Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 28-08-07, 18:26
Το avatar του χρήστη seafarer
seafarer seafarer is offline

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Απάντηση: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση σας παρουσιάζω το βιβλίο μου με θέμα «Εγχειρίδιο για την υποβρύχια ξενάγηση».
Το βιβλίο αυτό αποτυπώνει την διαδικασία της υποβρύχιας ξενάγησης και είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Απευθύνεται δε κυρίως στον υποβρύχιο ξεναγό που δουλεύει σε καταδυτικό κέντρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει γνώση και σε όλους τους αυτοδύτες και τις αυτοδύτριες αφού ο κορμός του αποτελείται από διαδικασίες και περιστατικά βγαλμένα από την εμπειρία αυτήν καθ’ αυτήν της κατάδυσης. Περιέχει πηγές διεθνής βιβλιογραφίας στον τομέα εκείνο θα έλεγα περισσότερο της προσέγγισης των θεμάτων και της αποτύπωσης τους σαν δομή ενός βιβλίου και λιγότερο σαν συμβάντα μιας διαδικασίας συγκεκριμένης που η τριβή και η επαφή με το αντικείμενο έχει διδάξει τον γράφοντα. Αλλωστε όπως γνωρίζετε κανένα σύγγραμμα θεωρητικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υδροβιότητα που βιώνεις όταν φτάνεις στο σημείο εκείνο που νιώθεις πως γίνεσαι ένα με την θάλασσα. Ετσι είναι γραμμένο καθαρά μέσα από το βλέμμα ενός υποβρύχιου ξεναγού και μέσα από αυτά που έχει βιώσει και του έχουνε συμβεί υποβρυχίως. Αρκετές βουτιές που πήγαν καλά και καταγραφήκανε, αρκετά περιστατικά που προσεγγίστηκαν με τον σωστό τρόπο και με επιτυχία και φυσικά αρκετά λάθη, παραλείψεις και ατυχίες που γίνανε χωρίς ευτυχώς κανένα ατύχημα και διδάξανε (και συνεχίζουν να διδάσκουν) πως δεν έπρεπε να γίνουν ή πως θα διορθωθούν. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως μαθαίνεις μέσα από τα λάθη σου αρκεί να τα καταγράφεις και να προσπαθείς να τα διορθώνεις συνεχώς. Το μεγαλύτερο μέρος του λοιπόν (και είμαι περήφανος γι’ αυτό) ξεκίνησε από απλές σημειώσεις και μετουσιώθηκε μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε βιβλίο. Δεν σας κρύβω πως προβληματίστηκα αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια αν θα πρέπει η όχι να εκδοθεί αυτό το βιβλίο. Αμέτρητες ώρες ψάχνοντας, ρωτώντας, σβήνοντας και γράφοντας αποφάσισα τελικά να το εκδώσω και προσπάθησα να αποδώσω όλη την σημασία και την ουσία αυτού του εγχειρήματος με σεβασμό πρώτα και πάνω απ’ όλα στην μητέρα των πάντων την θάλασσα, μετά στον ευατό μου, κατόπιν στην ίδια την κατάδυση σαν δραστηριότητα που υπεραγαπώ και τέλος σε όλους τους συναυτοδύτες και συναυτοδύτριες που θα το ξεφυλλίσουν. Νομίζω ότι κατάφερα αν μη τι άλλο το βιβλίο να αποτυπώνει τα πράγματα με προσοχή στην λεπτομέρεια, να είναι σύντομο χωρίς να κουράζει και να μπερδεύει και βασική επιδίωξη μου ήταν να εκφράσει ακριβώς την σαφή ορολογία της κατάδυσης αναψυχής στην πλούσια Ελληνική γλώσσα μας. Πέρα από την υλική αμοιβή που αφήνει ένα βιβλίο, υπάρχει πάντα και η ηθική αμοιβή που για τον συγγραφέα (που γεννάει στην ουσία και δεν γράφει απλά το βιβλίο) είναι και η μεγαλύτερη. Ετσι λοιπόν και για μένα η μεγαλύτερη αμοιβή θα είναι να βοηθήσω κάποιον καινούργιο οδηγό καταδύσεων να μάθει μέσα από το βιβλίο αυτό και να προσαρμόσει επάνω του όλες τις εμπειρίες που θα του προσφέρει η θάλασσα. Επίσης ο απλός αυτοδύτης – τρια που θα το διαβάσει θα ήθελα να μπορεί (να έχει την δυνατότητα) να σχηματίσει μια άποψη για το πώς πρέπει να κάνει την δουλειά του πιο σωστά ένας υποβρύχιος ξεναγός και τι πρέπει να περιμένει από αυτόν αλλά και από τις υπηρεσίες ενός καταδυτικού κέντρου. Μοιραία αυτό το βιβλίο λοιπόν βάζει νομίζω τον πήχη ψηλά στην συγκεκριμένη διαδικασία και την καθιστά (από την έκδοση του και μετά) πιο ποιοτική και πιο υπεύθυνη για εκείνον που παίρνει την ευθύνη να οδηγήσει ανθρώπους στο βυθό!

Με τιμή
Ο συγγραφέας
Απάντηση με παράθεση