Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 18-10-09, 22:52
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου

Να πω κατ' αρχήν ότι χαίρομαι πολύ την εξέλιξη της κουβέντας και νομίζω πως όλοι βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις αναφορές σας.

Συνονόματε, να αναφερθώ λίγο σ' αυτό που λες:

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Phoevos Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν είναι μόνο οι καλόγριες αλλά και άλλα μικρόψαρα (κάτι μικρά ασημένια, δεν ξέρω επιστημονική ονομασία. Αν πω μαρίδα - αθερίνα θα φάω καμία πέτρα? ). Εμένα μου φαίνεται περίεργο γιατί στις συγκεκριμένες περιοχές στα βαθιά έκανε πολύ κρύο (τα ψάρια ήταν κάτω απο το θερμοκλινές). Συνήθως τα μικρόψαρα προτιμούν τα ανώτερα ζεστά στρώματα, αφού εκεί ζούνε με ενεργειακή οικονομία+το ότι βρίσκουν περισσότερη τροφή (ανωδική κινηση ζεστών στρωμάτων?), αλλά μπορεί και να σφάλω. Μου έκανε πάντως τρομερή εντύπωση. Φόραγα 5mm σακάκι (Αύγουστο μήνα) για να μπορώ να αντέχω το κρύο και πάλι κάτω την άκουγα! (τέτοια διαφορά θερμοκρασίας) και όμως τίγκα στο μικρόψαρο...
Νομίζω πως είναι παρακινδυνευμένο να βγάλει κανείς γενικευμένα συμπεράσματα με βάση την προσωπική του εμπειρία, γιατί μπορεί το φαινόμενο να είναι τοπικό και να έχει άλλες αιτίες.

...και μια και αναφέρθηκες στον Κορινθιακό, δες 2 φωτογραφίες που σου επισυνάπτω από Αλυκή Κορινθιακού τραβηγμένες στις 26/07/2009.
Το θερμοκλινές ξεκινούσε στα -22 (κι ήταν πραγματικά πολύ ψυχρό) αλλά αυτά τα κοπάδια από καλογριές, από τα μεγαλύτερα που έχω δει -χιλιάδες ψάρια χωρίς υπερβολή- βρισκόντουσαν στη ζώνη των -5 με -12 μέτρων.

Ίσως κάποιος ιχθυολόγος να μπορεί πραγματικά να μας εξηγήσει τι επηρεάζει το βάθος που τα βλέπουμε αναλόγως τις συνθήκες και την εποχή
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg korinthiakos_aliki_01.jpg (128,1 KB, 14 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg korinthiakos_aliki_02.jpg (99,4 KB, 16 εμφανίσεις)