Απάντηση: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οι περισοτερες ερωτησεις σε μεγαλο βαθμο καλυπτονται απο το website του ΙΕΝΑΕ και επομενως δεν δεχομαι οτι γινονται απο απλη απορια αλλα με επικριτικη διαθεση.
Πριν τη συμμετοχη μου ειχα καποιες αμφιβολιες και εγω ομως δεν υπαρχει αλλη επιλογη μια και η ΕΕΑ ο δευτερος (κρατικος) φορεας ερευνας δεν θα εκανε ποτε κατι αντιστοιχο.
Για να βαλουμε καποια πραγματα σε σειρα το ΙΕΝΑΕ προυπηρχε της ΕΕΑ και μαλιστα ηταν παντα μια παρεα (με τη καλη ενοια) σημειο τομης επιστημονων πεδιου και ανθρωπων του βυθου της μεταπολεμικης Ελλαδας. Μια παρεα που ειχε την τρελα να "δουλεψει" και τη τυχη να ειναι η πρωτη. Σημερα αποτελειται απο τους ιδεολογικα (και οχι μονο) απογονους των πρωτων ερευνητων. Ερευνητες επιστημονες του χωρου ΟΛΟΙ ομως απλους ανθρωπους με αγαπη για αυτο που κανουν (ουτε τρελους επιστημονες, ουτε λαμογια των ευρωχορηγησεων). ΟΧΙ (θα σας απογοητευσω ισως) δεν εχουν εμμισθη σχεση ουτε καν τους καλυπτει τα εξοδα στη διαρκεια της ερευνας. Προσπαθουν να συγκεντρωσουν (χορηγιες σεμιναρια) το ελαχιστο οριακο ποσο για να γινει το project. ΟΧΙ δεν εχει πλακα ουτε ειναι διακοπες να ξημεροβραδιαζεσαι αναμεσα σε γενητριες κομπρεσερ και σωληνες, αν εκει παει ο νου σας. ΟΧΙ δεν ειναι project φαντασμα δηλαδη φωτο και video για να τεκμηριωθει η γραφειοκρατια της επιχορηγησης.
Επειδη ξερω τι σκεφτονται πολοι δε θα το προσπερασω. Στην χωρα μας συχνα μιλαμε ενοχλημενοι για τις "κλικες" χωρις να συνειδητοποιουμε ποσο εικονα κλικας εχει και η δικη μας κοινωνικη συμπεριφορα ή η καχυποψια. Αν υπηρχε παντως αντιστοιχη διαθεση δουλειας πεδιου απο ομαδα νεων επιστημονων που αισθανθηκαν οτι ηταν εκτος "κλικας" δεν βλεπω τι τους εμποδισε να φτιαξουν το δικο τους ιδρυμα γεματο "υγεια". Το λεω γιατι η ΕΕΑ δεν "χαριζεται" στο ΙΕΝΑΕ αλλα απαιτει οτι απαιτει και απο ενα οποιοδηποτε νομικο προσωπο που θα ειχε αντικειμενο τη σχετικη ερευνητικη δραστηριοτητα.
Μου κανει εντυπωση η προσεγγιση στο θεμα της διοργανωσης αυτης. Υποτιθεται οτι οι "παθιασμενοι αυτοδυτες" θεωρητικα ειμαστε ολο ενδιαφερον, αμεροληψια και αγνες προθεσεις για την διατηρηση της υποβρυχιας πολιτιστικης κληρονομιας. Γινεται ενα ανοιχτο στο κοινο επιμορφωτικο event μια φορα το χρονο και δεχεται κριτικη σαν να προκειται για την αρπαχτη μιας ιδιωτικης εταιρειας.
Υπαρχει και το θεμα του τελικου κινητρου. Η ολοκληρωση της εκπαιδευσης σε περιπτωση ερευνητικων δραστηριοτητων δεν δεσμευει ποτε το φορεα εκπαιδευσης να συμπεριλαβει ολους τους συμμετεχοντες. Ποσο μαλλον οταν δεν προκειται για θεσμοθετημενη εκπαιδευση με προδιαγραφες και εξετασεις αλλα για επιμορφωση. Υπο αυτη την ενοια η δουλεια του ΙΕΝΑΕ δεν διαφερει απο αντιστοιχες δρασεις nonprofit ιδιωτικου δικαιου ερευνητικων ιδρυματων ουτε σε επιπεδο επαγγελματικης εξασφαλισης ουτε σε επιπεδο οικονομικων απαιτησεων. Δηλαδη αλλο εκπαιδευση αλλο επιμορφωση.
Για να γινω πιο σαφης σκεφτειται, πως θα εκανε σωστη δουλεια ενα team ερευνας τυπου GUE, αν δεσμευοταν να περιλαμβανει στα ακραια project οσους τα εχουν ακουμπησει για να "αγορασουν" ολα τα GUE επιπεδα εκπαιδευσης που υπαρχουν, ακομα και οταν ειναι εκτος τοπου και χρονου.
Οι GUE δεν ειναι ουτε χομπιστες xtreme sport παρεουλα ουτε ομως "μαγαζι παρε κοσμε καρτελακια". Το παλευουν καπου στη μεση. Ελπιζουν να μην ελξουν τα σουργελα για να συντηρησουν ενα επιπεδο. Δυστυχως το ψηλο κοστος δεν εξασφαλιζει κατι τετοιο. Ετσι τουλαχιστον μια καρτα εκτονωνει τον επιδοξο εξερευνητη που δεν εχει το απαραιτητο παθος για αυτα τα αρκετα μαζοχιστικα εργα, και αφηνει τους ανθρωπους να κανουν τη δουλεια τους.
Αν το ΙΕΝΑΕ δουλευε σαν απλο μαγαζι θα ειχε τιμες πιατσας. Θα σερβιριζοταν σαν τουριστικο πακετο με τριπλασιο κοστος (υπαρχει και τετοιο). Αντιθετα δεν το παιζει ουτε τουριστικος πρακτορας ουτε καταδυτικος παροχος.
Στο σεμιναριο που παρακολουθησα πριν χρονια μου εμειναν παρα πολλα πραγματα απο τα οποια τα περισοτερα δεν περιλαμβανοταν στην τυπικη υλη.
Το μονο πραγμα που με στενοχωρησε βαθεια πραγματικα ηταν οτι επεσα επανω του σε μια φαση της ζωης μου που δεν εχω οσο "εθελοντικο" χρονο ειχα νεοτερος.
Τελικα οχι μονο ελυσα ενα εσωτερικο γριφο πανω στο θεμα της πορειας της αρχαιολ ερευνας (ο αρχικος μου στοχος) αλλα εκανα φιλους και ειδα τα πραγματα απο οπτικη που δεν υποπτευομουν ως τοτε σαν υποβρυχιος συνεργατης αλλων επιστημ πεδιων.
Ηταν πολυ ενδιαφερον παντως οτι αντιθετα με εμενα (που δεν ειμαι επιεικης οσο φαινομαι), οι περισοτεροι συμαθητες μου λειτουργησαν σαν θεατες μιας προοδευτικης ταινιας. Ο καθενας "πηρε" αυτο που ηταν προδιατεθιμενος να παρει. Αλλος "περασε καλα". Αλλος απογοητευτηκε απο την ελειψη νταντεματος η αναγνωρισης που περιμενε. Αλλος απλα συλλεξε την βεβαιωση. Ειχε δικιο καποιος απο τα παιδια του ΙΕΝΑΕ που μου ειπε "αυτος που θα ξαναρθει να δουλεψει μαζι μας φαινεται απο τη πρωτη μερα".