OK, τότε μάλλον βγαίνω εκτός. Οι καταδύσεις μου μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει πολύ τα 100m και όσοι γνωρίζω προσωπικά ότι έχουν πάει βαθύτερα δεν είχαν ποτέ θέματα με HPNS ακόμα και πέρα από τα 150m.
Από εκεί και ύστερα, σε ότι αφορά την επιλογή του END μάλλον είναι προσωπική απόφαση εκτός αν θελήσει κανείς να ακολουθήσει ορισμένα συγκεκριμένα πρότυπα όπως αυτά των GUE. Έχοντας υπάρξει «ινδιάνος» στο παρελθόν σε πολλές βαθιές καταδύσεις, πλέον δεν πηγαίνω βαθύτερα από τα 40m με αέρα και σε καταδύσεις trimix προσπαθώ να μη ξεπερνώ τα 35m σε END. Από τη στιγμή που έχω άμεση πρόσβαση στα αέρια και μιας και η διαφορά κόστους είναι αμελητέα δε βλέπω τον λόγο να «κουρουμπελιάζω» άδικα ούτε να ρισκάρω.
Φυσικά, εξαρτάται τι στόχο έχει κανείς στην κατάδυση του. Το να πάει «καρφί» στα 60, 70m ή και βαθύτερα με αέρα και να γυρίσει μετά από 2λεπτη παραμονή είναι κάτι που πλέον δε μου λέει τίποτα και το θεωρώ χαζομάρα. Αν σκέφτεσαι να κρατήσεις παρόμοιο END σε υπερ-βαθιές bounce dives με trimix για να γλυτώσεις λίγη αποσυμπίεση και να κρατήσεις τις πιθανότητες HPNS χαμηλές ή να γλυτώσεις μερικά euro, νομίζω πως ξέρεις που να ρωτήσεις για ιδέες. (και καλή σου τύχη, γιατί αυτό δεν είναι το μόνο ή κύριο θέμα σε τέτοιες βουτιές)
/GKAM