Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 18-10-09, 22:10
Phoevos Phoevos is offline

Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
Γενικά ταυτίζομαι με τα επιχειρήματα του Πάρη, έχω ακούσει κι εγώ ανθρώπους άλλων γενεών να διηγούνται το τότε και το τώρα της θάλασσας με τρόπο που να μην αφήνει καμιά αμφιβολία περί της γενικότερης κακοποίησης.
Από εκεί και πέρα, μένει στον καθένα από εμάς να επιλέξει το πώς θα διαχειριστεί αυτή την αλήθεια...

Προσωπικά, νιώθω ότι οι προηγούμενες γενιές με αδίκησαν, όχι σκόπιμα ίσως, αλλά το αποτέλεσμα δυστυχώς παραμένει. Και όταν έρθει ο καιρός να λογοδοτήσω κι εγώ με τη σειρά μου στους ανθρώπους που έρχονται, θέλω αν μη τι άλλο να τα έχω καλά με την συνείδησή μου.

Αποδέχομαι αναγκαστικά το γεγονός ότι ακόμα και εν έτει 2009 -με τα τόσα που γνωρίζουμε για τα του οίκου (πλανήτη) μας- οι φυσικοί πόροι για τον άνθρωπο εξακολουθούν να αναγνωρίζονται μόνο από τη χρηστική τους αξία -και μάλιστα σε πρώτο (παιδικό θα το έλεγα αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρη για τη λέξη) επίπεδο ανάγνωσης ... αδυνατούμε ακόμα να αντιληφθούμε επαρκώς την αυταξία των ΖΩΝΤΩΝ ειδών και της αβίαστης φύσης...

Κάποιοι καλώς ή κακώς, αντιλαμβάνονται αυτές τις αξίες... κι αν πχ εσείς οι ΨΚ Φοίβε νιώθετε αδικημενοι από την τρέχουσα πραγματικότητα, προσπάθησε να μπεις στη δική μας θέση και πες μας τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να υπερασπιστούμε τις δικές μας αξίες....
Οι δικές σας τουλάχιστον μεταφράζονται εύκολα σε χρήμα, κοίτα τι εύκολα που βρήκατε υποστηρικτές-μπαμπάδες τους μαγαζάτορες (στη θέση σας δεν θα ένιωθα πολύ καλά με αυτό παρεμπιπτόντως) να εναντιώνονται στην απόφαση για το Θερμαϊκό, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα πέσουν οι δουλειές τους....

Αυτό μάλιστα, κατανοητό επιχείρημα, άντε να πάμε τώρα εμείς να μιλήσουμε για την αυταξία της ζωής και της ύπαρξης... θα μας πάρουν με τις ντομάτες....
ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα ποιος είναι τελικά ο ριγμένος σε αυτή τη χώρα γιατί εμένα κάτι μου λεει ότι δεν είναι ο ΨΚ που έχει φορέσει τόσο πολύ το παραπονιάρικό του τελευταία....

Κάποιοι από εμάς, αρκετοί πιστεύω, θα θέλαμε να υπάρχουν αψάρευτα (ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, τελεία) μέρη, όπου να μπορούμε να απολαμβάνουμε το δικό μας δικαίωμα στη ζωή και τη φύση.... από που και από ποιον το διεκδικούμε αυτό παρακαλώ;;
Οκ, λες Φοίβε ότι τα ψάρια υπάρχουν αλλά είναι τρομαγμένα. Εγώ λοιπόν θέλω περιοχές με μη τρομαγμένα ψάρια, και όχι δεν φαντασιώνομαι, υπάρχουν τέτοιες αλλού και τις θέλω και στη δική μου χώρα... Και σε αυτές δεν θελω μέσα ούτε τον ΨΚ όσο βελούδινος κι αν νομίζει ότι είναι.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να ακούσω από κάποιον ΨΚ να λέει ότι κι αυτός επιθυμεί περιοχές που να μη ψαρεύονται από κανέναν... αντιθέτως, το μόνο που βλέπω είναι αντίδραση επειδή τους κλείνουν την Αλόννησο, ή επειδή τολμάμε να συζητάμε την πρόταση της Γυάρου ως no-take zone.
Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω ειλικρινά.....
Γεια σου Μαρία

Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι η κατάσταση της θάλασσας είναι όπως παλαιότερα όσον αφορά την ποιότητα των βυθών. Απλά αναφέρω ότι βλέπω πολλά ψάρια, χωρίς όμως να μπορώ να ξέρω τι θα έβλεπα πριν 20 χρόνια. Είμαι βέβαιος απο συζητήσεις με ελάχιστους πολύ καλούς παλιούς ψαροκυνηγούς, ότι παλαιότερα υπήρχαν περισσότερα ψάρια. Αλλά και διαφορετική ποιότητα των υδάτων. Χαρακτηριστικά, φίλος απο κυκλαδονήσι μου έχει αναφέρει για την διαφοροποίηση της διαύγειας των νερών τα τελευταία 20 χρόνια. Απίστευτος ψαροκυνηγός (τόσο καλός που ποτέ δεν θα μπορέσω να φτάσω). Με τρομερές γνώσεις για όλες τις επαγγελματικές μορφές αλιείας αφού είχε εργαστεί και σε καΐκια (τράτες, γρι γρι κτλ). Εκείνος μάλιστα θεωρεί την καταστροφή της τράτας και του γριγρι χειρότερη και απο αυτή του δυναμίτη. Μου έχει αναφέρει λοιπόν πάρα πολλά προβλήματα, και μου έχει ξεκαθαρίσει ότι η περιβαλλοντική μόλυνση είναι ορατή (ένα παράδειγμα στη διαύγεια σε σχέση με πριν 20 χρόνια).

Μαρία, είναι περισσότεροι απο ένας οι ψαροκυνηγοί που θέλουν προστατευμένες περιοχές χωρίς καμίας μορφής αλίευση απο όλους. Ούτε επαγγελματίες, ούτε ερασιτέχνες. Οι περιοχές αυτές καλό θα είναι να χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες για 2-3 χρόνια, και μετά να αποχαρακτηρίζονται και να δημιουργούνται νέες. Έτσι όλοι θα απολαμβάνουμε την ομορφιά του βυθού. Και κανείς δε θα νιώθει στερημένος, αφού οι περιοχές θα εναλλάσσονται. Σέβομαι απόλυτα αυτή σας την επιθυμία. Το παράδειγμα της Αλλονήσου δεν είναι καλό. Γιατί εκεί επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία, όχι το Υ/Ψ. Για τους ξένους δηλαδή, γιατί για τους ντόπιους, τέλος πάντων. Για το ζήτημα των κυκλάδων και τη Γυάρο μίλησα με κάποιον εκπρόσωπο της Greenpeace στο τηλέφωνο. Μου ανέφερε ρητά ότι δεν θα απαγορευτεί το Υ/Ψ στις κυκλάδες παρά μόνο η βιομηχανική αλιεία (τράτες, γρι γρι κτλ), αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Βλέπεις πολλές φορές ξεκινάμε σιγά σιγά, και μετά βρισκόματσε προ εκπλήξεων. Άλλωστε η Greenpeace δεν έχει ξεκαθαρίσει γραπτώς τις προθέσεις της. Αναφέρουν αόριστα να επιτρέπεται μόνο η μικρή παράκτια αλιεία, αλλά πουθενά δεν γράφουν για Υ/Ψ, ερασιτέχνες, δεν ορίζουν πουθενά ότι στη μικρή αλιεία περιλαμβάνεται και το Υ/Ψ και η ερασιτεχνική αλιεία γενικότερα. Αν το έκαναν, να είσαι σίγουρη ότι θα είχατε πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Άλλωστε, ποιος ερασιτέχνης δεν θα στήριζε τη προσπάθεια σας, αν αναφέρατε (ΓΡΑΠΤΩΣ) ότι θα επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία (και το Υ/Ψ) στα νησιά. Κανένας δε θα μιλούσε για τη Γυάρο.

Για τους επαγγελματίες δεν αγχώνομαι. Ο κόσμος των Υ/Κυνηγών είναι μικρός και λίγο πολύ τους γνωρίζω όλους. Άσε δε που είναι φανατικοί ψαροκυνηγοί οι περισσότεροι, δικοί μας άνθρωποι (όχι όλοι φυσικά). Είναι φίλοι Μαρία .

