24-08-07, 10:05
|
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
|
|
|
|
Απάντηση: Είμαστε η μειοψηφία...
Καταρχήν να τονίσω πως πρώτα ξεκίνησα το ψαροντούφεκο και τα τελευταία 5 χρόνια ασχολούμαι με την αυτόνομη.
Κάποιες επισημάνσεις μου σε σχόλιά σας.
‘‘Θα μου πεις είναι διαφορετικό να σκοτώνεις από το να βγάζεις φωτογραφίες και να κάνεις καθαρισμό του βυθού.’’
Σαφώς και είναι διαφορετικό. Εγώ όμως που τα κάνω και τα δυο τι είμαι ο Superman; Σας πληροφορώ πως δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση στο ένα ή στο άλλο. Μάλλον απεχθάνομαι να μαζεύω τα σκουπίδια (μπαταρίες αυτοκινήτων, μολύβδινες μπάρες κτλ) που πετάει στη θάλασσα ο κάθε τσοπάνης (ψαράς κτλ) που μόλις δει μικρόφωνο αρχίζει: χάθηκαν τα ψάρια, οι ψαροντουφεκάδες φταίνε, η ρύπανση κτλ. Και κρύβουν τη γαλαζόπετρα, τα δίχτυα με το μικρό –παράνομο- μάτι κτλ. ενώ πετάνε ΌΤΙ βρουν στη θάλασσα.
‘‘Δυο μέρες μετά μου τηλεφωνεί ο μόνος ψαροτουφεκάς που έχω σεβαστεί στη ζωή μου. Από εκείνους που λέει ο Σώτος ότι σε κάνουν να συμφιλιώνεσαι με την ιδέα του ψαρέματος.’’
Εμένα δε με παραδέχεσαι; Μάλλον έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε και μάλλον θα πρέπει να κάνουμε μια κατάδυση μαζί αλλά και μια βουτιά για ψαροντούφεκο.
’’Πώς πάει το ψάρεμα; τον ρωτάω.
Μαρία δεν υπάρχουν πια ψάρια. Δεν μου πάει η καρδιά να χτυπάω πια. Πηγαίνω μόνο για να είμαι εκεί. Δεν έχει πια νόημα.’’
Ίσως ο φίλος θα πρέπει να αρχίσει την αυτόνομη. Ήταν ένας από τους λόγους που την άρχισα και εγώ. Μαρία υπάρχουν ψάρια. Αλλά θα πρέπει να πάρεις τα νησιά της άγονης γραμμής, με φουσκωτό κτλ και να κυνηγάς τους σαργοσηκιούς κάτω απ’ τα 15 μέτρα και τα μαύρα κάτω απ’ τα 20-25 μέτρα. Εκεί τα έφτασαν οι μπουκαλάκηδες και οι λοιποί κάφροι.
"ο νόμος είναι άδικος".
Εννοείται. Απαγορεύεται το ψαροντούφεκο το Μάιο (λες και μόνον τότε αναπαράγονται τα ψάρια) και επιτρέπεται για τα γριγρι και τις τράτες.
"ο ελευθεράς ξεσκίζει ό,τι κινείται". Ο ψαροντουφεκάς έχει αυστηρά όρια στο βάρος και στο είδος των αλιευμάτων του και σίγουρα δεν ξεσκίζει ότι κινείται.
Κατά τα λοιπά την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε χταποδάκι να ξέρετε πως τις περισσότερες φορές θα είναι παρανόμως ‘‘πιασμένο’’ (τα περισσότερα που βλέπω είναι <500gr) ενώ για το γάυρο, σαρδέλα κτλ ότι για να τα πιάσουν αυτά έχουν πετάξει στη θάλασσα (νεκρά εννοείται) τριπλάσιες ποσότητες από άλλα μη εμπορεύσιμα είδη.
Και επιτέλους μιας που όλοι είστε φίλοι του δάσους και του νερού καταγγείλτε
έστω και μια φορά έναν παράνομο (μπουκαλοδυναμιτάκια) και αφήστε τους ‘‘προβληματισμούς’’ για αργότερα, ενώ σταματήστε τα τσάμπα σχόλια για τους ελεύθερους δύτες – ψαροντουφεκάδες. Α και μην πετάτε τα αποτσίγαρα στην ακτή. Αν δεν έχει τασάκια σβήστε τα στα χέρια σας (άσχετο αλλά πάντα επίκαιρο).
|