Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 15-06-09, 10:23
Το avatar του χρήστη dmanetakis
dmanetakis dmanetakis is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Mοσχάτο, Αθήνα
Απάντηση: η πρωτη μου στολη

Μα καλά πως ένας αμφίβιος δεν ξέρει από στολές ?!? …

( …συγχώρεσε με για το σχόλιο , … έχει το σκοπό του φιλικού πειράγματος και όχι πως το εννοώ )

Αφού θέλεις να συλλέξεις πληροφορίες θα παραθέσω και εγώ την προτίμηση μου στις στολές .Προσωπικά προτιμώ τις ξυρισμένες ( ψαροντουφεκάδικιες για πολλούς ) και μάλιστα τροποποιημένες .

Τι εννοώ με αυτό . Επείδη οι περισσότερες ξυρισμένες έχουν παντελόνι τύπου Long John , το οποίο καλύπτει και θώρακα και πλάτη με φαρδιές τιράντες αφήνοντας μόνο τα χέρια έξω , προτιμώ το κομμάτι αυτό να το κόβω και να τροποποιώ το παντελόνι έτσι ώστε να φτάνει μέχρι το ύψος του διαφράγματος αφήνοντας το θώρακα και την πλάτη εκτός . Αυτό το κάνω γιατί προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στην αναπνοή και περισσότερη ευελιξία στους πνεύμονες να αναπτυχθούν κατά την εισπνοή . Κόβοντας μέχρι αυτό το σημείο και όχι χαμηλότερα , εξακολουθείς να προστατεύεις θερμικά τα εσωτερικά όργανα ( νεφρά κλπ. ) . Μπορείς αν θέλεις το χειμώνα να βάλεις και ένα 3mm γιλεκάκι από μέσα το οποίο θα σου δώσει έξτρα θερμική προστασία και θα είναι πολύ πιο άνετο από το Long John. Προσωπικά το καλοκαίρι βουτάω με 3mm στολή και το χειμώνα με 5mm και αν έχει και πολύ κρύο ( μέχρι 13οC νερού ) βάζω και 3mm γιλεκάκι από μέσα .

Οι ξυρισμένες στολές γενικότερα θεωρούνται πιο ζεστές και μακράν πιο άνετες από αυτές με την επένδυση ( γι ’αυτό και όχι μόνο , προτιμούνται από ψαροντουφεκάδες για πολύωρα ψαρέματα ) λόγο καλύτερης εφαρμογής και μικρότερης ανανέωσης του φιλμ νερού που εγκλωβίζεται μεταξύ επιδερμίδας και νεοπρέν . ( τις περισσότερες φορές που βγάζω τι στολή μετά από κατάδυση έχει ακόμα σαπουνάδα ) . Με λίγη σαπουναδίτσα ή ειδικά παρασκευάσματα που πωλούνται σε καταδυτικά για αυτό το σκοπό , φοριούνται πολύ εύκολα . Επίσης αυτές που δεν έχουν ύφασμα απέξω αλλά είναι σκέτο νεοπρέν μέσα/έξω προσφέρουν και πολύ καλύτερη υδροδυναμική και λιγότερη αντίσταση ( drag ) στην κίνηση μέσα στο νερό . Τώρα θα μου πεις ?!? ...το drag της στολής σε μάρανε με όλα αυτά τα ματαφέτια που κουβαλάς στην αυτόνομη κατάδυση , αλλά πίστεψε με σε κάποιους οργανισμούς αυτόνομης κατάδυσης θεωρείται σημαντικότατος παράγοντας και λαμβάνονται μέτρα στο configuration του εξοπλισμού έτσι ώστε να είναι το δυνατόν μικρότερο .

Ελπίζω να έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι …
Απάντηση με παράθεση