Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 18-10-09, 14:40
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου

Γενικά ταυτίζομαι με τα επιχειρήματα του Πάρη, έχω ακούσει κι εγώ ανθρώπους άλλων γενεών να διηγούνται το τότε και το τώρα της θάλασσας με τρόπο που να μην αφήνει καμιά αμφιβολία περί της γενικότερης κακοποίησης.
Από εκεί και πέρα, μένει στον καθένα από εμάς να επιλέξει το πώς θα διαχειριστεί αυτή την αλήθεια...

Προσωπικά, νιώθω ότι οι προηγούμενες γενιές με αδίκησαν, όχι σκόπιμα ίσως, αλλά το αποτέλεσμα δυστυχώς παραμένει. Και όταν έρθει ο καιρός να λογοδοτήσω κι εγώ με τη σειρά μου στους ανθρώπους που έρχονται, θέλω αν μη τι άλλο να τα έχω καλά με την συνείδησή μου.

Αποδέχομαι αναγκαστικά το γεγονός ότι ακόμα και εν έτει 2009 -με τα τόσα που γνωρίζουμε για τα του οίκου (πλανήτη) μας- οι φυσικοί πόροι για τον άνθρωπο εξακολουθούν να αναγνωρίζονται μόνο από τη χρηστική τους αξία -και μάλιστα σε πρώτο (παιδικό θα το έλεγα αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρη για τη λέξη) επίπεδο ανάγνωσης ... αδυνατούμε ακόμα να αντιληφθούμε επαρκώς την αυταξία των ΖΩΝΤΩΝ ειδών και της αβίαστης φύσης...

Κάποιοι καλώς ή κακώς, αντιλαμβάνονται αυτές τις αξίες... κι αν πχ εσείς οι ΨΚ Φοίβε νιώθετε αδικημενοι από την τρέχουσα πραγματικότητα, προσπάθησε να μπεις στη δική μας θέση και πες μας τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να υπερασπιστούμε τις δικές μας αξίες....
Οι δικές σας τουλάχιστον μεταφράζονται εύκολα σε χρήμα, κοίτα τι εύκολα που βρήκατε υποστηρικτές-μπαμπάδες τους μαγαζάτορες (στη θέση σας δεν θα ένιωθα πολύ καλά με αυτό παρεμπιπτόντως) να εναντιώνονται στην απόφαση για το Θερμαϊκό, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα πέσουν οι δουλειές τους....

Αυτό μάλιστα, κατανοητό επιχείρημα, άντε να πάμε τώρα εμείς να μιλήσουμε για την αυταξία της ζωής και της ύπαρξης... θα μας πάρουν με τις ντομάτες....
ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα ποιος είναι τελικά ο ριγμένος σε αυτή τη χώρα γιατί εμένα κάτι μου λεει ότι δεν είναι ο ΨΚ που έχει φορέσει τόσο πολύ το παραπονιάρικό του τελευταία....

Κάποιοι από εμάς, αρκετοί πιστεύω, θα θέλαμε να υπάρχουν αψάρευτα (ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, τελεία) μέρη, όπου να μπορούμε να απολαμβάνουμε το δικό μας δικαίωμα στη ζωή και τη φύση.... από που και από ποιον το διεκδικούμε αυτό παρακαλώ;;
Οκ, λες Φοίβε ότι τα ψάρια υπάρχουν αλλά είναι τρομαγμένα. Εγώ λοιπόν θέλω περιοχές με μη τρομαγμένα ψάρια, και όχι δεν φαντασιώνομαι, υπάρχουν τέτοιες αλλού και τις θέλω και στη δική μου χώρα... Και σε αυτές δεν θελω μέσα ούτε τον ΨΚ όσο βελούδινος κι αν νομίζει ότι είναι.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να ακούσω από κάποιον ΨΚ να λέει ότι κι αυτός επιθυμεί περιοχές που να μη ψαρεύονται από κανέναν... αντιθέτως, το μόνο που βλέπω είναι αντίδραση επειδή τους κλείνουν την Αλόννησο, ή επειδή τολμάμε να συζητάμε την πρόταση της Γυάρου ως no-take zone.
Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω ειλικρινά.....

Σχετικά με τις καλόγριες, Φοίβε, η συμπεριφορά που περιγράφεις δεν μου φαίνεται κάτι παράξενο....
Τα Chromis chromis ούτως ή άλλως αναφέρονται να ζουν σε εύρος βάθους 0-40 μέτρων πάνω από υφάλους ή Ποσειδωνίες (η εικόνα κοπαδιών καλογριών στα 30-40 μέτρα πάνω από ναυάγια ή λιβάδια είναι κάτι πολύ συχνό στις δικές μου βουτιές...). Είναι ψάρια που τρέφονται τόσο με οργανισμούς του πλαγκτού όσο και του βένθους και επομένως οι κατακόρυφες μετακινήσεις τους σχετίζονται μάλλον με το που βρίσκουν ευκολότερα τροφή την κάθε εποχή, και όχι με το ότι τρομάζουν από κάποιον ή απειλούνται από τη ρύπανση. Δεδομένου ότι το πλαγκτό (ρηχά νερά) είναι αφθονότερο κατά τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς μήνες, το βρίσκω λογικό να στρέφονται περισσότερο προς τον πυθμένα για φαγητό αυτή την εποχή.

Φυσικά και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα ψάρια, κρίνω μονάχα από τα λίγα που ξέρω για τις διατροφικες τους απαιτήσεις.

Ελπίζω οι ιχθυολόγοι μας να μας πουν περισσότερα ...