Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia
Κύριε Βαβάση,
το ερωτηματολόγιο που αφορά το ιατρικό ιστορικό του εθελοντή αιμοδότη, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ερώτηση αν αυτός/ή έχει μέσα στην τελευταία εβδομάδα ασκήσει καταδυτική δραστηριότητα.
- Ποια ακριβώς είναι η σύγκρουση μεταξύ κατάδυσης και αιμοδοσίας;
- Ποιο είναι το ασφαλές χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει ώστε ένας αυτοδύτης να μπορεί να προβεί σε αιμοδοσία και, αντιστρόφως, ένας αιμοδότης σε κατάδυση;
Ευχαριστώ 
|
Θέλω να κάνω μια
συμπληρωματική ερώτηση πάνω σε αυτή της Μαρίας πριν όμως θέλω να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία σαν αιμοδότης (14 χρόνια πλέον)
Όπως σε όλες τις ερωτήσεις του στην αιμοδοσία, η απάντηση ΝΑΙ δεν σημαίνει και αυτόματο αποκλεισμό. Ο γιατρός ρωτάει ακριβώς τι και πως και αναλόγως εγκρίνει την αιμοδοσία ή όχι. Εμένα μου έχουν πάρει πάντα αίμα (δηλώνω σχεδόν πάντα ΝΑΙ αφού σχεδόν κάθε βδομάδα βουτάω). Αυτό που μου έχουν
πει είναι ότι δεν εγκρίνουν αν έχεις καταδυθεί τις προϋγούμενες 24 ώρες, υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες (πχ αφυδάτωση, κούραση) που συνοδεύουν την κατάδυση και θα πρέπει να εκτιμηθούν. Ελπίζω η απάντηση του δρ. Βαβάση να συμφωνεί αλλιώς εχω κάψει πολύ κόσμο (αν και δεν άκουσα για καμια γισγιά να πέθανε από νόσο των δυτών

). Αυτό που θέλω να μείνει πάντως από την σημείωση αυτή είναι ότι δεν χρειάζεται να απαντάμε στις ερωτήσεις με τον φόβο του αποκλεισμού.
Συμπληρωματική Ερώτηση:
Μετά από αιμοδοσία κάποιες φορές (ευτυχώς σπάνια) σχηματίζεται ένα αιμάτωμα στο σημείο φλεβοκέντησης. Αυτό πρέπει να μας αποτρέψει από την κατάδυση και αν ναι σε πότε; (πχ όταν είναι εκτεταμένο ή όταν συνοδεύεται από πόνο). Ποτέ μπορούμε να καταδυθούμε ξανά;