Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 01-08-07, 20:48
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Classification ή ρωτώντας πάνε στην Πόλη.

Και με την ευκαιρία της λέξης "αναδρομή", ξαναβουτάω το θέμα από τα μαλλιά και το φέρνω μερικά ποστ πίσω (άντε μάζεψέ το έτσι που έγινε).

Λοιπόν, το έριξα στο διάβασμα για να γεμίσω τα κενά μου σχετικά με τα Βασίλεια και τις υποδιαιρέσεις τους.... για να ανακαλύψω ότι δεν με έπαιρνε να διαβάσω και για τις υποδιαιρέσεις... Τα Βασίλεια ήταν ήδη overdose πληροφορίας για σήμερα!!

Πριν όμως προχωρήσω στα επιμέρους στοιχεία να σας πω ότι κάθε βιβλίο που άνοιγα μου έδινε και διαφορετικό σύστημα ταξινόμησης.
Στην πορεία θα καταλάβετε ότι όλοι είχαν τις καλύτερες προθέσεις.

Ευτυχώς βρήκα μία αναδρομή από ένα ωραιότατο Blog που όλως τυχαίως αναφέρεται στην ενδοσυμβίωση (δεν το έκανα επίτηδες, το ορκίζομαι!):

Παράθεση:
History of taxonomic concepts:
Linnaeus, 1735 – 2 Kingdoms – Animalia, Vegetabilia
Haeckel, 1866 – 3 Kingdoms – Protista, Plantae, Animalia.
Chatton, 1937 – 2 Empires – Prokaryota, Eukaryota
Copeland, 1956 – 4 Kingdoms – Monera, Protoctista, Plantae, Animalia
Whittaker, 1969 – Monera, Fungi, Protista, Plantae, Animalia
Woese et al, 1977 – 6 Kingdom – Eubacteria, Archaea, Protista, Fungi, Plantae, Animalia
Woese and Fox, 1999 – 3 Domain system: Eubacteria, Archaea, and Eukaryotes
Σε πλατειάζοντα ελληνικά:
  • Ζώα και Λαχανικούρες (άκου Vegetabilia!) διαχωρίζονται από τον Λινναίο το 1735.
  • Αρκετά αργότερα (1866) προστίθeται τo Βασίλειο των Πρωτίστων.
  • Ήδη από το 1937, κάποιος ψυλλιάζεται ότι τα Βασίλεια σχετίζονται επίσης μεταξύ τους και πρέπει να ομαδοποιηθούν. Προτείνει δυο Αυτοκρατορίες (Empires!) που τα εμπεριέχουν: Τους Προκαρυώτες και τους Ευκαρυώτες (οι Ευκαρυώτες, σε αντίθεση με τους Προκαρυώτες, διαθέτουν κύτταρα με εξειδικευμένα οργανίδια και οπωσδήποτε διακριτό πυρήνα).
  • Ο Copeland το ‘56 προσθέτει τα Μονήρη ιδρύοντας 4ο Βασίλειο.
  • Το ’69 -καθώς γυρνούσε εδώ κι εκεί- ο Whittaker εισάγει νέο Βασίλειο, αυτό των Μυκήτων.
  • To 6o Βασίλειο (που δεν ανέφερα στην πρώτη μου αφελή απόπειρα γιατί δεν υπήρχε ούτε στα δικά μου βιβλία) προκύπτει το’77 με τη διάσπαση των Μονήρων σε δύο διαφορετικά Βασίλεια: Τα Βακτήρια και τα Αρχαία.
  • Το state-of-the-art του τρέχοντος ταξινομικού συστήματος δέχεται τα τρία χμμμμμ Κράτη/Τομείς;; (Μεταφράστε το Domain όπως σας αρέσει γιατί δεν έχω -ακόμα- κάτι επίσημο να προτείνω): Βακτήρια, Αρχαία και Ευκαρυώτες (Woese and Fox, 1999).
__________________________________________________ __________________________________

Και μετά από αυτή την σύντομη αναδρομή από το καταπληκτικό αυτό blog για το οποίο δεν ξέρω καν ποιόν να ευχαριστήσω, καταφεύγω στην επόμενη πηγή, το εξαιρετικό OCEAN (thx Babis!).

Για τα Βακτήρια και τα Αρχαία δε μου δίνει πολλές πληροφορίες. Προφανώς ακόμα τις ψάχνουν. Παραμένει το γεγονός ότι αποτελούν κυρίως μονοκύτταρους οργανισμούς χωρίς διακριτό πυρήνα (το γενετικό υλικό τους -DNA- είναι διάσπαρτο στο κύτταρο). Ενδεικτικά:

- Τα Βακτήρια περιλαμβάνουν 10 δικά τους Βασίλεια (!!) και πολλά εκατομμύρια είδη (άγνωστο πόσα, το βιβλίο λέει απλά many millions).
- Τα Αρχαία περιλαμβάνουν 3 δικά τους Βασίλεια και επίσης πολλά εκατομμύρια είδη!
- Τέλος (αμ δε), οι Ευκαρυώτες περιλαμβάνουν τα Βασίλεια των «Πρωτίστων», των Μυκήτων, των Ζώων και των Φυτών.
Υποθέτοντας ότι τα τρία τελευταία μάς είναι λίγο πολύ οικεία, ας δούμε λίγο τι μπάχαλο γίνεται με τα Πρώτιστα. Μεταφράζω:

Παράθεση:
Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί συνέθεταν ένα μοναδικό Βασίλειο όμως εκτός από το μέγεθος, ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές τους ομοιότητες. Αν και η ταξινόμησή τους παραμένει ρευστή, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σαν ένα άθροισμα Βασιλείων και Ανεπίσημων Ομάδων
(!!)

(Οι συγγραφείς παραδέχονται την αδυναμία τους να δώσουν σαφή πληροφορία. Η επιστήμη τα έχει δει όλα αλλά συνεχίζει η καημένη την προσπάθεια!)

Και για να πάρετε μια ιδέα των προτεινόμενων Βασιλείων και Ανεπίσημων Ομάδων (Informal Groups), παραθέτω κάποια από αυτά:

Διάτομα
Δινομαστιγωτά
Χρυσόφυτα
Τρημματοφόρα
Κοκκολιθοφόρα
Βλεφαριδωτά
Ακτινόζωα

Ακολουθούν τα Ροδοφύκη και τα Φαιοφύκη σε δικά τους Βασίλεια, χύμα στο κύμα, κάπου μεταξύ των Πρωτίστων και των Φυτών, άγνωσται αι βουλαί των γενετιστών...

Μετά απ'όλα αυτά, ελπίζω να σάς έπεισα ότι δεν φταίω εγώ που δεν ξέρω!!!!!!

Πάω να πιω κάνα κρασάκι γιατί ζαλίστηκα