Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 23-08-07, 10:53
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Είμαστε η μειοψηφία...

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Πιστεύω πως η καρδιά του προβλήματος είναι θέμα παιδείας και θα πάρει πολλά χρόνια για να υπάρξει μια μεταβολή που να είναι ορατή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε υπομονή και να εξηγούμε κάθε φορά τα αυτονόητα. Αυτή η άμμεση επαφή κι η κουβέντα είναι που μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει τη διαφορά.

Πολύ δύσκολο θέμα, ίσως το δυσκολότερο όλων.
Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις τις θέσεις σου σε κάποιον που δεν έχει ιδέα ότι κάνει κάτι κακό. Γιατί κακά τα ψέματα, εννοείται ότι ακόμα και οι ψαρομπούκαλοι -στην πλειοψηφία τους- θεωρουν εαυτούς σωστούς και μετρημένους ("οι ελευθεράδες βγάζουν 10 μικρά όταν εγώ βγάζω μόνο ένα μεγάλο", πρόσφατη κουβέντα σε κρητικά παράλια).
Να τον καταγγείλω;;; Είναι φυσικά η πρωτη μου σκέψη. Μετά κοιτάζω κι εγώ γύρω μου -σαν τον φίλο Σιαβελή- και βλέπω γυναίκες, παιδάκια, ανθρώπους που με θεωρούν απλά βλαμμένη και δεν αντιλαμβάνονται επ'ουδενί το πρόβλημα, "ο νόμος είναι άδικος", "εγώ δεν πουλάω ποτέ, αν βγάλω κάτι θα είναι μόνο για την οικογένειά μου", "ο ελευθεράς ξεσκίζει ό,τι κινείται" και πάει λέγοντας. Το Λιμεναρχείο; Η καταστολή; Έχει νόημα; έχει πραγματικά νόημα στην παρούσα φάση;;;;

Λίγο αργότερα -σαν ύστατη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε την αγανάκτηση και το δίκιο μας- καθόμαστε στην παρέα τους. Είναι όλα παιδιά που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι φίλοι μου από παλιά. Ρωτούν, ενδιαφέρονται, συζητάνε.... Δεν το λένε αλλά όλοι το ξέρουμε, αύριο θα κάνουν τα ίδια.
"Δικιά σας είναι η θάλασσα, αυτά είναι τα νερά σας, όπως στρώσετε θα κοιμηθείτε..."
Ποιός να τους εξηγήσει; Από που και ως που θα έπρεπε να γνωρίζουν; Ναι, είναι παράνομοι. Όσο κι εμείς όταν τρέχουμε με 100 σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 80. Ασήμαντα παράνομοι. Αθώα παράνομοι. Όλοι είμαστε έτσι.

Δεν βρίσκω λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς. Και ο Λιμενάρχης είναι δικός τους φίλος, όχι δικός μου. Αυτοί είναι οι ντόπιοι κι εγώ η ξένη. Το βουλώνω.
Μιλάμε για καταδύσεις. Ίσως αν έβρισκαν τρόπο να ερωτευτούν την κατάδυση, τo ψαρεμα θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχει κανείς εδώ γύρω να τους εμπνεύσει καταδυτικά; Όχι. Δεν υπάρχει. Μην ψάχνετε.
Φεύγω γιατί αυτοί έχουν βαλθεί να με ταϊσουν και το ροφό.
Δε βρίσκω λύση.

Δυο μέρες μετά μου τηλεφωνεί ο μόνος ψαροτουφεκάς που έχω σεβαστεί στη ζωή μου. Από εκείνους που λέει ο Σώτος ότι σε κάνουν να συμφιλιώνεσαι με την ιδέα του ψαρέματος.
Πώς πάει το ψάρεμα; τον ρωτάω.
Μαρία δεν υπάρχουν πια ψάρια. Δεν μου πάει η καρδιά να χτυπάω πια. Πηγαίνω μόνο για να είμαι εκεί. Δεν έχει πια νόημα.

Ορίστε η λύση. Δεν έχει πια τίποτα να χτυπήσετε. Καιρός να γυρνάτε σπίτι παιδιά. Έχω ακούσει ότι το Evolution PRO κάνει θραύση....