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
Σχετικά με τις καλόγριες, Φοίβε, η συμπεριφορά που περιγράφεις δεν μου φαίνεται κάτι παράξενο....
Τα Chromis chromis ούτως ή άλλως αναφέρονται να ζουν σε εύρος βάθους 0-40 μέτρων πάνω από υφάλους ή Ποσειδωνίες (η εικόνα κοπαδιών καλογριών στα 30-40 μέτρα πάνω από ναυάγια ή λιβάδια είναι κάτι πολύ συχνό στις δικές μου βουτιές...). Είναι ψάρια που τρέφονται τόσο με οργανισμούς του πλαγκτού όσο και του βένθους και επομένως οι κατακόρυφες μετακινήσεις τους σχετίζονται μάλλον με το που βρίσκουν ευκολότερα τροφή την κάθε εποχή, και όχι με το ότι τρομάζουν από κάποιον ή απειλούνται από τη ρύπανση. Δεδομένου ότι το πλαγκτό (ρηχά νερά) είναι αφθονότερο κατά τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς μήνες, το βρίσκω λογικό να στρέφονται περισσότερο προς τον πυθμένα για φαγητό αυτή την εποχή.

Φυσικά και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα ψάρια, κρίνω μονάχα από τα λίγα που ξέρω για τις διατροφικες τους απαιτήσεις.

Ελπίζω οι ιχθυολόγοι μας να μας πουν περισσότερα ...
Δεν είναι μόνο οι καλόγριες αλλά και άλλα μικρόψαρα (κάτι μικρά ασημένια, δεν ξέρω επιστημονική ονομασία. Αν πω μαρίδα - αθερίνα θα φάω καμία πέτρα? ). Εμένα μου φαίνεται περίεργο γιατί στις συγκεκριμένες περιοχές στα βαθιά έκανε πολύ κρύο (τα ψάρια ήταν κάτω απο το θερμοκλινές). Συνήθως τα μικρόψαρα προτιμούν τα ανώτερα ζεστά στρώματα, αφού εκεί ζούνε με ενεργειακή οικονομία+το ότι βρίσκουν περισσότερη τροφή (ανωδική κινηση ζεστών στρωμάτων?), αλλά μπορεί και να σφάλω. Μου έκανε πάντως τρομερή εντύπωση. Φόραγα 5mm σακάκι (Αύγουστο μήνα) για να μπορώ να αντέχω το κρύο και πάλι κάτω την άκουγα! (τέτοια διαφορά θερμοκρασίας) και όμως τίγκα στο μικρόψαρο...

Ευχαριστώ για την απάντηση .

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο paris Εμφάνιση μηνυμάτων
Φοίβο με κάνεις όντως χαρούμενο από τη μία κι επίσης αν θέλω να είμαι ειλικρινής θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα τελευταία δυο τρία χρόνια σα να βλέπουμε περισσότερα ψάρια από πριν. Από την άλλη όμως, συγνώμη αλλά δε μπορείς με τίποτα μα με τίποτα να με πείσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι θάλασσές μας είναι γεμάτες από ψάρια. Δεν έχω άλλα επιχειρήματα να προβάλω πάνω σε αυτό, πέρα από την προσωπική μου εμπειρία. Και βουτάω πάρα πολύ συχνά. Οκ να δεχτώ ότι εμείς οι αυτόνομοι τα τρομάζουμε τα ψάρια με τις φυσσαλίδες μας για αυτό και δεν τα βλέπουμε. Αλλά πάλι γιατί συμβαίνει στη μία ξέρα να μην τρομάζουν και να κάθονται οι ροφοί να σε κοιτάν σα χάνοι και στην άλλη που είναι γεμάτη τρύπες και θαλάμια να μη βλέπεις ούτε λέπι ή απλά να βλέπεις μια ουρά κάπου στο βάθος να χάνεται πανικόβλητη μέσα σε ένα σύνεφο σκόνης; Επίσης, το θεωρείς συμπτωματικό ότι η αύξηση των ψαριών τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με την αλλαγή της νομοθεσίας και το άνοιγμα των θαλασσών στην αυτόνομη κατάδυση;...

Αυτή η κουβέντα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και μακάρι να γίνει αυτό, εγώ επειδή τελευταία είμαι λίγο πιεσμένος χρονικά θα την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια.
Άλλωστε μετά το ποστ της Μαρίας τί παραπάνω χρειάζεται να πει κανείς;
Φοίβο θα σου πρότεινα επειδή είναι ξεκάθαρο ότι είσαι άνθρωπος με ευαισθησίες και ανησυχίες, να το διαβάσεις πολλές φορές και προσεχτικά.

