Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 05-05-09, 01:44
farmamic farmamic is offline

Απάντηση: Αποστολή στο Βρεταννικό

Καλημέρα σε όλους,

Θα ήθελα να κάνω και εγώ μια παρέμβαση πάνω στο θέμα, έστω και με αρκετή καθυστέρηση. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων επισημαίνω οτι οι απόψεις που θα διαβάσετε εδώ είναι καθαρά προσωπικές, επομένως μην τις θεωρήσετε επίσημες θέσεις της ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ Α.Ε.

Διαπιστώνω ότι η εικόνα που υπάρχει σχετικά με την προσπάθεια της τουριστικής αξιοποίησης του ναυαγίου από την εταιρεία μας παραμένει μάλλον κακή. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει σε εμάς. Στην αποστολή του 2008 είχα την τύχη να βρίσκομαι πάνω στο ΑΙΓΑΙΟ και να έχω μια μεγάλη κουβέντα με τον πολύ αγαπητό Κώστα Κατσαρό (τον τωρινό κυβερνήτη του ΘΕΤΙΣ) ο οποίος απλά μου επιβεβαίωσε αυτό που πιστεύω και εγώ. Η αγορά ενός "τουριστικού" (sic) υποβρυχίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια τέτοια επιχείρηση. Υπάρχουν τόσες άλλες παράμετροι (ήδη κάποιοι ανέφεραν πολύ σωστά τη νομοθεσία μας) που θεωρώ τουλάχιστον ατυχές το γεγονός ότι μιλήσαμε επισήμως για αυτό το θέμα στα media τόσο νωρίς και με τόσο μεγάλη ευκολία. Εύχομαι ειλικρινά να είμαι εγώ ο απαισιόδοξος και να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο σύντομα, αλλά στην παρούσα φάση το χρονικό πειθώριο που έχει τεθεί (1-3 χρόνια) μου φαίνεται απλά μη ρεαλιστικό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε καν οι βασικές υποδομές (σε στεριά και θάλασσα). Το sub πρέπει να είναι το κερασάκι στην τούρτα και όχι το θεμέλιο του εγχειρήματος. Ο "κράχτης" για τον τουρίστα ώστε να έρθει στη χώρα και να αξιοποιήσει τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις (ξενοδοχείο - μουσείο). Επιπλέον θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι θα επιχειρεί με ΑΠΟΛΥΤΗ ασφάλεια -και ακόμη παραπάνω.

Ξέρω ότι κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν με αυτή την αρκετά υλιστική προσέγγιση του project και -πιστέψτε με- εγώ είμαι ο πρώτος που τη βρίσκω απωθητική καθώς με ενδιαφέρει ΜΟΝΟ ως μέσο προκειμένου να γνωρίσω ακόμα καλύτερα το ναυάγιο που με έχει "σκλαβώσει" εδώ και 12 χρόνια και επιπλέον να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν αυτή την απίστευτη αίσθηση δέους που βιώνουν όσοι το έχουν δεί από κοντά (το 2008 δεν τα κατάφερα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και η ΠΙΚΡΑ δεν έχει περάσει ακόμα).

Ανεξάρτητα όμως από τι σκέφτομαι εγώ, μιλάμε για μια εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης που όπως όλες οι εταιρείες παγκοσμίως έχει σκοπό και το κέρδος ώστε να μπορέσει να προσφέρει της υπηρεσίες που υπόσχεται και να είναι βιώσιμη. Επομένως πιστεύω ότι το θέμα του υποβρυχίου είναι άκαιρο και ότι η αρχική προσπάθεια της εταιρείας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή υπηρεσιών στους επαγγελματίες δύτες , οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα και σταθερά έσοδα και επιπλέον να "διαφημίσουν" το ναυάγιο μέσω της παραγωγής τηλεοπτικού υλικού για τα γνωστά 2-3 κανάλια του εξωτερικού. Αυτό φαίνεται -ευτυχώς- πως έγινε ήδη αντιληπτό αρκετά νωρίς και το 2009 θα έχουμε έντονη καταδυτική δραστηριότητα (20-29 Μαίου ξεκινάει το National Geographic - είναι επίσημο αυτό).

Μιχάλης Μιχαηλάκης - mmichai@yahoo.com

Webmaster
www.hospitalshipbritannic.com

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

-Αγαπητέ Baracuda θα σε παρακαλούσα να μου αποστείλεις την απάντηση που έλαβες σε προσωπικό μήνυμα. Με ενδιαφέρει ΠΟΛΥ να τη διαβάσω.

-Κώστα (Thoc), δύο πράγματα:

α)Ένα τεράστιο ΣΥΓΓΝΩΜΗ δημοσίως που είμαι τόσο εξαφανισμένος. Δεν έχω δικαιολογία. Έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα project για τους Ιταλούς POWs. Θα το κάνω αργά ή γρήγορα.

β) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τα καλά σου λόγια. Με τιμά η εκτίμηση σου και να ξέρεις ότι είναι αμοιβαία.

- Το 2006 στην άδεια ΔΕΝ αναγραφόταν ότι θα γίνουν εσωτερικές λήψεις στο ναυάγιο. Δεν έγινε αντιληπτό από τα μέλη της αποστολής αλλά ο αρχαιολόγος που επιτηρούσε τα δρώμενα ΗΤΑΝ παρών στο briefing πριν την κατάδυση στο Boiler Room (Richie Kohler + John Chatterton) αλλά δεν πρόσεξε ή δεν κατανόησε τι άκουγε με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τα πάντα όταν έιδε το βίντεο στο debriefing..... Αυτά έμαθα εγώ. Τα υπόλοιπα τα είδατε στο ντοκυμαντέρ. Επικοινωνιακός θρίαμβος.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη farmamic : 05-05-09 στις 02:51.
Απάντηση με παράθεση