Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου
Εγώ σαν δύτης βλέπω ότι έγινε κάτι καλό. Εσείς τι λέτε?
|
Εξαρτάται από την οπτική με την οποία το βλέπεις. Σαν δύτης, η εικόνα των μαγιάτικων που πλησιάζουν τους δύτες είναι φανταστική... αυτό σαν κριτήριο σου φτάνει να κρίνεις ό,τι το έργο ήταν σωστό? Μερικά μαγιάτικα? Μήπως δεν είδα αρκετά καλά το video?
Προσωπικά δε μου αρκεί.
Δυστυχώς τα πλάνα δεν αρκούν να αναδείξουν ούτε την καταλληλότητα, ούτε την ακαταλληλότητα της περιοχής για βύθιση ενός τέτοιου όγκου στο βυθό. Δεν είναι σκόπιμο να μιλήσω για πιθανά προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέτοια ενέργεια, αν δεν έχει εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο πραγματικά αλληλεπιδρά το βυθισμένο πλοίο με το περιβάλλον του.
Γενικά πάντως, η παράκαμψη των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για
οποιαδήποτε παρέμβαση (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, αλλά ο τουρισμός σε καμία περίπτωση δεν ανήκει σε αυτή) στο φυσικό περιβάλλον με βρίσκει
ΚΑΘΕΤΑ αντίθετο. Έτσι, κατ' επέκταση, δεν μπορώ να επιβραβεύσω κανένα τοπικό άρχοντα που για το καλό του τόπου του (το οποίο κρίνει με τα δικά του κριτήρια) αποφασίζει το που θα γίνει η πόντιση καραβιών, το χτίσιμο λιμανιών/αλιευτικών καταφυγίων κ.ο.κ. Το ότι μπορεί να "πέτυχε" ένα έργο - επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον (αν πέτυχε) επειδή "έτυχε", ε, εγώ δεν μπορώ να το θεωρήσω επιτυχία. Κάθε άλλο, τις φοβάμαι πολύ αυτές τις τυχαίες επιτυχίες γιατί ανοίγουν το δρόμο και σε άλλες τέτοιες ανάλογες απόπειρες, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι παταγώδεις αποτυχίες.
Το ότι το εκάστοτε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν έχει αναδείξει κατάλληλες περιοχές για τέτοιες δράσεις είναι άλλο ζήτημα...Για να γυρίσουμε πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν όντως έχει γίνει κάποια σχετική μελέτη, Σώτο, θα με ενδιέφερε να τη διαβάσω.