαν άνθρωπος, αλλά και εκπαιδευτής, είμαι ανοικτό μυαλό και δέχομαι κάθε άποψη που δουλεύει αποτελεσματικά. Οπότε εδώ θα πω ότι σίγουρα ένα χταπόδι εφάμιλο του κύριου 2ου σταδίου δουλεύει σίγουρα το ίδιο καλά, ενώ ένα υποδιέστερο ΟΧΙ.
Τι θα δώσει ο μαθητής και πως θα το δώσει; Κι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι οργανισμοί εκπαίδευσης, όλοι μα όλοι και είμαι εκπαιδευτής 5 οργανισμών, εκπαιδεύουν ασφάλεια. Μακράν πρώτη η PADI, διδάσκει περισσότερα από 40 χρόνια με μεθόδους δοκιμασμένες πο λειτουργούν πραγματικά. Και οι άλλοι το ίδιο κάνουν όμως το εκπαιδευτικό υλικό, τα βίντεο και οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.
Λοιπόν ας ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, Ο εκπαιδευτής πρέπει να κλείσει τον αέρα του open water μαθητή και δεν είναι παράνομο, εφ' όσον έιναι μέσα στην Ευρωπαική νομοθεσία και τα πρότυπα. Ο μαθητής πρέπει πολύ σωστά λέιε ο Νεοκλής να ασφαλίσει (ή εξασφαλίσει) secure, το χταπόδι του δότη. Δεν λέι πως ο δότης το προσφέρει, δίνει, ανοίγει τα χέρια και προτείνει το στήθος κλπ. Στο βίντεο είναι μια υπόδειξει που κάνει έυκολο τον εντοπισμό από το μαθητή. Αν τώρα ο δότης δώσει το χταπόδι με το χέρι του, δεν υπάρχει τίποτα ακό εκεί, φτάνει ο μαθητής να το βρει και ασφαλίσει.
Όσο αφορά τα θέματα μακριού σωλήνα, hogarthian και άλλα τέτοια, όλα δουλεύουν και το καθένα θέλει τον τρόπο του.
Βασικό είναι να γνωρίζω πως να χρησιμοποιώ άριστα τον εξοπλισμό μου και ο buddy μου επίσης. Ξέρετε πόσοι μαθητές μου μου ήρθαν με hogarthian, μακριούς σωλήνες κλπ και γίνανε ένα κουβάρι όταν η άσκηση απαιτούσε δόσιμο χταποδιού;
Να κλείσω το μακρύ αυτό ποστ που ίσως κούρασε. Ότι δουλεύει, δουλεύει και ότι γνωρίζω καλύτερα είναι αυτό που κάνω. Ποτέ η PADI και κανένας άλλος οργανισμός δεν το αρνήθηκε, φτάνει να ήταν μέσα στα στανταρτς και αν τα διαβάσουμε προσεκτικά μπορούμε να είμαστε μέσα.
Οσό για το χταπόδι;
Μην πιστεύετε τους εμπόρους. Πάρτε ένα καλό χταπόδι και μάλιστα της ίδιας εταιρείας με το ρυθμιστή σας. Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους πριν την κατάδυση, τα service και τότε σίγουρα θα λειτουργεί πάντα και θα ξέρω ότι αν δώσω αυτό ή το κύριο 2ο, ο σύντροφός μου θα αναπνεύσει άνετα μέχρι την επιφάνεια...
Φιλικά
Μάνθος
DDI Pro Trainer
Απάντηση με παράθεση