Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 22-08-07, 23:52
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline

Περιοχή: Κύπρος
Απάντηση: πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Κώστας Εμφάνιση μηνυμάτων
πια ειναι αραγε τα πλεονεκτηματα που νομιζετε οτι εχει ενα rebreather ανεξαρτυτου τυπου κλειστου ημικλειστου ,με μια συσκευη scuba?
και πια μπορει να θεωρηθει πιο ασφαλη παντα με την σωστη χρηση ... ειναι η δεν ειναι μια σωστη αρχη για ενα βημα σε καποιον που θελει

να κανει τεχνικη καταδηση?
Εγώ Κώστα, νομίζω τώρα έτσι? Ένας επαναπνευστήρας ( ) έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

A. Μικρότερο συνολικό βάρος εξοπλισμού ιδιαίτερα σε μια τεχνική βαθειά κατάδυση όπου χρειάζεσαι περίπου 100 κιλά με ανοικτό κύκλωμα.

Β. Μεγαλύτερη αυτονομία, καθότι χάνεις μόνο αέριο από τις εξισώσεις στη μάσκα, και τις εκπνοές από τη μύτη για ρύθμιση πλευστότητας, και το οξυγόνο που καίς λόγω μεταβολισμού.

Γ. Το αερίο που εισπνέεις είναι πιό ζεστό σε σύγκριση με μια συσκευή ανοικτού κυκλώματος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτείς ότι σε βαθείες τεχνικές καταδύσεις μένεις για αρκετή ώρα στο νερό.

Δ. Παρέχουν καλύτερο προφίλ αποσυμπίεσης διότι το εισπνεώμενο μίγμα αλλάζει διαρκώς ώστε το οξυγόνο να είναι σε κάποιες βέλτιστες τιμές οπότε και το άζωτο / ήλιο στις ελάχιστες δυνατές σε κάθε βάθος.

Ε. Είναι αθόρυβες και κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορούν να προσεγγίζουν τα ψάρια πιό εύκολα (δεν το έχω επιβεβαιώσει προσωπικά).

Mειονεκτήματα:

Αν και γενικά η ασφάλεια με τους επαναπνευστήρες βελτιώνεται συνεχώς πρόκειτε για ένα εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ όπως η συσκευή ανοικτού κυκλώματος. Υπάρχουν ατυχήματα αλλά ας το δούμε ειλικρινά. Ατυχήματα υπάρχουν και με τις συσκευές ανοικτού κυκλώματος. Δεν είμαι σε θέση να πω αν τα ατυχήματα προκαλούνται λόγω αστοχιών του εξοπλισμού ή αν υπάρχει μια στατιστική συσχέτιση με το βάθος. Πάντως το ρίσκο αυξάνεται με το βάθος και οι επαναπνευστήρες επιτρέπουν με μεγαλύτερη ευκολία σε ότι αφορά τα logistics βαθείες καταδύσεις. Όπως και στις τεχνικές καταδύσεις με ανοικτό κύκλωμα έτσι και στους επαναπνευστήρες τα λάθη πληρώνονται ακριβά, ίσως λίγο ακριβότερα στην δεύτερη περίπτωση!

Υπάρχει ανάγκη για χρονοβόρα συντήρηση.
Απάντηση με παράθεση