Απάντηση: τρομακτικό, μακάβριο αλλά διδάσκει πολλά!
παιδιά, '
ήξερα ότι το βίντεο είναι λίγο παλιό, αλλά είπα να το μοιραστώ, αφού προχτές μπήκα στο φόρουμ.
το θέμα είναι ότι αυτό που όλοι έιδαμε, έγινε. και όλοι λίγο πολύ πείραμε κάποια μαθήματα.
απλά να πώ ότι μια φορά είχα ενα σκανδιναβό που κατέβασα μαζί με άλλους στο ναυάγιο του ζηνοβία στη Λάρνακα. αυτός έκανε το advance open water PADI, και ήθελε να κάνει μια κατάδυση κάτω απο 35 μέτρα και τον πήρα μαζί μου μαζί με δύτες απο την σχολή που δούλευα παλιά. μιλάμε για πρίν 10 περίπου χρόνια.
με το που μπήκαμε με΄σα στο νερό και ξεκινήσαμε την κάθοδο, αφού άδειασε το ΒC του, μετά είχε κάθοδο πολύ γρήγορα και πανικοβλήθηκε. προσπαθούσε όντως να βάλει αέρα στο σωσσίβιο του, αλλά όπως κατάλαβα εγώ, είχε πολλά βάρη και "πάτωνε" πολύ γρήγορα και δεν προλάβαινε ο ρυθμιστής πλευστότητας να τον συγκρατήσει. αμαν δεν είναι κάποιος έμπειρος, δεν θέλει και πολύ για να τα χάσει. και άμα τα χάσεις, τότε τα πάντα χάνονται πολύ γρήγορα....
αυτό που θέλω να πώ, κάνοντας και μια έρευνα για τον τύπο, άλλοι λένε ότι ήταν εκπαιδευτής κλπ. και πάλι, με όλο τον σεβασμό προς όλους τους εκπαιδευτές, όλων των οργανισμων, θα ήθελα να ναφέρω ότι ασχολούμαι με το θέμα εδώ και 18 χρόνια περίπου. έχω εργαστεί και σε σχολή και έιδα και κάποια πράματα απο μέσα.
το ότι κάποιος έχει μια ταυτότητα PADI,NAUI, SSI ή ότι δήποτε που λέει εκπαιδευτής, δεν σημαίνει (για μένα τουλάχιστον) ότι είναι και πολύ δύτης να πούμε....
αφού όλα αυτά γίνονται μέσα σε 4-6 μήνες, δηλαδή κάποιος που δεν έχει βάλει μάσκα στην ζωή του να γίνει εκπαιδευτής. φτάνει να τα σκάσει κανονικά και πάει το πράμα. μεταξύ μας, γίνεται μέσα σε 4 μέρες να μπορεί κάποιος να παίρνει δίπλωμα ρε παιδιά....
αυτό πάλι το λεώ με επιφύλαξη. δεν θέλω να προσβάλω κανένα. απλά αυτές έιναι οι σκεψεις μου εμένα και μόνο. τι να πώ, πιστεύω ότι είχε χάσει τον έλεγχο στον ρυθμό καθόδου, και με τον πανικό και τις βαθειές αναπνοες, ήρθε νάρκωση και τοξικότητα οξυγόνου...δεν θέλει και πολύ.
πιστεύω επίσης ότι στην κάθοδο αυτός πάλευε να αναπνέει, αφού κατέβαινε με εκπληκτικό ρυθμό...αλλο είναι να το βλέπει και αλλο να το ζείς. σκεφτείτε μόνο πως πιθανώς τα χέρια του να ήταν μονίμως στην μύτη του και να εξυσώνει συνεχώς μέχρι που πάτωσε και είδε το κομπούτερ για πρώτη φορά.ε εκεί δεν θέλει και λεπτά να να σε κτυπήσει το οξυγόνο ή η νάρκωσή.
σκέφτομαι τωρα ότι πολλές φορές αμα κατεβαίνω λίγο πιό γρήγορα δεν προλαμβαίνω να το κάνω χωρίς χέρια και χρειάζεται να κλείσω τη μύτη με το χέρι (εξίσωσή)
κρίμα όντως. αλλά καλά έιναι να τα κάνουμε σιγά σιγά. ήθελα να κάνω καλό και όχι να ανοίξω μέτωπα. αλλά η άποψη μου είναι ότι είναι πολύ μεγάλο γεγονός το ότι δεν θρηνούμε θύματα κάθε τόσο και λιγάκι με τον ρυθμό που εκκωλάπτονται εκπαιδευτές και δύτες...
σήμερα, όποιος θέλει γίνεται εκπαιδευτής. παλαιότερα όταν βασίλευε η CMAS που αφιλοκερδώς έκανε εργασίες, ήταν διαφορετικά τα πράματα. όμως το marketing και το promotion της PADI, με συγχωρήτε ρε παιδιά, αλλά έχουν γ***** τα συστήματα....
Πολύ φιλικά,
Σπύρος.
|