Με όλο το σεβασμό και στα επιχειρήματά σου και στο ήθος σου και στο γεγονός (το εννοώ!) ότι... κατεβαίνεις με μια ανάσα στα 40-42 μέτρα.
Γεια σου φίλε Πάρη

Όπως 'εγραψα και στη Μαρία, δεν θεωρώ ότι έχουμε περισσότερα ψάρια (ή έστω τα ίδια) που είχαμε παλαιότερα. Απλά ανέφερα ότι βλέπω πολλά ψάρια.

Πράγματι είναι περιοχές που τα ψάρια ακόμα και στα πολύ βαθιά είναι πολύ τρομαγμένα. Πρόσφατα είχαμε μια καταγγελία (αναρτήθηκε στα φόρουμ) ότι κάποιος ψάρευε παράνομα νύχτα με μπουκάλα στα βορεινά της Τζιάς. Εντελώς συμπτωματικά φίλος πήγε για ψάρεμα εκεί το ίδιο ΣΚ που συνέπεσε και η ανακοίνωση. Μου ανέφερε ότι τα ψάρια ήταν πολύ βαθιά και πάρα πολύ τρομαγμένα. Και σε άλλα μέρη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπου ξέρουμε ότι γίνεται παράνομη αλιεία (διευκρίνηση: δεν θεωρώ αυτούς που αλιεύουν παράνομα, ούτε αυτόνομους, ούτε ψαροκυνηγούς όπως έχω πει και παλαιότερα. Βλάκες τους θεωρώ...). Συνήθως το θέαμα λοιπόν των τρομαγμένων ψαριών οφείλεται σε πολύ μεγάλη αλιευτική πίεση. Οι βαθύτες ψαροκυνηγοί που ξέρω είναι συνήθως πολύ διακριτικοί (για να μπορούν να συλλαμβάνουν ψάρια σε μια βουτιά, συνήθως σε 1.40-2.00 λεπτά βουτιά, προσεγγίζουν το ψάρι, χτυπάνε και το παίρνουν και στην επιφάνεια). Εικόνες που τα ψάρια μένουν ήρεμα μακριά απο εμάς σημαίνει ότι ξέρουν πολύ καλά τι είμαστε και είναι τρομαγμένα απο εμάς. Εικόνες που τα ψάρια τρέχουν πανικόβλητα να κρυφτούν, ακόμα και αν βρισκόμαστε πολύ βαθιά έχει να κάνει με παράνομη αλιεία. Αυτό γιατί η πίεση απο εμάς είναι προοδευτική ως προς την αύξηση του βάθους. Δηλαδή στο τρόπο ψαρέματος μας, πλησιάζουμε προοδευτικά (βουτιά τη βουτιά) τα ψάρια, και ειδικά στη τεχνική του καρτεριού (που κατά κόρον χρησιμοποιείται στα βαθιά) κάνουμε τα ψάρια να έρθουν σε εμάς. Οπότε δημιουργείται η αίσθηση του κινδύνου αν συλλάβουμε πολλά ψάρια απο ένα τόπο, αλλά παράλληλα διατηρείται η αίσθηση ότι μακριά είναι ασφαλή (άρα και ήρεμα, αρκεί να μένουν μακριά).

Για το άνοιγμα στην αυτόνομη κατάδυση: χαίρομαι! Νομίζω ότι ήσασταν πολύ αδικημένοι. Έως πάρα πολύ!!! Απο την άλλη, όσο ποιο πολλά μάτια υπάρχουν εκεί έξω, τόσο πιο ασφαλής είναι ο βυθός και η θαλάσσια ζωή. Δεν ξέρω όμως άλλες αλλαγές στη νομοθεσία που έγιναν. Επίσης θεωρώ ότι σε επίπεδο περιβαλλοντικής ρύπανσης είμαστε ακόμα σε πολύ άσχημο επίπεδο. Εκεί περιμένω να δω αλλαγές, όταν σοβαρευτούμε στον περιορισμό των ρύπων.

Σας χαιρετώ
Φοίβος
Απάντηση με παράθεση