Δημήτρη, σ' ευχαριστούμε για το αναλυτικό ποστ. Το εκτιμώ προσωπικά πάρα μα πάρα πολύ.
Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες ιδιαίτερα στην περιοχή του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας έχουν μετατρέψει τα καθαρά εγχώρια και πατροπαράδοτα σε μια μικρή Αγγλία όπως λές. Κρίμα πάντως. Αν μου επιτρέπεις να κάνω και μια σύγκριση. Πηγαίνωντας στο Sharm El Sheikh τίποτε δεν θα με στεναχωρούσε περισσότερο από να δω μια αντιγραφή των δικών μου εθίμων και τρόπων διασκέδασης από τους ντόπιους. Αντίθετα χάρηκα την Αιγυπτιακή κουλτούρα, την αραπιά, έστω και στο πιο τουριστικοποιημένο της, με βόλτες στην έρημο, ναργιλέ σε ντιβάνια, αραβική μουσική και αρώματα. Όσο διαφορετικά από την δική μου κουλτούρα τόσο πιό ενδιαφέροντα μου φαινόταν. Οι δικοί μας δυστυχώς έχουν αντικαταστήσει το καλως όρισες με το welcome και την ταβέρνα με παραδοσιακούς τρόπους διασκέδασης σε English Pub. Το μπουζούκι άλλαξε σχήμα και έγινε ηλεκτρική κιθάρα. Σπάνια σου λένε ευχαριστώ! Thank you το λένε τώρα. Και όλα αυτά γιατί? Γιατί άραγε? Ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνουμε εγγλέζοι για να μας πάνε οι εγγλέζοι. Αφού ούτως ή άλλως δεν μας πάνε.
Κρίμα πάντως που δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και από κοντά. Ίσως μια άλλη φορά. Θα μπορούσαμε να σου δείξουμε και την άλλη Κύπρο. Όχι την ξενέρωτη την αγγλοποιημένη. Υπάρχουν ακόμη πολύ αμιγή Ελληνικά στοιχεία και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να γίνει το ταξίδι σου αξέχαστο.
Σε ότι αφορά το επίπεδο της εκπαίδευσης δεν θα ήθελα να σχολιάσω οτιδήποτε ειδικό ούτε να μπώ σε προσωπικές απόψεις. Σε θεωρώ όμως ειλικρινή κριτή και άτομο που μπορεί να κρίνει σωστά το επίεπεδο της εκπαίδευσης που έχει πάρει. Με στενοχωρεί κάπως και το γεγονός ότι δεν έμαθες και τίποτε καινούργιο. Δεν πειράζει όμως. Ίσως αν ξανα αποφασίσετε να έρθετε στην Κύπρο να κάνουμε κανα δυο βουτιές και μαζί για να μοιραστούμε γνώσεις και τεχνικές. Θα σε πάρω από το αεροδρόμιο και πίσω χωρίς χρέωση! Κάποια πράγματα καλά κάνουν και είναι ελληνικά και πολύ καλά είναι όπως είναι.