Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 28-05-09, 10:31
elinoplop elinoplop is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Θεσσαλονικη
Απάντηση: Φεγγαρόψαρο στην Σάμο

Το τελειότερο ψάρι στην εξέλιξη
Γεια σας παιδιά!

Τώρα ανοίξατε το αγαπημένο μου θέμα, το φεγγαρόψαρο!!
Τι απίστευτη φωτογραφία, άμα ήμουν εγώ εκείνος ο δύτης, μπορεί και να είχα πνιγεί από την χαρά μου

Γι'αυτό αν μου επιτρέπετε, σας παρουσιάζω μερικά από τα αξιοπερίεργα βιολογικά στοιχεία που γνωρίζουμε γι'αυτόν τον γλυκό γίγαντα, ελπίζοντας να αυξήσουμε το δέος γι'αυτό το περίεργο πλάσμα.

-Ανήκει στην τάξη των Tetraodontiformes, δηλαδή ξαδερφάκια του είναι τα πιο εντυπωσιακά ψάρια των τροπικών θαλασσών όπως αυτά, τα πολύ

[IMG]file:///C:/Documents%20and%20Settings/Melina/My%20Documents/photos/fiji%20sea/sea/fish/triggers%20and%20surgeons/Clown%20Triggerfishsmall.jpg[/IMG]
[IMG]file:///C:/Documents%20and%20Settings/Melina/My%20Documents/photos/fiji%20sea/sea/fish/triggers%20and%20surgeons/Clown%20Triggerfishsmall.jpg[/IMG]

πολύ μικρότερα είδη.Μία από τις πιο χτυπητές τους ομοιότητες είναι τα συχγωνευμένα σαγόνια τους, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία.
-Το επιστημονικό του όνομα, Mola mola και σημαίνει πέτρα που αλέθει, αναφερώμενο στο κυκλικό του σχήμα.
-Κατά την διάρκεια της εξέλιξης, το φεγγαρόψαρο "εχασε" την ουρά του, ανακατασκεύασε την δομή των μυών και σπονδύλων του και απέκτησε ένα άλλο είδος πηδαλίου, τον "κλάβο"(clavus), αλλά στην ουσια κολυμπάει μόνο με το ραχιαίο και κοιλιακό του πτερύγιο ταυτόχρονα.
-Οι τελευταίοι σπόνδυλοι έχουν χαθεί και στήριξη παρέχουν τα επιμηκυσμένα λεπιδοτρίχια του. Αυτή η μείωση στην στήριξη του σώματος του αναπληρώνεται από το εξαιρετικά παχύ δέρμα του που μπορεί να φτάσει τα 7.5 εκ.
-Είναι το βαρύτερο ψάρι των Οστειχθύων(όλα τα ψάρια εκτός των καρχαριών-σελαχιών), ξεπερνόντας τα 1000 κιλ, και τα 3 μέτρα σε μήκος.
-Κατέχει ρεκόρ Γκίνες γιατί μπορεί να παράξει 300 εκατομμύρια αυγά!!
Οι λάρβες του http://www.fishbase.org/larvalbase/S...eciesName=mola μοιάζουν με αγκαθωτές μπουρμπουλήθρες
-Πάνω του, ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρχουν πάνω από 40 είδη παράσιτων και σε αυτό ίσως οφείλεται το ότι επιπλέει στην επιφάνεια, έτσι έρχονται πουλιά και του ελαφρένουν το φορτίο..
-Είναι παμφάγα και γουστάρουν μεδουσίτσες.
-Έχουν αρκετά κοινά με τους καρχαρίες, όπως την αντικατάστηση οστών με χόνδρο, δεν έχουν νηκτική κύστη, ούτε λέπια,πηδάει έξω από το νερό σαν τον λευκό καρχαρία, και ίσως να είναι είδς υπό εξαφάνιση γιατί?
-Επειδή αυτά τα ψάρια δεν έχουν σημαντική αξία στην αλιεία, κανένας δεν ασχολείται μαζί τους. Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει για την ανατομική τους κατασκευή σε θέματα ταξινόμησης, αλλά κανείς δεν ξέρει τους πληθυσμούς τους, τις μεταναστεύσεις ή συνήθειές τους. Είναι σαν ένα θαλάσσιο φάντασμα. Ενθαρυντικό μόνο είναι ότι δεν τρώγεται από πολλούς (μπορεί να περιέχει τοξίνες όπως και άλλα μέλη της τάξης) , εκτός από τους κινέζους, αλλά αυτοί τρώνε τα πάντα!
-Είναι πολύ ντροπαλό,γιαυτό αν το συναντήσετε να είστε πολύ προσεχτικοί και ήρεμοι, πλησιάζοντας πολύ σιγά.
-Εχθροί εκτός από τα δίχτυα, παραγάδια είναι οι όρκες, τούνες αλλά οι χειρότεροι είναι τα θαλάσσια λιοντάρια στην Καλιφόρνια όπου τους τρώνε τα πτερύγια και παίζουν μπάλα κλαψ...

Το φεγγαρόψαρο κολυμπαέι συνήθως με το ραχιαίο πτερύγιό του έξω από το νερό, μοιάζει από μακρυά με καρχαρία...
όσες πιο πολλές ώρες περνάμε στην ανοιτή θάλασσα, τόσες περισσότερες ευκαιρίες για να δούμε αυτό το περίεργο και σπάνιο ψάρι.

Καλές εξερευνήσεις και αναφορές!

Ελίνα