Με μια μικρή καθυστέρηση (μόνο 2.5 χρόνια

) είπα να ξεδιαλέξω
και να επεξεργαστώ μερικές φωτογραφίες από το liveaboard του 2007 στη Νότια Ερυθρά
(St John's Reefs - εκεί είναι και οι λήψεις στο video του Γιώργου στην αρχή του θέματος).
Ήταν το πρώτο και - προς το παρόν - το μοναδικό μου ταξίδι στην Ερυθρά,
και θυμάμαι ακόμη που προσπαθούσα μανιωδώς να αποτυπώσω
κάθε εικόνα που συναντούσα με το αχόρταγο μάτι του τουρίστα.
Έκανα μια χαλαρή επιλογή φωτογραφιών, συμπεριλαμβάνοντας και κάποιες που κανονικά δε θα δημοσίευα
(θολές, κακές τεχνικά, κομμένα κάδρα) για να δώσω μια
πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του ταξιδιού - ειδικά για όσους θέλουν να το επιχειρήσουν στο μέλλον -
και τις μάζεψα σε 3 συλλογές: Κάιρο / Ζωή στο Σκάφος / Υποβρύχιες.
==========================
1. Κάιρο και Δρόμοι της Ερήμου (Cairo and Desert Roads)

==========================
Αν προγραμματίσετε ένα ταξίδι liveaboard (διαμονή και βουτιές από σκάφος) είναι πολύ πιθανό
ότι μετά την άφιξή σας στην Αίγυπτο θα έχετε να διανύσετε μια μικρή η μεγαλύτερη διαδρομή οδικώς
μέχρι το λιμάνι αναχώρησης, παίρνοντας μια μικρή γεύση από εικόνες της ζωής του Καϊρου
ή κάποιας άλλης μεγαλούπολης της Αιγύπτου.
Μείναμε μια μέρα σχεδόν στο Κάιρο και μου φάνηκε πραγματικά πολύ λίγη.
Μην έχοντας ξανάρθει στην Αίγυπτο, ένοιωσα ξαφνικά πολύ "τουρίστας"...
Ένοιωσα πως έρχομαι σ' επαφή μ' έναν ολοζώντανο πολιτισμό αιώνων,
που είναι παρών σε κάθε εικόνα που αντικρίζει το μάτι, κι εγώ τον προσπερνάω
σαν αμερικάνος τουρίστας για να πάω να απομονωθώ σ' ένα σκάφος να κάνω τις βουτιές μου.
Οι περισσότερες φωτογραφίες αυτής της συλλογής έχουν τραβηχτεί από το πούλμαν,
προσπαθώντας μάταια να κρατήσω κάποιες φευγαλέες μνήμες αυτής της πολύχρωμης, πολύβουης πόλης.
Κι αν νομίζετε πως το "πολύβουη" είναι ποιητικός πλεονασμός, κάνετε λάθος: στο Κάιρο το
πιο πολύτιμο εξάρτημα του αυτοκινήτου, είναι η κόρνα. Αυτή παίζει το ρόλο του φλας στις στροφές και
τις αλλαγές λωρίδας, σώζει τη ζωή των ανύποπτων πεζών (πολύ περισσότερο των τουριστών),
ειδοποιεί για την άφιξη των αυτοσχέδιων βαν-ταξί και αντικαθιστά επάξια τον καθρέφτη
του μπροστινού οδηγού.
Με λίγα λόγια: Αν σας χαλάσει η κόρνα, καλύτερα αφήστε το αμάξι στο σπίτι !
Περάσαμε στα γρήγορα κι από τα κλασικά τουριστικά μέρη...
...κι υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα ξανάρθω -χωρίς πρόγραμμα για βουτιές αλλά
και χωρίς πρόγραμμα γενικώς- για να κάνω αυτό που τώρα μπόρεσα μόνο στα κλεφτά:
να περιηγηθώ στα σοκάκια της πόλης, να μαζέψω εικόνες και ήχους,
να μιλήσω με τους ντόπιους, να παζαρέψω, να αναπνεύσω λίγο παραπάνω
από το άρωμα αυτής της πόλης.
Μετά απο μια μονότονη, ατέλειωτη διαδρομή παραλιακά της ερυθράς,
ατενίζοντας μόνο θάλασσα, άμμο και τις εντυπωσιακές κορυφογραμμές της ερήμου,
μέσα από πολυάριθμα μπλόκα που θύμιζαν βαριεστημένη αναζήτηση ρουτίνας για ...τρομοκράτες,
με μόνο στοιχείο πολιτισμού την άσφαλτο και τις γραμμές του ηλεκτρικού που την ακολουθούσαν,
και περνώντας από (σχεδόν κιτς) τουριστικά καταλύματα φτιαγμένα ειδικά για δύτες-τουρίστες,
φτάσαμε τελικά στο λιμάνι του προορισμού μας.