Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο farmamic
Ας υποθέσουμε οτι είστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου κάπου στην Ελλάδα και θέλετε να χτίσετε ένα οίκημα. Ο χώρος είναι μεν ιδιόκτητος αλλά καθώς βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια χρειάζεστε άδεια από την Πολεοδομία, η οποία "ασκεί εξουσία" πάνω στο χώρο και βεβάιως μπορεί να επιβάλει κυρώσεις αν διαπιστώσει παραβάσεις. Το οικόπεδο σας δεν ανήκει στην Πολεοδομία, αλλά εσείς δεν μπορέιτε να κάνετε ότι θέλετε με αυτό.
Νομίζω οτι είναι μια καλή αναλογία για να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ ιδιοκτησίας και άσκησης εξουσίας.
|
Η αναλογία αυτή θα είχε νόημα αν ο "ιδιοκτήτης" του ναυαγίου ήθελε να μεταβάλει την κατάσταση του ναυαγίου.
Εγώ λοιπόν που έχω αγοράσει αυτό το οικόπεδο μπορώ όποτε θέλω να το επισκέπτομαι, να το θαυμάζω και να το φωτογραφίζω χωρίς να πληρώνω τίποτα και χωρίς να χρειάζομαι άδεια από κανέναν. Το ίδιο μπορεί να κάνει κι οποιοσδήποτε διέρχεται περιμετρικά του οικοπέδου μου.
Ας το δούμε όμως και αλλιώς. Έστω λοιπόν οτι θέλω να αξιοποιήσω αυτό το οικόπεδο και αρχίζω τις εκσκαφή, κατά την διάρκεια της οποία ανακαλυπτεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου!!!
Προφανώς, το σκεπτικό σας λέει οτι αφού αγοράσατε το οικόπεδο, αγοράσατε και το μνημείο;;; Κι αφού το μνημείο είναι μέσα στο χώρο ιδιοκτησίας σας, σας ανήκει και το μνημείο και μπορείται να το εκμεταλευτείται εμπορικά;;;