Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 27-08-07, 19:23
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: Yucatan Peninsula diving

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο sfougarisb Εμφάνιση μηνυμάτων
Εγώ μια φορά το έκανα, (yo-yo που απέτυχε!) και η υπόλοιπη βουτιά είναι υπόδειγμα συντηρητισμού. Πιάνει και τη μία φορά?
Μπάμπη εξαρτάται κι από το συνολικό dive-profile σου και κυρίως από το μέγιστο βάθος που είχες φτάσει πριν από αυτή την ανάδυση.

Ένας γενικός κανόνας παντως που έχω ακούσει (μην τον παίρνετε τοις μετρητοίς) είναι ότι όταν ξεκινάς ανάδυση (όπως ξεκίνησες εσύ) και φτάσεις στο ρηχότερο σημείο (2μ - δηλ. σχεδόν αναδύθηκες) καλό θα ήταν μετά να μην ξανα-κατέβεις πάνω από -10μ από το ρηχότερο σημείο ανάδυσης. Δηλ. αν κατέβηκες μετά τα -2 σε βάθος μεγαλύτερο από -12, τον κανόνα αυτόν τον έχεις παραβεί και έχεις κάνει yo-yo dive.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν θες να μας ανεβάσεις το dive-profile σου (π.χ. σε μορφή JPG) ανοίγοντας ένα ξεχωριστό θέμα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετοί έμπειροι άνθρωποι εδώ μέσα που μπορούν να μας αναλύσουν κατά πόσο έχεις ξεφύγει προς επικίνδυνα όρια.

Παρεπιμπτόντως το yo-yo dive αφορά τη νόσο αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος όσον αφορά φωτογράφους και βιντεολήπτες: Ο Κ.Πετρινός μου είχε αναφέρει περίπτωση γνωστού του φωτογράφου και πολύ έμπειρου δύτη ο οποίος πέθανε από εμβολή, γιατί είχε κρατήσει την αναπνοή του και παρακολουθούσε ένα ψαράκι από το viewfinder, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι το ψαράκι ανέβαινε και μαζί του ανέβαινε κι αυτός.

Προσοχή λοιπόν... και πάνω απ' όλα πρώτα η ασφάλεια
Εγώ αισθάνομαι τυχερός γιατί είχα κάνει τουλάχιστον 40 καταδύσεις πριν να βρω τα λεφτά για να αγοράσω φωτ. μηχανή. Νομίζω ότι 20-30 καταδύσεις μετά την πρώτη εκπαίδευση είναι απαραίτητες πριν ασχοληθεί κάοπιος με φωτογραφία ή video.

Είναι σημαντικό να είμαστε εξοικιωμένοι με τον βασικό μας εξοπλισμό (ή τον όποιον πρόσθετο εξοπλισμό) πριν προσθέσουμε κι άλλη μια συσκευή που θέλει την προσοχή μας στη διάρκεια της κατάδυσης - πόσο μάλλον μια φωτογραφική μηχανή που κάποιες φορές αποροφά όλη μας την προσοχή

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 27-08-07 στις 23:56.
Απάντηση με παράθεση