Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 28-04-09, 19:09
΄Ακης Γκούμας ΄Ακης Γκούμας is offline

Απάντηση: Η νίκη της ξαπλώστρας

Κοίτα να δείς Φοίβο,
κατ΄ αρχήν, το θέμα δεν έχει ένα σαφές σχόλιο. Εννοώ, οτι η δημοσιογράφος παρέθεσε τα στοιχεία αλλά δεν ακολουθεί κάποιο σχόλιο / σχολείο, για να πορευτούμε ανάλογα.
Αυτό που πιστεύω λέγοντας οτι "δεν είναι απαραίτητο όλοι να μοιάζουμε" δεν είναι δική μου ατάκα. Είναι της πραγματικότητας. Μια παραλία που "εξωραίζεται" προεκειμένου να καλύψει τις λαμέ ανάγκες αυτών που φαντάζεσαι, δεν αποτελεί βιασμό της φύσης. Τουλάχιστον, μια παραλία όπως του Αστέρα, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Δεν θα είχα την ίδια γνώμη, αν οι λαμέ επιταγές οδηγούσαν τους γνωστούς ανεγκέφαλους να εξωραίσουν ένα παρθένο μέρος.
΄Ομως, πάγια αντίληψή μου, είναι οτι ένας τόπος έχει την εικόνα, την ηθική και την πράξη του συνόλου όσων τον κατοικούν. Ο ΄Ανθρωπος, με όσα καλά και κακά φέρει, "μπολιάζει" και το οικοσύστημα και την κοινωνική λειτουργία του κράτους που ανήκει.
Να στο πώ αλλοιώς? Είμαι οπαδός του συνθήματος "Η κατεδάφιση προετοιμάζει την ανοικοδόμηση". Αν αξίζουμε κατεδάφιση, να κατεδαφιστούμε. Εϊναι καλύτερα γιατί θα βγούν πολύ πιο ώριμα συμπεράσματα και διδάγματα.
Δεν είμαι οπαδός της λογικής μια μερίδα ανθρώπων (όπως εσύ, εγώ και αρκετοί άλλοι που καταλαβαίνεις οτι ανήκουν μέσα σε αυτή την μερίδα) να σκίζονται όταν η συντριπτική πλειοψηφία ξύνεται...

Δεν τους χαραμίζω τον χρόνο μου, με άλλα λόγια.
Δεν είναι αυτή η δουλειά μου ούτε το χόμπυ μου. Και επειδή δεν είμαι επαγγελματίας διασώστης / αναλυτής / οδηγός / εκτελεστής, στην καλύτερη περίπτωση θα παραμένω ένας ηθικός ιδεαλιστής και διαβασμένος γκρινιάρης αλλά τίποτα παραπάνω. Δεν θα κάνω "επαγγελματική επανάσταση" αλλά "φραστική". Φυσικά, ως τέτοια, θα είναι και "ερασιτεχνική". Και φυσικά, θα αποτύχει.
Μετά απο αυτό το μικρό (?) αυτοψυχαναλυτικό λογίδριο, καταλαβαίνεις οτι ποσώς με ενδιαφέρει η "γενιά του Yiabanaki" και οι ελλείψεις της στην αξία της ορθής επαφής με την φύση.
Να πληρώσει, να στριμωχτεί, να μπουχτίσει και μετά - αν της έχει απομείνει κάτι - να ψάξει τις "άλλες" λύσεις. Τότε, αν βρεθώ απέναντι σε κάποιον "πρώην" της συγκεκριμένης γενιάς, να βοηθήσω τα μέγιστα, γιατί το έδαφος θα είναι πρόσφορο και η ανάγκη θα είναι δική του.
Αλλοιώς πώς? Νοιώθεις οτι οι επιλογές που θέλεις, δεν έχουν χώρο για να εκφραστούν? Εγώ, όχι.
Και ένα τελευταίο: πρίν απο 24 χρόνια, πήγα πρώτη μου φορά στην παραλία της Χιλιαδούς με ένα βαρυφορτωμένο ΧΤ και κάτι ρεμάλια για παρέα. Την αγάπησα, πέρασα καλά και όπως φαντάζεσαι. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, βλέποντάς την να αλλάζει δραματικά πρός το χειρότερο, ορκίστηκα να μην ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί, διατηρώντας την όμορφη εικόνα που είχα και όχι αυτό το τέρας που δημιουργούσαν. Και τήρησα τον όρκο. Ποιοί ευθύνονται για το κατάντημά της αυτό? Τα πιθήκια - κάτοικοι - ιδιοκτήτες της περιοχής και κανένας άλλος, Φοίβο μου. Στον βωμό της Νεοελληνικής βλαχιάς τους και μόνο. Εντάξει μάγκες μου. Κερδίσατε, θα τα ψιλοκονομήσετε αλλά το έργο θα το παίξετε χωρίς εμένα.
Είπα και την έκανα.
Γειά χαρά
Απάντηση με παράθεση