Χέυ.

Πρέπει να εξετάσουμε δυο τρεις ακόμα παραμέτρους για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Τις φώκιες συνήθως τις συναντάμε σε σπηλιές οι οποίες είναι στα ρηχά. Αυτό συμβαίνει διότι κάπου μέσα ή και πίσω από το σπηλιά θα υπάρχει κάποιος χώρος (μικρή παραλία μέσα σε θόλο με αέρα που ανανεώνετε) στον οποίο η φώκια μπορεί να ξεκουραστεί, να ηρεμίσει μακριά από τους κινδύνους να ζευγαρώσει και τα λοιπά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φώκιες είναι θηλάστηκα που περνάνε αρκετές ώρες της ημέρας έξω από το νερό. Σπηλιές που παρέχουν τέτοιες ανέσεις είναι υπερπολύτιμες για τις φώκιες αφού δεν έχουν άλλο μέρος να κρυφτούν στις μέρες μας. Αν όμως ένα τέτοιο σπήλαιο αρχίσει να γίνετε πολύβουο το ζώο θα ανησυχήσει και μάλλον θα το εγκαταλείψει για κάποιο άλλο. Είναι το σπίτι της εκεί και όχι κάποιο αξιοθέατο. Εντάξει αν θέλουμε να είμαστε και πιο ειλικρινείς νομίζω πως όλοι θα μπούμε στον πειρασμό να την προσεγγίσουμε. Ας το κρατήσουμε όμως για τον εαυτό μας αυτό το δώρο που μας έτυχε και ας μην το μοιράσουμε σε άλλους. Επιπλέον όπως προανέφερε και ο Μιχάλης αν το ζώο στραβώσει (που γενικά δεν μας πολυσυμπαθάνε οι φώκιες) μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο. Το ζώο σίγουρα δεν χαίρετε όπως εμείς για την συνάντηση (εκτός αν έχει εκφυλιστεί και έχει γίνει ζητιάνος στα λιμάνια) και όσοι περισσότεροι είμαστε εκεί γύρω τόσο περισσότερο το στρεσάρουμε. Αυτά είναι ότι έχω καταλάβει για το θέμα από διάφορες συζήτησης με ψαράδες και δύτες.
Υγ. Επιπλέον να συμπληρώσουμε πως αν την αφήσουμε ήσυχη στο σπίτι της έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να μας συναντήσει αυτή στη γύρω περιοχή όπου η συμπεριφορά της μπορεί να είναι πιο φιλική προς των δύτη.
Υγ. Ένας ψαράς στο χωριό μου συναντάει συνέχεια μια φώκια (για μια πενταετία τώρα) την ίδια φώκια. Η σπηλιά ξέρει που είναι αλλά για καλή τύχη της φώκιας εκεί γύρω δεν πηγαίνει σχεδόν κανένας. Αν η σπηλιά ήταν πιο κοσμική το ζώο νομίζω πως θα την παράταγε και θα έψαχνε αλλού για πιο ήσυχο σπίτι.
Υγ. Και πάνω από όλα μην ξεχνάμε πως για την επιβίωση του είδους
Monachus monachus τα ελληνικά νερά είναι σχεδόν η μοναδική της ελπίδα παγκοσμίως οπότε πρέπει να είμαστε επιπλέον προσεκτικοί όσο αφορά αυτό το πανέμορφο ζώο.