Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 04-06-09, 09:26
Το avatar του χρήστη Μυλωνάκης Κων/νος
Μυλωνάκης Κων/νος Μυλωνάκης Κων/νος is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Χανιά
Απάντηση: Γραμμή κατάδυσης.

Παράθεση:
Δεν υπαρχει φοβος να μπλεχτει και να στριφογυρισει το σκοινι με το βαρος? (πανω μερος)
Το εχω δοκιμασει 5-6 φορες και ομολογω οτι μου εχει μπλεχτει τις μισες φορες. λιγο απνοια, λιγο κυματακι...
Όπως είπα και στην αρχή με ένα στριφτάρι πάνω άντε και άλλο ένα κάτω αποφεύγουμε το μπλέξιμο κατά μεγάλο ποσοστό…
Προσωπικά με αυτό το τρόπο εμένα δεν μου εχει δημιουργήσει πρόβλημα ποτέ.

Παράθεση:
Αυτό που έχουμε χρησιμοποιείσει με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις βαθειές βουτιές μας είναι το εξής:
Στο τέλος τις βουτιάς και πριν ξεκινήσουμε ανάδυση, δένουμε στο 15κιλο/άγκυρα ένα μικρό σάκο ανέλκυσης και τον γεμίζουμε λίγο αέρα, ίσα-ίσα να νιώσουμε το βάρος να αρχίσει να σηκώνεται.
Βγαίνουμε στο σκάφος και με ένα-δυο τραβήγματα το βάρος/άγκυρα αρχίζει να ανεβαίνει σχεδόν μόνο του λόγω διαστολής του άερα στο μπαλόνι ανέλκυσης!!!

Αν τελικά χρειαστεί να κρατηθείς από την γραμμή τι κάνεις; Αν έχει ρεύμα δεν θα παρασύρει όλη την γραμμή;

Η γραμμή κατάδυσης/ανάδυσης δεν είναι για να κρατιέσαι/κρεμιέσαι. είναι "οδηγός" και "σημείο αναφοράς".

Αν έχει ρεύμα θα σε πάει περίπατο ούτως η αλλιώς καθ' ότι δεν θα είσαι μόνος σου. Οπότε και χωρίς μπαλόνι θα πας βόλτα με το ζευγάρι σου!!!

Αλλά σου ξαναλέω οτι η γραμμή κατάδυσης/ανάδυσης δεν είναι "σταθμός αποσυμπίεσης".
Ακεφ εχω δυο θέματα…
Πρώτα από όλα συμφωνώ πως η γραμμή ειναι για diving και όχι για climbing…
Όμως…
Σε πραγματικές συνθήκες και στα μεσοπέλαγα (όχι εδώ γύρω , αλλά στα πραγματικά μεσοπέλαγα) τα ρεύματα είναι δυνατά στα μεσονερα με αποτέλεσμα η γραμμή να πλαγιάζει και οι δύτες να χρειάζεται να κρατιούνται από αυτή όχι για να σκαρφαλώσουν αλλά για να μην καταναλώνουν αέρια προσπαθώντας συνέχεια να φτάσουν τη γραμμή…(ασε που το deco θελει και ηρεμια)
Η περίπτωση που αναφέρεις λέγεται drift deco και υπάρχει πάντα σαν σενάριο μα δεν είναι η κυρίως επιλογή των δυτών…απαιτεί εμπειρία-συνεργασία(μεταξύ των δυτών) και πολύ καλό surface support…
παντως ειναι μελετημενο απο πριν για το πως θα γινει αυτο αν θα χρειαστει...

Τώρα στο θέμα του μπαλονιού που λες πως κρεμάς από κάτω , το βρίσκω καταστροφικό σε βαθιές βουτιές και σε καταδύσεις οροφής!!
Φαντάσου δυο σενάρια…
Α) να δώσεις βάρος στο αντίβαρο επειδή σκαρφαλώνει κάποιος buddy σου και η γραμμή να σηκώνεται σιγά σιγά….μετά από λίγο θα δεις το βαρίδι να έρχεται επάνω με ταχύτητα , άσε που μπορεί να σε μπλέξει κιόλας και να σε στείλει στην επιφάνεια..

Β) το ίδιο με το μπαλόνι που λες στα ρηχά και χωρίς κατάδυση me deco..
Βάζεις στο μπαλόνι αέρα και μετά ξεκινάς την ανάδυση…
Αυτό δεν έχει την δύναμη να σηκώσει την Άγκυρα επάνω αλλά την ξεσέρνει άνετα…
Τα βράχια είναι κοντά και μέχρι να ανέβουν οι δύτες επάνω δεν θέλει πολύ για να μας κολλήσει επανω τους…σε τέτοιες στιγμές πανικού μπορεί και οι δύτες να αρπάξουν τίποτα προπελιες ....
Δεν θέλει πολύ καιρο..ενα ελαφρύ 3-4αρακι αρκεί για να ξεσύρει…(και ας μην πούμε για καιρούς)…

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μυλωνάκης Κων/νος : 04-06-09 στις 15:09.
Απάντηση με παράθεση