Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 14-06-09, 17:54
nmoiras nmoiras is offline

Απάντηση: Imagine a world without fish...

Καλησπέρα

Μάρια μου φοβάμαι ότι αν και σε γενικές γραμμές οι απόψεις μας συγκλίνουν σε κάποια σημεία θα διαφωνησω μαζί σου.

Τα κλουβιά έχουν συγκρίσιμες επιπτώσεις σε σχέση τις υπόλοιπες βιομηχανίες τροφίμων (π.χ. κοτοπουλάδικα).

Το κλειδί κατ'έμε βρίσκεται στη λέξη ΄΄βιομηχανίες΄΄ . Τα κλουβιά πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν βιομηχανία και όχι σαν αλιεία. Αν λάβουμε δε υπόψη μας και την χωροθέτηση τους ανά ομάδες σε περιοχές που βολεύει....μάλλον σαν βιομηχανικές ζώνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Και σε καμία περίπτωση οι επιπτώσεις τους δεν περιορίζονται στα 30- ή 60 μέτρα... Γνωρίζω περιπτώσεις που η επίπτωση στην διαύγεια από το σύνολο των παραγόντων (τροφές, περιττώματα, πλαγκτόν, μπλα μπλα μπλα...) επεκτείνεται σε αποστάσεις μεγαλύτερες του χιλιόμετρου....Και δεν υπερβάλλω καθόλου ούτε αναφέρομαι σε κλειστούς κόλπους.

Ωστόσο φυσικά θα συμφωνήσω ότι οι Ι/Κ είναι χρήσιμος σαν κλάδος ενώ η δαιμονοποίηση και το τσουβάλιασμα μόνο πίσω μπορεί να μας πάει σαν κοινωνία....Ίχθυοκαλλιέργει ες με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές ανεξαρτήτως κόστους, χωροθετημένες με βάση σχετικό χωροταξικό. Όχι άναρχες μονάδες αμφιβόλου δυναμικότητας είδους και διαδικασίας όπως ισχύει σήμερα.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο grandbleu Εμφάνιση μηνυμάτων
Η κουβέντα για τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών δεν είναι να γίνει εδώ, υπάρχουν υποπεριπτώσεις των υποπεριπτώσεων, τη σύγκριση πάντως με τα αστικά (και όχι μόνο) λύματα μιας πόλης τη βρίσκω υπερβολική.

Αν θέλεις να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό, άνοιξε ένα νέο θέμα.
Όντως απλά ''αρπάχτηκα'' από την κουβέντα... Ζητώ συγνώμη και δεν έχω πρόβλημα να μεταφερθεί οπουδήποτε κρίνετε σκόπιμο.

Τη σύγκριση πάντως της οργανικής ρύπανσης μιας μονάδας Ι/Κ με πόλη δεν την κάνω εγώ. Την κάνει το βίβλίο:

''Περιβάλλον και υδατοκαλλιέργεια'' Κουσουρής-Φώτης-Κονίδης, 1995, σελ. 75-76,

όπου για τις βέλτιστες τεχνικές συγκρίνει μια μονάδα 100 τόννων σε ημερήσια παραγωγή αστικών λυμάτων με ισοδύναμη πόλη 1400 κατοίκων.

Κατά τους Imhoff & Imhoff 1985, μια μονάδα πέστροφας δυναμικότητας 100 τόννων έχει ανθρώπινο πληθυσμιακό ισοδύναμο μια πόλη 80.000 κατοίκων (περίπου όσο τα Χανιά) !!!!!

Πάντως για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τις Ι/Κ γενικά. Μια χαρά δραστηριότητα είναι εφόσον γίνει εκεί που πρέπει, με τους προβλεπόμενους όρους - περιορισμούς και αποδοχή των επιπτώσεων που έχει....

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue Εμφάνιση μηνυμάτων
Βρε καλώς τον!
Ο γνωστός?
Συστήσου μας αλλιώς θα ξεκινήσω ρουφιανιά
Θα δεις και άλλους γνωστούς εδώ

Με πρόλαβε

Γεια σου ρε Ηλία

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nmoiras : 14-06-09 στις 19:32.
Απάντηση με παράθεση