Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 19-07-09, 18:17
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: 26-29.06.2009: Οικολογική Καταγραφή Βυθού στη Γυάρο (Σ.Ε.Α. Τηθύς / GreenPeace)

Πολύ συνοπτικά γιατί είμαι ακόμα εκτός και υπό διάλυση.....

Σύμφωνα με τον Κανονισμό που μας ανέφερε ο Γιάννης, η αλιεία απαγορεύεται "πέριξ της Γυάρου"

Αυτά. Καμία άλλη διευκρίνιση, καμία συγκεκριμένη περιμετρική αποσταση, τίποτα. Πράγμα που σημαίνει ότι ερμηνεύεται όπως θέλει ο καθένας και καταλήγει να είναι απλά ζήτημα επιτόπου διακανονισμού με το λιμεναρχείο ΑΝ ποτέ εμφανιστεί και σε ενοχλήσει.

Όπως είχα ξαναπεί, στη Γυάρο υπάρχει κόσμος που ψαρεύει τακτικά και άρα ο νόμος του '78 δεν έχει και πολύ πέραση, δυστυχώς.

Μίλησα με τον Δημήτρη Ζάννε, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Παράκτιων Αλιέων Κυκλάδων και τον ρώτησα σχετικά με όλη αυτή την ιστορία. Μου απάντησε ότι στην πράξη είναι εύκολο να ξεπεράσει κανείς αυτή την αοριστία του "περιξ" και να ψαρέψει στις ακτές του νησιού. Εκτός αυτού, ο κανονισμός αυτός έχει απλά ξεμείνει από τότε που η Γυάρος ήταν πεδίο βολής και ρόλος του ήταν κυρίως η προστασία των αλιέων (και σίγουρα όχι των ψαριών ). Πράγμα που σημαίνει ότι για την Ομοσπονδία θα ήταν πανεύκολο απλά να εισηγηθεί την κατάργησή του. Το μόνο που τους εμποδίζει να το κάνουν είναι το όραμά τους για τη δημιουργία της προστατευόμενης περιοχής και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο δεν το διεκδίκησαν ως τώρα.

Γνώμη μου είναι ότι θα ήταν καλύτερο οι παράκτιοι να διευκρίνιζαν εξαρχής ότι υπάρχει αυτός ο περιορισμός αντί να διατείνονται ότι "παραχωρούν τη Γυάρο". Εντάξει, στην ουσία ίσως είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, επικοινωνιακά όμως θα ήταν πολύ καλύτερα να ήταν τα πράγματα ξεκάθαρα ως προς αυτό.

Αυτά εν ολίγοις. Όπως και να έχει, πάντως, δεν πιστεύω ότι αυτός ο ξεχασμένος κανονισμός αλλάζει κάτι σχετικά με την ουσία και τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος, το οποίο πραγματικά ελπίζω να περπατήσει....