Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
...Ομολογώ πως γι αυτό το ατμόπλοιο δεν είχα ακούσει τίποτα, ούτε κατά διάνοια δεν είχα φανταστεί ότι υπήρχε και άλλο επιβατικό στη "γειτονιά των ναυαγίων" που τόσο είχαμε ψάξει όσο ερευνούσαμε το Burdigala.
Το πλοίο έχει και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία
http://www.uboat.net/forums/read.php?23,69801,75496
αλλά δυστυχώς είναι κομματάκι βαθιά  , αγγίζει το βάθος που βρίσκεται ο Βρεταννικός....
|
Από το σύνδεσμο του έγκριτου
www.UBoat.net που παραθέτει ο Γιώργος, μαθαίνουμε αρκετές λεπτομέρειες για το τι έγινε το σούρουπο της Κυριακής 20.1.1918 στο μοιραίο κανάλι της Κέας, από την οπτική γωνία του πληγέντος αυτή τη φορά.
Ο συνδετικός κρίκος των τριών μέχρι τώρα γνωστών ναυαγίων του Α! Π.Π. της περιοχής της Κέας, δηλ. των S/S Burdigala, HMHS Britannic & HMS Louvain ήταν αφ' ενός το Μέτωπο της Καλλίπολης και οι Βαλκανικοί πόλεμοι, και αφ' εταίρου το ασφαλές λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου που είχε μετατραπεί σε Ναύσταθμο των συμμάχων της ΑΝΤΑΝΤ, προσελκύοντας αυξημένη κίνηση πλοίων από και προς αυτό, με διελεύσεις μέσω του στενού της Κέας (Keos Channel).
Το Γαλλικό πλοίο επέστρεφε με ρότα νότια ενώ τα δύο Αγγλικά είχαν αντίθετη κατεύθυνση, με ρότα Βόρεια. Και τα τρία συνάντησαν τη μοίρα τους από ενέργειες έμμεσες (νάρκες βυθού) ή άμεσες (τορπιλισμός) των Γερμανικών υποβρυχίων (U-73 και UC-22 αντίστοιχα).
Δύο αναφορές: από ένα επιβιώσαντα και ένα απολεσθέντα του Louvain παραθέτονται εδώ:
Jim Hanna's ship was torpedoed in WWI &
Tribute From a Yorkshire Town - The Sinking of HMS Louvain - and the story of Arthur Farrar
Το ξετύλιγμα ανθρώπινων ιστοριών είναι πάντα συγκινητικό. Υπάρχουν πολλά ονόματα επιβατών/πληρώματος για ψάξιμο...
Επίσης δύο λόγια για το όνομα Louvain. Μάλλον προέρχεται από τη Βελγική πόλη Leuven, 25 χιλ. ανατολικά των Βρυξελλών ή οποία αντιστάθηκε στα Γερμανικά στρατεύματα. Το πλοίο ως επιβατηγό S/S DRESDEN εκτελούσε πλόες στη γραμμή Νότια Αγγλία - Βέλγιο. Πρακτική του Αγγλικού Ναυαρχείου την εποχή εκείνη ήταν να δίνονται στα επιταγμένα πλοία ονόματα "ηρωικών" πόλεων, πόσο μάλλον η αλλαγή από DRESDEN
Η συνέχεια της πράγματι παραμυθένιας ιστορίας του "νέου" ναυαγίου, επί των οθονών μας! 